Spellen > Recensies > Minoes

Minoes

Erwin - maart 2008


Dit nieuwe kaartspel van Friedemann Friese is in Duitsland bekend als Filou. 999 Games presenteert deze Nederlandstalige editie onder de pakkende naam Minoes – de kat in de zak. De uitgave door 999 Games was overigens een grote verrassing. We herinneren ons immers een nieuwsbrief van PS Games uit januari 2007, waarin de aankondiging van een terugkeer naar kaartspellen werd gecombineerd met de wens om passende nieuwe spellen van Friedemann uit te blijven geven. Dit leuke en kittige kaartspel lijkt dan een gouden greep, maar zoiets was aan die uitgever uit Helmond blijkbaar niet besteed. Misschien maar goed ook, dit leuke spelletje komt bij 999 Games goed op zijn pootjes terecht.

In dit kaartspel voor 3-5 spelers wordt het gezegde “een kat in de zak kopen” letterlijk in de praktijk gebracht. Iedere speler beschikt over een set van 10 speelkaarten met vijf snoezige kittens (3 tot 15 pluspunten), twee lelijke mormels (5 of 8 minpunten), een haas (0 punten), een kleine hond (verjaagt een lelijke kat) en een grote hond (verjaagt een kitten). Aan het begin moet iedere speler één gedekte kaart uit het spel verwijderen, die voor de medespelers geheim blijft.

Elke ronde legt iedere speler in volgorde één gedekte kaart op zijn plek in de rij, waarna de eerste kaart wordt omgedraaid. De startspeler doet een bod, waarna de volgende spelers moeten overbieden of passen.

Als iemand past, neemt hij zijn bod terug, krijgt hij een bescheiden geldbedrag en wordt de volgende kaart omgedraaid. Hierdoor wordt de inhoud van de zak langzamerhand bekend. De afkoopsom voor passers wordt overigens steeds hoger. Nadat de voorlaatste speler heeft gepast, koopt de hoogste bieder verplicht de volledige inhoud van de zak. Dan is het voor hem uiteraard prettig wanneer deze zak meer waard is dan hij heeft geboden.

Als alle kaarten zijn gespeeld, is het spel voorbij. Dan krijg je punten voor de verdiende kaarten en voor jouw resterende munten. Uiteraard wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Ik vind Minoes een zeer leuk bluf- en biedspelletje. Met een speelduur van 20-30 minuten is dit een prima tussendoortje. Het is zaak om jouw geldvoorraad verstandig te beheren, zodat je kunt toeslaan wanneer de zak is gevuld met waardevolle kittens. Het is daarbij de kunst om in de veilingen te blijven tot je een hoge afkoopsom kunt incasseren. Zorg ervoor dat je niet platzak bent wanneer de bank te weinig geld bevat, want dan komen er geen afkoopsommen in het spel en ben je enkele rondes de klos. Probeer verder een beetje te onthouden welke kaarten er zijn gespeeld. Steek overigens niet teveel energie in beheren & onthouden, dit luchtige spel moet het namelijk ook hebben van bluf & grilligheid.

De Nederlandse spelregels bevatten een opmaakfout: men is vergeten te melden dat elke overgebleven munt je ook een winstpunt oplevert. 

Titel: Minoes
Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: 999 Games / 2F-Spiele 
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 20 minuten
Prijs: ong. € 10,-


Spellen > Recensies >
Minoes


Top