Spellen > Recensies > Mutiny

Mutiny

Erwin Broens - mei 2004


Mutiny is een vlot en toegankelijk biedspel voor 2-5 spelers. Op tafel liggen vijf piratentegels. Als een speler een piraat controleert, mag hij de bijbehorende actie uitvoeren. Elke ronde bieden de spelers in het geheim met geld en rum op deze acties. Rum ben je aan het einde van de ronde kwijt, geld krijg je na verloop van tijd weer terug. De speler met het hoogste bod mag de beste actie uitvoeren. Degene met het op één na hoogste bod voert de tweede actie uit.

De eerste piraat staat je toe om een deel van jouw bod alsnog naar een andere piratentegel te verplaatsen. De tweede piraat levert één of twee winstpunten op. De derde piraat geeft je één of twee rumfiches. De vierde piraat bepaalt welke van de twee acties op de actuele landkaart wordt uitgevoerd. Zo'n actie heeft positieve of negatieve gevolgen voor de speler die de op de landkaart afgebeelde piraat controleert. De vijfde piraat levert je de felbegeerde verrekijker op, waarmee jij beslist hoe een gelijke stand (bij het bieden of de landkaart) wordt opgelost.

Omdat een deel van jouw bod meerdere beurten blijft liggen, is het niet verstandig om een te grote som op één van de vijf piraten te bieden. Dan kun je namelijk niet soepel op de gewijzigde tactieken van jouw medespelers reageren. Verder is het mogelijk dat de door jou gecontroleerde piraat via de actuele landkaart in een gevaarlijke situatie belandt, waardoor jij kostbare punten of munten moet inleveren. Het spel eindigt zodra een speler het aangegeven aantal sabels heeft verzameld.

Ten slotte

Mutiny is een leuk gezelschapsspel voor spelers die geen hekel hebben aan blind bieden. Het spel biedt je een geslaagde mix van gokken, plannen en elkaar dwarszitten. Het is uiteraard geen diepzinnige kost, maar voor een half uurtje speelplezier bevat Mutiny voldoende pit. Het doet me deugd dat PS Games, na het fiasco Magdar, een van de leukere kleine FFG spelletjes op de Nederlandse speeltafels legt. Gelukkig hebben ze na Magdar een nieuwe vertaler ingeschakeld, de Nederlandstalige regels van Mutiny zijn nagenoeg foutloos.

Titel: Mutiny
Auteur: Kevin Wilson
Uitgever/distributie: FFG / PS Games
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 30-45 minuten
Prijs: ong. € 20,- Spellen > Recensies >
Mutiny


Top