Spellen > Recensies > Mogul

Mogul

Erwin Broens - nov 2002


Michael Schacht bedenkt niet alleen spellen voor anderen, maar publiceert ze af en toe ook via zijn eigen uitgeverij Spiele aus Timbuktu. De afgelopen jaren presenteerde hij onder deze naam een aantal "game kits". Dit zijn spellen waarvan je zelf met enig knipwerk een speelbaar exemplaar moet maken. Op Spiel 2002 introduceerde hij een trio volledig geproduceerde spellen, die in ieder geval twee zaken gemeen hebben: een toegankelijk spelsysteem en het thema treinen. Station Manager, Crazy Race en Mogul delen ook een visuele grap: als je de doosjes naast elkaar legt, zie je één grote afbeelding.

Mogul is een vlot en toegankelijk veilingspel voor 3-6 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit een scorebordje, pionnen voor het bijhouden van de punten en de identificatie van de spelers, speelgeld in de vorm van 45 chips, 31 aandelenkaarten en een crashkaart die het einde van het spel inluidt. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler één bruin aandeel en 6 fiches. Alle andere aandelen worden geschud. Ten slotte wordt de crashkaart tussen de laatste vier kaarten van de aandelenstapel geschud.

In Mogul worden aandelen van spoorwegmaatschappijen verhandeld. Aan het begin van een spelronde wordt de bovenste aandelenkaart van de stapel omgedraaid. Deze aandelenkaart bevat twee relevante elementen: een achtergrondkleur (de kleur van het aandeel) en een randkleur (deze bepaalt later welke aandelen worden verkocht). Als je op dit moment aandelen met de zojuist omgedraaide achtergrondkleur bezit, krijg je één winstpunt per aandeel in deze kleur.

Vervolgens wordt het omgedraaide aandeel geveild. De startspeler biedt één fiche. Als de volgende speler in de veiling wil blijven, moet hij ook één fiche bieden. Elk volgend bod verhoogt de pot met één fiche. In plaats van bieden, mag je ook passen. Dan krijg je alle fiches die op dat moment in de pot liggen en verlaat je de lopende veiling. Uiteindelijk blijft er één speler over, de winnaar van de veiling. Deze winnaar heeft dan de keuze uit twee acties: hij voegt het aangeboden aandeel aan zijn voorraad toe, of hij verkoopt al zijn aandelen met de op de rand van het aangeboden aandeel afgebeelde kleur (voorbeeld: het links afgebeelde aandeel staat je toe al jouw aandelen met een blauwe achtergrondkleur te verkopen). De verkoopwaarde is gelijk aan het aantal aandelen dat van deze kleur bij alle spelers in omloop is. De verkoop levert geen geld op, maar wel de felbegeerde winstpunten. De speler die als tweede in de veiling is geëindigd, mag de overgebleven actie uitvoeren.

De speler die het aangeboden aandeel neemt, is de startspeler van de volgende ronde. Zo worden ronde na ronde aandelen geveild en verkocht, chips verzameld en uitgegeven en winstpunten verdiend. Als je tijdens het spel in geldnood komt, mag je een krediet van twee fiches nemen. Dit kost je wel twee winstpunten. Op een gegeven moment wordt de crashkaart omgedraaid. Dan zijn alle aandelen in één klap waardeloos en eindigt het spel. Iedere speler ontvangt per vijf chips nog één winstpunt. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Mogul is een lekker en vlot veilingspelletje met een origineel biedsysteem. Het is zaak om op het juiste moment te passen, bijvoorbeeld als de pot vol chips ligt. Niet alleen een volle pot noopt tot tijdig passen. Als een van de volgende spelers krap bij kas zit, kan jouw voortijdig vertrek zijn lijdensweg verlengen c.q. verergeren. Met passen en chips alleen red je het overigens niet. Je zult af en toe een aandeel moeten kopen en vooral ook op het juiste moment moeten verkopen. Als je voor die tijd de portemonnee van een paar medespelers hebt geleegd, hoef je bij zo'n veiling misschien niet te veel te betalen. Wacht overigens niet te lang met je grote verkooptruc. Als de crashkaart opduikt, is het feest voorbij.

Titel: Mogul
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Spiele aus Timbuktu 
Aantal spelers: 3 - 6
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 12,-


Spellen > Recensies >
Mogul


Top