Spellen > Recensies > Metropolys

Metropolys

Erwin - april 2009


In het bordspel Metropolys bestrijden de spelers elkaar om de beste bouwkavels in de gelijknamige stad. Deze stad bestaat uit vijf districten, die uit meerdere kleine gekleurde wijken zijn opgebouwd. In sommige wijken liggen bonusfiches. Iedere speler beschikt over een set speelstukken in drie verschillende formaten met de waardes 1-13. Deze speelstukken hebben een dubbele functie: dit zijn de biedstenen, waarmee bouwkavels worden geclaimd, en de gebouwen, waarmee je de gewonnen kavels bebouwt.

De startspeler van de huidige ronde plaatst een speelstuk op een stadswijk. De volgende speler kan dit bod verhogen door op een naburige wijk een hogere biedsteen te plaatsen enzovoort. Het bieden gaat door tot er één bieder over is (omdat alle medespelers hebben gepast, er geen vrije naburige wijk beschikbaar is of omdat er geen hoger bod mogelijk is). De biedsteen van de winnaar blijft gedekt als gebouw op het speelbord liggen, de medespelers nemen hun open biedstenen van deze ronde terug.

De strijd om de posities op het bord krijgt belang door de verschillende waardes van de wijken en door de geheime doelen van de spelers. In sommige wijken wacht een bonusfiche op de bouwer. Het fiche voor de chique wijken levert 3 bonuspunten op. Het bezit van de meeste metrofiches is ook 3 punten waard. Fiches met archeologische vondsten leveren 1 strafpunt op. De speler met de meeste archeologiefiches krijgt er 2 strafpunten bij. Iedere speler bezit twee geheime opdrachtkaartjes: een kaartje met een wijkkleur en een kaartje met een bepaalde configuratie van gebouwen. Elk gebouw in de juiste wijk levert jou 2 punten op, elke juiste configuratie genereert de op dat kaartje afgebeelde punten.

Het spel eindigt zodra één speler zijn laatste gebouw heeft gesticht. Het kan geen kwaad om hierop voorbereid te zijn. Een slimme medespeler kan met listig positiespel zomaar het einde inluiden.

Aan het einde volgt de puntentelling, waarbij de hiervoor genoemde winstpunten worden toegekend. Per district wordt ook nog bepaald welke speler daar het hoogste gebouw heeft gesticht. Deze prestatie levert per district nog eens 5 bonuspunten op.

Ten slotte

Deze recensie is gebaseerd op de oorspronkelijke uitgave van Ystari. Als QWG Games de vormgeving niet heeft aangepast, geldt de volgende opmerking ook voor hun editie. De vormgeving van het speelbord en de opdrachtkaartjes is mij een tikje te bont. Meer kleurverschil en minder gepriegel had de speelbaarheid verbeterd.

Over naar de inhoud. Metropolys is een schitterend tactisch biedspel. Het biedsysteem is elegant verweven met het positiespel op het bord, waardoor de relatieve belangen steeds wisselen. Hierdoor is het een ware uitdaging om steeds de goede keuzes te maken. Trage strategische planners worden vermoedelijk knettergek van dit spel, deze liefhebber van dynamisch tactisch vuurwerk vindt Metropolys een lekkernij.

Ik heb het spel meerdere malen getest met drie en vier spelers. Behalve in de allereerste pot, heb ik uitsluitend de regels voor gevorderden gebruikt. Deze recensie is gebaseerd op de laatstgenoemde regels. Met twee spelers heb ik Metropolys nooit gespeeld. Ik heb de indruk dat het krimpende speelveld ook dan voor voldoende spanning zorgt.

Het prototype Oklahoma won in 2006 een Franse spelontwerpwedstrijd.

Titel: Metropolys
Auteur: Sébastien Pauchon
Uitgever: Ystari / QWG Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 35


Spellen > Recensies >
Metropolys


Top