Spellen > Recensies > Manila

Manila

Erwin Broens - mei 2005


In dit bordspel voor 3-5 spelers probeert iedereen zoveel mogelijk winst te maken met allerlei min of meer dubieuze transacties op en rond een rivier. Elke ronde liggen vier goederensoorten klaar om verscheept te worden. Maar omdat er maar drie schepen beschikbaar zijn, worden slechts drie goederensoorten geladen. Aan het begin van een ronde bepaalt een veiling wie deze ronde de havenmeester wordt. Deze corrupte potentaat beslist welke lading achterblijft en zal bederven. Vervolgens bepaalt hij de startpositie van de drie schepen. Elk schip beweegt over een spoor met 13 velden, de havenmeester beslist op welk startveld (0-5) een schip begint. Hij is daarbij niet volledig vrij, de som van de startvelden moet 9 bedragen. De havenmeester mag verder als enige één aandeel in een van de vier goederensoorten kopen. De kostprijs van een aandeel is in principe gelijk aan de marktwaarde van de desbetreffende goederensoort. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler overigens twee willekeurige aandelen.

Nadat onze corrupte vriend zijn administratieve handelingen heeft verricht, wordt het tijd voor actie. Iedere speler beschikt over drie speelfiguren, die hij in drie stappen op de actievelden van het speelbord plaatst. Iedere speler zet één speelfiguur op een actieveld, waarbij de havenmeester begint. Daarna worden de schepen bewogen. Per schip bepaalt een zeszijdige dobbelsteen hoeveel velden deze naar voren vaart. Dit ritueel van inzetten en varen wordt hierna nog tweemaal herhaald.


foto: Zoch

Door het inzetten van jouw speelfiguren probeer je aan het einde van de ronde zoveel mogelijk geld te verdienen. Het plaatsen van een speelfiguur kost je overigens geld. Je kunt jouw speelfiguur bijvoorbeeld als matroos op een schip plaatsen, om te delen in de opbrengst van de lading. Als dit schip de haven niet haalt, zal jouw matroos geen cent opleveren. Je kunt verder gokken op het aantal schepen dat de haven zal bereiken of op het aantal schepen dat averij oploopt en de scheepswerf moet bezoeken. Je kunt zelfs een verzekeringsagent inhuren. Deze levert een bom duiten op als alle schepen de haven halen, maar kost je bergen geld als teveel schepen de scheepswerf aandoen. Je kunt de dobbelsteen een handje helpen door een loods in te zetten. Hiermee kun je een schip 1 of 2 velden verplaatsen, vooruit of terug. Ten slotte is het mogelijk om als piraat passerende schepen te beroven. Als dit na de derde bewegingsronde gebeurt, mag je alle matrozen overboord kieperen en zelf de volledige buit inpikken. Dit lukt je overigens alleen als een schip precies op veld 13 eindigt. Een dreigend uiterlijk en een valse grijns zijn niet voldoende, de dobbelsteen moet ook een handje helpen.

Dit bied- en gokfestijn wordt meerdere rondes herhaald. Als een schip de haven bereikt, stijgt de marktwaarde van de geladen goederensoort. Het spel eindigt zodra de waarde van een of meer goederen het maximum heeft bereikt. Dan ontvangt iedereen winstpunten voor zijn geldvoorraad en voor de waarde van zijn aandelen.

Ten slotte

Manila is een schitterend uitgevoerd bied- en gokspel, waarbij het geluk uiteraard een hoofdrol speelt. Geld verdienen doe je in principe alleen als de dobbelstenen geen hekel aan je hebben. Als die vervelende bootjes het juiste vaartempo niet weten te vinden, zit je zomaar met een lege geldbuidel. Speel je dit spel met spelers die het luchtige karakter herkennen en waarderen, dan levert Manila een hoop lol op. Het spel bevat overigens wel een belangrijk controle-element: de havenmeester. Met deze vriend kun je niet alleen het geluk een handje helpen, maar kun je verder de cruciale aandelen kopen. De havenmeester is zo belangrijk, dat in de desbetreffende veilingen grote bedragen over tafel gaan. Zoek daarbij wel een goede balans, want deze centen zijn immers ook jouw winstpunten. Dit kostelijke familiespel is mijn Spiel des Jahres van 2005.

In april 2006 heeft 999 Games een Nederlandstalige editie uitgebracht. 

Titel: Manila
Auteur: Franz-Benno Delonge
Uitgever: Zoch / 999 Games
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 30,-


Spellen > Recensies >
Manila


Top