Spellen > Recensies > Mermaid Rain

Mermaid Rain

Erwin - 2004


Het is de bezoekers van Spiel ongetwijfeld opgevallen dat deze beurs de laatste jaren steeds meer bezoekers uit Azië trekt. Met name in Korea en Japan stijgt de populariteit van Europese gezelschapsspellen. Dit heeft blijkbaar ook effect op de uitgevers aldaar. Tegenwoordig publiceert men ook andere spelsoorten dan verzamelkaartspellen met Mangaplaatjes. Hieraan hebben we een alleraardigst spel als Mermaid Rain te danken.

Mermaid Rain is een bordspel voor 3-6 spelers met een snoezig thema. De spelers zijn zeemeerminnetjes, die over de golven van de zee surfen. Aan het begin van het spel wordt het bord gevuld met tientallen kleine fiches. Dit zijn de zeeschatten in vijf verschillende soorten: schelpen, koraal, kristal, parels en drakenschubben. Gedurende vijf rondes bewegen de spelers hun pionnen over het bord en proberen zoveel mogelijk kostbare schatten te verzamelen. Deze pionnen bewegen over oceaantegels, die in de loop van het spel op het bord worden geplaatst. Deze oceaantegels heb je in verschillende soorten en maten. Sommige tegels zijn permanent, anderen verdwijnen na één ronde weer in de golven. Elke ronde bestaat uit twee fases.

In de eerste fase wordt een aantal oceaantegels omgedraaid en krijgt iedere speler zeven speelkaarten. Elke kaart bevat één van de volgende symbolen: dolfijn (blauw), meeuw (wit) of schildpad (groen). Vervolgens wordt met deze kaarten een pokerspelletje gespeeld, waarbij elke speler stap voor stap een setje van 2-5 kaarten vormt. De waarde van deze setjes bepaalt de speelvolgorde in de tweede fase. Met een hoge set mag jij als eerste een oceaantegel kiezen en mag je tevens als eerste bewegen. Daarnaast leveren sommige setjes een interessante bonus op:

  • Twee verschillende kaarten: levert geen bonus op en is de laagste rang.
  • Een paar gelijke kaarten: levert 1 winstpunt op.
  • Een trio gelijke kaarten: 4 winstpunten.
  • Drie verschillende kaarten: je mag een extra oceaantegel trekken.
  • Twee paren: 6 winstpunten.
  • Full House: pak een schatfiche uit de voorraad.
  • Vier gelijke kaarten: 7 winstpunten.
  • Vijf gelijke kaarten: plaats jouw pion op een veld naar keuze en pak daar één schatfiche. Dit is de hoogste rang.

Aan het begin van de tweede fase plaatsen de spelers in volgorde een van de openliggende oceaantegels op het bord en bewegen vervolgens hun pionnen. Op zo'n oceaantegel is één van de bekende symbolen afgebeeld: dolfijn, meeuw of schildpad. Om zo'n tegel te betreden, moet je een passende kaart uitspelen. Sommige oceaantegels bevatten een jokersymbool, die kun je met alle kaartsoorten betreden. De dolfijn, meeuw of schildpad vind je ook terug op de schatvelden op het spelbord. Om zo'n veld te betreden, moet je ook een passende kaart uitspelen. Als je dit niet kunt, mag je twee willekeurige kaarten als joker inzetten. Zoals je ziet, heb je de speelkaarten ook nodig om over het bord te bewegen. Als jij in de eerste fase een grote set hebt gevormd, is dit niet bevorderlijk voor jouw mobiliteit. Als je op een schatveld arriveert, mag je één van de open of dichte schatfiches pakken. Dit schatfiche levert je meteen twee winstpunten op. Deze dichte en/of open schatfiches bewaar je tot het einde van het spel, waar ze nog veel meer punten opleveren.

Als iedereen heeft bewogen, eindigt de ronde. Dan worden de tijdelijke oceaantegels weer verwijderd. Als jouw pion op zo'n tegel staat, moet je deze naar een startveld naar keuze verplaatsen. Dit is vooral een verstandige zet als in jouw hoek van het bord de meeste schatfiches reeds zijn verdwenen. Dan kun je de volgende beurt de buit voor de neus van een medespeler wegkapen. Aan het einde van een ronde mag je niet meer dan twee speelkaarten overhouden. Het is dus niet mogelijk om een flinke stapel op te sparen voor een wereldreis in een volgende ronde. Je moet dus elke ronde het beste uit een schaarse voorraad kaarten halen.

Aan het einde van het spel sorteert iedere speler zijn verzamelde schatten. Vervolgens moet je van elke soort één fiche inleveren (de beloning voor de zeeheks). Als je dit niet kunt, kost elke ontbrekende soort je vijf winstpunten. Vervolgens worden per soort de winstpunten toegekend. De speler met de meeste fiches krijgt dan 12 punten, de tweede plek zes punten enzovoort. Een monopolie levert 15 punten op. Het zal duidelijk zijn dat deze eindtelling er flink inhakt.

Ten slotte

Mermaid Rain herinnert je op het eerste gezicht aan Elfenland: in een sprookjesachtige setting speel je kaarten uit, reis je over het bord en verzamel je fiches. Mermaid Rain is echter geen kopie van Alan Moon's bekroonde bordspel. Dit spel kan prima op eigen benen staan.

Je probeert zoveel mogelijk te bereiken met je schaarse middelen. Het is af en toe een hele klus om jouw beperkte hoeveelheid kaarten verstandig te verdelen over beide spelfases. Ondanks de grote afhankelijkheid van speelkaarten, heeft dit spel een goede balans tussen geluk en invloed. Interactie springt niet direct in het oog, maar is in een meer subtiele vorm wel degelijk aanwezig. Je kunt elkaar overtroeven bij het vormen van setjes, schatten voor de neus van medespelers wegkapen of een ongunstige oceaantegel op de verwachte route van een ander plaatsen. Dankzij de tijdelijke oceaantegels ben je niet gebonden aan jouw eigen hoekje van het bord, maar kun je plotsklaps opduiken in de "schatkamer" van een medespeler.

Het spelmateriaal is op onderdelen aan de eenvoudige kant, maar is verder wel goed verzorgd. Het is alleen jammer dat het spelbord niet een tikje groter is. Het is nu af en toe een beetje krap met al die schatfiches, oceaantegels en pionnen. Maar als je niet te lomp met jouw vingers over het bord harkt, levert dit minpuntje geen serieuze problemen op.

Al met al is Mermaid Rain een prima gezelschapsspel, met een interessant spelsysteem, een vlotte speelduur en toegankelijke regels.

De Amerikaanse uitgever Z-Man Games komt medio 2011 met een Engelstalige versie van dit leuke spel.

Titel: Mermaid Rain
Auteurs: Kariya & Yasuda
Uitgever: Group SNE - Z-Man Games
Aantal spelers: 3 - 6
Speelduur: 45 - 60 minuten
Prijs: ong. 35 euro


Spellen > Recensies >
Mermaid Rain


Top