Spellen > Recensies > Mondo

Mondo

Erwin - 2011


Mondo is een nieuw bordspel van de succesvolle Duitse spelauteur Michael Schacht. Michael is in Nederland vooral bekend van zijn spellen Burgers’ Zoo, Kardinaal & Koning en Coloretto. De Nederlandse edities van zijn spellen verschijnen meestal bij 999 Games, maar deze keer wist White Goblin Games een van zijn nieuwe toppers in de wacht te slepen. Mondo heeft internationaal al prijzen gewonnen. De kwaliteit is ook onderkend door de jury van de fonkelnieuwe Nederlandse Spel van het Jaar verkiezing. Mondo is in november 2011 genomineerd in de categorie 6-12 jaar. De daaropvolgende publieksverkiezing heeft helaas niet de verdiende winst opgeleverd. Niet getreurd, dan roep ik Mondo gewoon uit tot mijn 'Familiespel van het Jaar 2011'.

Iedere speler krijgt een eigen speelbordje. Op het midden van de tafel ligt verder een berg dubbelzijdige landschapstegels. Deze tegels moeten de spelers binnen de toegestane tijd op hun eigen bordjes aanleggen. De speeltijd wordt bijgehouden op een kookwekker. De tegels tonen op de achterzijde één terreinsoort en op de voorzijde meerdere landschapjes, soms aangevuld met een dier of een vulkaan.

Je moet de gewenste tegels uit de stapel zoeken en naast andere tegels op jouw bordje aanleggen. Voor het pakken en aanleggen mag je maar één hand gebruiken. Er zijn verder geen beperkingen….. tenzij je wilt proberen om het spel te winnen. Het is namelijk zaak om zoveel mogelijk afgesloten landschapjes te vormen, zoveel mogelijk dieren te verzamelen en de strafpunten voor het bezit van de meeste actieve vulkanen te vermijden. Lege velden en foute aansluitingen (bijv. gras aan bos) leveren ook strafpunten op. Als je het spel moeilijker wilt maken, kun je bonustellingen en speciale opdrachten toevoegen. Eerstgenoemden introduceren een strijd om de grootste of meeste landschappen, met bonus- en strafpunten. De speciale opdrachten zijn losse kaartjes, waarop een opdracht is afgebeeld. Tijdens een ronde mag je er maximaal twee pakken. Als je een opdracht vervult, ontvang je de afgebeelde punten. Lukt het niet, dan worden het strafpunten.

Als de wekker rinkelt, is de ronde meteen voorbij en worden de punten geteld. Dan krijg je pluspunten voor afgesloten en foutloze landschapjes, de afgebeelde beesten, voor vervulde opdrachten en een bonus als je de ronde voor het afgaan van de wekker hebt verlaten. De actuele tegel met de bonustelling geeft 4 pluspunten aan de ‘grootste’ en 4 strafpunten aan de ‘kleinste’ speler. Foute aansluitingen en lege velden zijn 1 strafpunt per stuk waard. De speler met de meeste actieve vulkanen krijgt 1 strafpunt per vulkaan. De spelers noteren de punten op het meegeleverde scoreblad. Na drie potjes wordt de winnaar bepaald.

Ten slotte

In dit spel wordt stress verheven tot speelplezier. Je zit als een waanzinnige te graaien en te puzzelen, om binnen de tijd een mooie score op te bouwen. Door de vulkanen en de bonustellingen moet je ook nog eens de medespelers in de gaten houden. Dit is afleiding die je er eigenlijk niet bij kunt hebben. Wat een spanning, geweldig leuk! Liefhebbers van Galaxy Trucker zullen een deel van de spelbeleving herkennen. Ik vind Mondo het betere spel, omdat de combinatie van graaien en puzzelen hier veel eleganter is toegepast. Ik besluit met een waarschuwing voor trage en rustig denkende spelers: jullie worden knettergek van dit spel.

Het regelboekje bevat ook spelregels voor solitair spel, maar deze heb ik niet getest. Aan het einde van het regelboekje zijn de eerste varianten opgenomen. T.z.t. volgt er nog veel meer.

Titel: Mondo
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 30,-

Bordspel.com's Familiespel v/h Jaar 2011Spellen > Recensies >
Mondo


Top