Spellen > Recensies > Muscat

Muscat

Adam Spielt - juni 2001


Een vrije vertaling van een spelbeschrijving uit de catalogus van Adam Spielt, een indrukwekkend Duitstalig naslagwerk vol informatie over gezelschapsspellen.

Straatartiesten zwerven door de bekende oosterse stad Muscat. Slangenbezweerders, vuurspuwers, fluitspelers en olifantendrijvers proberen zoveel mogelijk toeschouwers te lokken. In de armere wijken van de stad, hebben de toeschouwers weinig te besteden. Daarom proberen de artiesten hun kunsten in de betere wijken te tonen, in de hoop op een grote fooi. De weg naar het paleis, langs de populaire marktplaatsen, is zwaar en de concurrenten doen alles om het je lastig te maken. Wie op de plaatsen voor of zelfs in het paleis als lid van de hofhuishouding zijn kunsten mag tonen, is een geslaagd man.

Aan het begin krijgt iedere speler een "spiekbriefje" met informatie over de verschillende acties en 16 artiesten in zijn kleur. De symbolen op de gekleurde fiches tonen vier fluitspelers, slangenbezweerders, olifantendrijvers en vuurspuwers. Deze straatartiesten vormen een gedekte stapel, waarvan de bovenste altijd is omgedraaid. Als we naar het spelbord kijken, herkennen we de over vier niveaus verdeelde marktplaatsen (afhankelijk van het aantal spelers zijn er per niveau maximaal vijf beschikbaar), die in de bovenste rijke stadswijk door het paleis worden gekroond. Iedere marktplaats is in vier velden verdeeld, waar de symbolen de plaatsen voor de verschillende artiesten aangeven. Aan het begin van het spel worden de eerste artiesten op het bord geplaatst, op de marktplaatsen van het eerste niveau. Volgens de regels van de Sultan mogen er overigens niet meer dan drie artiesten tegelijk op één marktplaats optreden.

Het spel verloopt op zich vrij eenvoudig. Wie aan de beurt is, mag een van zijn fiches op een marktplaats in het laagste niveau plaatsen of op een bijna volledig bezette marktplaats een wedstrijd starten. De laatste actie heeft altijd tot gevolg dat een van de artiesten als straatschoffie op de straat direct voor de desbetreffende marktplaats belandt. Die schoffies zijn belangrijk, maar daarover later meer. Laten we eerst eens bezien wat er bij een wedstrijd gebeurt. Volgens de bovengenoemde regels van de Sultan mogen maximaal drie artiesten op één marktplaats optreden. Is dit aantal bereikt, dan mogen de medespelers deze meute verspreiden. De rangorde van de drie aanwezige artiesten wordt bepaald vanaf het vrije vierde veld op deze marktplaats. De eerste twee artiesten gaan naar een hoger niveau en landen daar op een vrije marktplaats of in het paleis. Als op de marktplaatsen van het volgende niveau geen vrije velden zijn, maken ze razendsnel carrière en landen ze zelfs een niveau hoger. De derde en zwakste van het gezelschap belandt als straatschoffie in de steeg.

Aan deze schoffies moeten en willen we nu een eigen passage wijden. Wie geen artiesten wil plaatsen of geen wedstrijd wil starten, mag een van zijn straatschoffies activeren. De eenvoudigste optie is het plaatsen van de deugniet op een vrij veld van een marktplaats aan deze straat. Iets pittiger is het uitvoeren van een wisseltruc. Verwijder een van je schoffies uit het spel. Daarna mag je een van je artiesten naar een andere marktplaats op dit niveau verplaatsen, mits deze daar twee collega's ontmoet en een wedstrijd start. Met de wisseltruc is het ook mogelijk om twee gelijksoortige artiesten op een niveau van plaats te laten ruilen. Na deze actie wordt op een van de beide betroffen marktplaatsen met drie artiesten een wedstrijd gestart. Met de laatste vaardigheid van de schoffies kun je naar hartelust intrigeren. Ziet de actieve speler dat een van zijn artiesten de zwakste positie op een marktplaats met drie artiesten bezet, dan mag hij deze verwijderen en conform de regels op een van de vrije velden een eigen passend straatschoffie plaatsen. Ook deze actie start een wedstrijd, waarbij je met tactisch spel je medespelers kunt verrassen. Wie dacht op een zekere tweede plek te staan, eindigt nu zonder pardon in de stegen van Muscat.

Zodra het voorgeschreven aantal artiesten in het paleis wordt bereikt (varieert met het spelersaantal), begint de laatste spelronde. Aansluitend verzamelen de kunstenaars hun loon in de vorm van winstpunten. Aan elk van de niveaus en het paleis is een bepaalde waarde toebedeeld. Bezette marktplaatsen op het laagste niveau leveren twee winstpunten op, het vierde maar liefst acht en kunstenaars in het paleis leveren zelfs 10 punten op. Straatschoffies die nog in de stegen rondhangen, kosten je tot vier minpunten. Wie na het optellen en aftrekken de meeste punten heeft, is welkom in de hofhuishouding van de Sultan.

Muscat is een geraffineerd strategisch legspel met een portie geluk. Niemand is uitsluitend met zichzelf bezig, interactie is vereist en tussen het geroezemoes op de marktplaatsen hoor je constant suggesties en "goede tips". Het is soms niet nadelig om eigen straatschoffies in de stegen te hebben. Af en toe zullen spelers bewust eigen artiesten tot schoffie laten degraderen. Het spel is niet echt goedkoop, maar gezien het spelplezier en de kleine eerste oplage van deze nieuwe uitgever is de prijs acceptabel.

Titel: Muscat
Auteur: Christiane Knepel
Uitgever: Die Sternspieler
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 25,-


Spellen > Recensies >
Muscat


Top