Spellen > Recensies > MaNiKi

MaNiKi

Det - september 2003


In circus Jumbo staan de dieren al te trappelen van ongeduld om hun kunsten te vertonen. Om dit niet geheel chaotisch te laten verlopen, zijn er gelukkig ook dompteurs. Deze geven de commando's, waardoor de dieren precies weten wat ze moeten doen. Maar ja... de juiste commando's geven, dat valt nog niet mee. Misschien hadden de dieren het toch beter zelf kunnen bepalen...

Het eerste dat opvalt aan de spelinhoud zijn de drie houten dieren: een leeuw, een ijsbeer en een olifant. Daarnaast is er een kaart met twee trapeziums waarop de dieren kunnen staan. En natuurlijk zijn er opdrachtkaarten om de dieren hun acrobatische toeren te laten uithalen.

De dieren worden neergezet volgens een willekeurig getrokken opdrachtkaart. Dit is hun beginpositie. Vervolgens wordt er van de stapel een nieuwe opdrachtkaart getrokken. De bedoeling is om de dieren van hun oude positie naar de nieuwe situatie te krijgen. Hiervoor heb je de beschikking over vijf commando's. Een serie van die commando's laat de dieren steeds van positie wisselen. En als je het goed roept, staan ze uiteindelijk zoals het hoort. Maar de dieren zijn zeer gehoorzaam, dus als je een fout commando geeft, wordt het alsnog een chaos. Let dus goed op! Als je het correct hebt, dan win je het opdrachtkaartje. Degene die aan het eind de meeste opdrachtkaarten heeft, wint het spel. De vijf commando's zijn:

  • MA: het onderste dier van het rode trapezium springt bovenop het bovenste dier van het rode trapezium.
  • SO: het onderste dier van het blauwe trapezium springt bovenop het bovenste dier van het blauwe trapezium.
  • LO: het bovenste dier van het rode trapezium springt bovenop het bovenste dier van het blauwe trapezium.
  • KI: het bovenste dier van het blauwe trapezium springt bovenop het bovenste dier van het rode trapezium.
  • NI: de beide bovenste dieren van de twee trapeziums verwisselen van plaats.

Iets wat ook nog meespeelt, is het ongeduldige publiek. Dat wil niet te lang wachten, dus moeten de commando's in een snel tempo worden uitgevoerd. Maar snelheid levert vaak ook fouten op. Welke dompteur kan het snelst de dieren foutloos dresseren?

Ten slotte

Maniki is een zeer origineel spel. Het ziet er leuk uit, de dieren zijn stevig en blijven goed op elkaar staan. In het begin is het even zoeken naar de juiste manier van commando's geven, maar daar kom je snel achter. De diverse commando's achter elkaar leveren leuke "kreten" op. De spelregels zijn zeer duidelijk. Er staan goede voorbeelden bij met veel plaatjes. De tijdsdruk speelt menigeen parten, dit maakt het echter ook leuk. In de haast zie je daardoor vaak dingen over het hoofd en doen de dieren iets heel anders dan jij wilde.

Een nadeel is wel dat het een spel is dat je ligt of juist helemaal niet. Als je niet goed bent in reactiespelletjes of het allemaal niet zo snel ziet, zal je het minder leuk vinden. Zeker als je het met mensen speelt die het juist wel allemaal snel zien. Je moet het dan ook spelen met spelers die aan elkaar gewaagd zijn. Dan zorgt het voor veel hilariteit en is het spel een echte aanrader.

Titel: MaNiKi
Auteur: Dominique Ehrhard
Uitgever: Jumbo  
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: ong. 15-45 minuten
Prijs: ong. 20,-

afbeelding JumboSpellen > Recensies >
MaNiKi


Top