Spellen > Recensies > Meander

Meander

Det - dec 2007


In 2007 is Meander weer nieuw leven ingeblazen. Rond de eeuwwisseling was dit bordspel van Justus van Oel ook al verkrijgbaar. De oorspronkelijke versie was echter veel groter en duurder. Het spelprincipe is hetzelfde gebleven, alleen zit alles nu in een handzame doos.

Bij Meander draait het om tien kleine kogeltjes, die hun weg moeten vinden van de ene naar de andere kant van het speelbord. Het is een abstract tweepersoonsspel, waarbij de ene speler van oost naar west speelt en de ander van noord naar zuid. Op het bord is plaats voor 25 driedimensionale tegels. Deze tegels bevatten geulen en er zijn vier soorten.

Om de beurt leggen de spelers een tegel aan. De eerste tegel moet in het midden, de volgende tegels moeten recht of schuin aangrenzen. De tegels worden getrokken van een dichte stapel. Hierdoor weet je niet welke tegel je trekt. Door het tactisch aanleggen probeer je zo gunstig mogelijke routes voor jouw kogels te maken. Daarnaast probeer je de routes voor de kogels van de tegenstander te blokkeren.

Als alle tegels zijn gelegd, wordt het bord aan één zijde omhoog gezet met speciale opzetstenen. De speler wiens kant omhoog is gezet, laat zijn vijf kogeltjes naar beneden rollen. De kogeltjes vertrekken allemaal vanaf een ander punt. Elk kogeltje dat de overzijde bereikt, levert één punt op. Kogeltjes die via de zijkant het bord verlaten en daardoor in één van de hoekpunten uitkomen, leveren niets op. Zo wordt voor beide spelers afzonderlijk het bord schuin neergezet. Degene met de meeste punten wint het spel.

Dit is het basisspel van Meander. Meer regels zijn er niet. Wel zijn er allerlei varianten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit openliggende tegels, of de spelers kunnen hun eigen set tegels samenstellen. Hierdoor wordt de geluksfactor kleiner, maar het spel wordt er niet echt leuker door. Of je kunt de kogeltjes niet alleen van noord naar zuid, maar ook van zuid naar noord laten rollen. Eventuele bonuspunten zijn te verdienen als de kogels op verschillende plekken aankomen aan de overkant, enzovoort.

Ten slotte

Meander is een snel uitgelegd spel met een prachtige uitvoering en een korte speelduur. Het is daarom werkelijk met iedereen te spelen en het zal ook niet-spelers gauw over de streep trekken. Het is elke keer weer leuk om te zien hoe de kogeltjes gaan rollen. Je kunt de tegels tactisch spelen, waardoor je meer invloed hebt dan je in eerste instantie denkt. Het regelboek is erg dik voor het geringe aantal regels, Het boekje is echter heel duidelijk met grote letters, allerlei foto's, extra uitleg en veel plaatjes. Grappig is ook een stukje over het verschil van spelen tussen de gemiddelde man en de gemiddelde vrouw. Mannen zijn vaak meer gericht op het blokkeren van de tegenstander, terwijl vrouwen meer werken aan hun eigen goede routes. De conclusie is niet dat vrouwen vaker winnen, maar wel vaker gelijkspelen of minder smadelijk verliezen. Meander is een leuk tussendoortje voor de veelspelers. Deze groep heeft het echter na een paar keer wel gezien. Je weet op een gegeven moment wel hoe de kogeltjes gaan vallen. Maar voor de doelgroep die af en toe een spelletje wil spelen, vind ik het zeker een aanrader.

Titel: Meander
Auteur: Justus van Oel
Uitgever: Cremm (distributie: Boosterbox)
Aantal spelers: 2 
Speelduur: ong. 15 minuten
Prijs: ong. € 30,-

 Spellen > Recensies >
Meander


Top