Spellen > Recensies > Manhattan

Manhattan

Erwin Broens - 1997


Manhattan is een bouwspel voor 2 - 4 spelers. In zes wereldsteden proberen de spelers veel en vooral ook hoge wolkenkrabbers uit de grond te stampen. Deze steden worden op het bord afgebeeld als vierkanten van 3 x 3 vakjes. Er zijn per stad 9 bouwterreinen. Elke flat is goed voor een of meer winstpunten. De speler met de meeste punten wint het spel.

Per beurt mag je één etage op het bord plaatsen. De keuze van de stad is vrij, de keuze van het bouwterrein niet. Je moet namelijk eerst een bouwkaartje uitspelen. Op zo'n kaartje wordt precies aangegeven op welke van de negen bouwterreinen gebouwd mag worden. Iedere speler beschikt over 4 bouwkaartjes en heeft verder een voorraad van 24 bouwstenen in zijn eigen kleur, welke 1 tot 4 etages hoog zijn. Deze bouwstenen worden in 4 spelronden op het bord geplaatst. Aan het begin van een ronde kiest iedere speler 6 bouwstenen uit. Deze worden vervolgens om de beurt op het bord geplaatst. Als iedereen 6 stenen heeft geplaatst, is de ronde voorbij en wordt er afgerekend: iedere wolkenkrabber levert 1 punt op, de meerderheid in een stad 2 punten en het bezit van de grootste wolkenkrabber zelfs 3 punten.

Manhattan heeft een eenvoudig spelsysteem, maar beschikt wel degelijk over voldoende diepgang. Gedurende het spel moet je goed opletten en de juiste keuzes maken. Dit begint al bij het uitkiezen van de bouwstenen. De betere stenen zijn maar beperkt voorhanden, het is belangrijk om deze stenen op het juiste moment in te zetten. Het belangrijkste keuzemoment is echter het plaatsen van een bouwsteen: je kunt zelf een nieuwe wolkenkrabber stichten, een eigen toren verhogen, of een toren van een andere speler overnemen. Een overname maakt je niet geliefd, maar je slaat wel twee vliegen in één klap: punten voor jezelf, geen punten voor de medespeler. Het is mogelijk om een wolkenkrabber te beschermen tegen overname, door te zorgen dat je minstens 5 etages meer hebt dan de andere spelers.

Manhattan bevat een gelukselement, de bouwkaarten. Deze kaarten bepalen waar je kunt bouwen. Het komt regelmatig voor dat een andere speler een van jouw torens overneemt en je niet kunt reageren, omdat je niet over het kaartje beschikt dat bouwen op deze plek mogelijk maakt. Het is prettig om kaarten dubbel te hebben. Dan kun je een overname ongedaan maken of een eigen toren beveiligen.

Manhattan is zowel met 2, 3 als 4 spelers een uitstekend gezelschapsspel. Het spel verloopt soepel en zit goed in elkaar. Het gelukselement is niet storend, je kunt je zetten redelijk plannen. Er is voldoende interactie tussen de spelers, je kunt elkaar namelijk flink dwarszitten. Het materiaal is degelijk, de speelduur lekker kort en de prijs acceptabel.

Titel: Manhattan
Auteur: Andreas Seyfarth
Uitgever: Hans im Glück
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 30 - 45 minuten
Prijs: ong. 22,-

Bijzonderheden:
Spiel des Jahres '94
Godzilla variantSpellen > Recensies >
Manhattan


Top