Spellen > Recensies > Mamma Mia!

Mamma Mia!

Erwin Broens - september 2000


Er zijn van die dagen dat ik zo druk bent met werken, spelletjes spelen, websites onderhouden enzovoort, dat ik eigenlijk geen tijd heb om uitgebreid met het avondeten aan de gang te gaan. Dan pluk ik een pizza uit de vriezer, jaag de oven op en heb binnen de kortste keren een smakelijke hap op tafel. Met een gevulde maag is het goed spelletjes spelen, bijv. een kaartspelletje over het maken van pizza's.

Geen bonen....

Mamma Mia! is een kaartspel van Uwe Rosenberg, de auteur van het nog steeds zeer populaire kaartspel Bohnanza (hé, chili con carne is ook best lekker). Hier beschikken de spelers ieder over een eigen setje bestelbonnen, speelkaarten die verschillende soorten pizza's plus de benodigde ingrediënten tonen. Daarnaast is er een gezamenlijke stapel ingrediëntkaarten: pepers, olijven, salami, ananas en champignons.

Als je aan de beurt bent, speel je een of meer gelijksoortige ingrediënten uit. Deze leg je op een centrale aflegstapel. Daarna mag je eventueel één van je bestellingen uitspelen. Ook deze kaart leg je op dezelfde centrale aflegstapel. Ten slotte mag je je hand aanvullen tot 7 kaarten (ingrediëntkaarten of bestellingen). Op deze manier vullen de spelers het aanrecht van onze virtuele keuken met een grote hoeveelheid ingrediënten en bestelbonnen.

Een vol aanrecht

Als de stapel met verse ingrediënten is verbruikt, is het tijd voor de tweede spelfase. Daarin controleren we of de door ons uitgespeelde bestellingen daadwerkelijk vervuld kunnen worden. We keren de centrale aflegstapel en draaien één voor één de eerder uitgespeelde kaarten om. De chef eist een keurig aanrecht, dus sorteren we de ingrediënten netjes op vijf aparte stapeltjes. Zodra er een bestellingkaart wordt omgedraaid, stijgt de spanning in onze keuken. Dan wordt gecontroleerd of er inmiddels voldoende ingrediënten op het aanrecht liggen om de bestelling te vervullen. Is dit het geval, dan verdwijnen de ingrediënten in de oven en bakken we een smakelijke pizza. De succesvolle kok mag zijn bestelbon aan de kant leggen. Liggen er onvoldoende ingrediënten op het aanrecht, dan kun je eventueel naar de koelkast sprinten om de missende ingrediënten aan te vullen (lees: aanvullende kaarten uit je hand spelen). Lukt het toch niet, dan krijg je op je donder van de chef (lees: de bestelling gaat terug naar je stapel bestellingkaarten).

Pizza bombastica

Je ziet het zelf, werken in onze keuken is doodsimpel. Je probeert te onthouden welke ingrediënten door jou en de andere spelers zijn afgelegd en hoopt op het juiste moment de correcte bestelbon uit te spelen. Helaas sta je niet alleen in de keuken, de andere koks staan ook te dringen om hun bestellingen af te werken. Als ze daarin slagen, liggen er mogelijk te weinig ingrediënten voor jouw mooie pizza. Natuurlijk zul je zien dat je een stapel ingrediënten hebt uitgespeeld en vervolgens een andere kok het nodig vindt om juist op dit moment een "pizza bombastica" te bakken. Dit is zo'n vreselijke "american style" pizza, waarvoor alle ingrediënten op ons aanrecht worden gebruikt. Dat is vervelend, kun je weer helemaal opnieuw beginnen met hakken en snijden. Mamma Mia! is een origineel, vlot en uitermate leuk kaartspelletje. Je moet een beetje nadenken en probeert af en toe te onthouden wat er is uitgespeeld, maar je bent vooral bezig met gezellig vermaak. Smakelijke kost!

In december 2002 heeft PS Games een Nederlandstalige versie op de markt gebracht.

Titel: Mamma Mia!
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: Abacus Spiele / PS Games
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 30-40 minuten
Prijs: ong. 9,- (Duitsland 6,-)Spellen > Recensies >
Mamma Mia!


Top