Spellen > Recensies > Nefertiti

Nefertiti

Det - jan 2009


Nefertiti is de vrouw van de Egyptische koning Akhenaton. De koning organiseert een feest ter ere van hun trouwdag. De edele Egyptenaren sturen hun bedienden naar diverse markten om aldaar prachtige geschenken voor de koning te kopen. Laatstgenoemde beloont de gulle gevers met prestigepunten. De speler met de meeste prestigepunten wint het spel.

Op het speelbord staan vier dubbele markten afgebeeld: Gizeh, Akhet-Aton, Abou Simbel en Louqsor. Drie van deze markten zijn telkens beschikbaar. Op een markt kan een speler zijn bedienden inzetten en zo bieden op de geschenken die daar te koop zijn. De actieve speler moet een van zijn bedienden op een markt plaatsen. Een speler die als eerste inzet op een markt, krijgt een munt. Ook als een speler een bediende inzet op een marktvakje met een muntsymbool, ontvangt hij deze bonus.

Elke markt heeft een linker en een rechter gedeelte. Er is altijd maar één gedeelte open. Alle marktdelen hebben verschillende sluitingscriteria. Enkele voorbeelden van sluitingscriteria: als er op elk niveau minimaal één bediende staat, of als er drie bedienden van verschillende kleuren (spelers) staan of vier willekeurige bedienden, of als de som van alle biedingen 17 of meer punten is enzovoort.


een marktdeel in Abou Simbel

Zodra een markt gesloten wordt, worden de biedingen van de daar geplaatste bedienden afgehandeld. De hoogste bieder moet zijn bod in geld betalen. Dit geld komt op de marktvoorraadkaart te liggen. Hij mag vervolgens één geschenkkaart pakken met een koninklijk zegel of twee geschenkkaarten zonder zegelfiche. De volgende bedienden hebben in volgorde de keuze: ze kopen één van de overgebleven kaarten voor de geboden prijs, of ze pakken de helft van de actuele geldvoorraad uit deze markt. Als een bediende op een marktvakje met een rode of een paarse kaart staat, mag die bediende slechts één kaart of juist een extra kaart pakken.


geschenk

Zodra alle bedienden op de gesloten markt zijn afgehandeld, schuift de kaart met de marktvoorraad naar het andere gedeelte van deze markt. Op het vrijgekomen marktgedeelte komt de kaart die aangeeft dat de markt gesloten is. Hierdoor komt een van de andere markten weer vrij. Deze vrijgekomen markt wordt weer aangevuld met geschenken. Daarna gaat het bieden op geschenken weer verder tot er opnieuw een markt gesloten wordt.

Aan het begin van zijn beurt mag een speler één zegelfiche inleveren om één van de openliggende actiekaarten te kopen. Deze kaart wordt meteen uitgevoerd en is altijd voordelig voor de koper. Hiermee kun je bijvoorbeeld een tussentijdse waardering activeren, die extra punten oplevert. Ook kun je kaarten ruilen of stelen, geld pakken, kaarten afleggen, of een extra bediende plaatsten. Levert een speler zijn koninklijke zegels niet in, dan zijn deze aan het einde van het spel drie prestigepunten per stuk waard.


actiekaart

In de trekstapel met geschenken zit in de onderste vijf kaarten de kaart met Akhenaton. Zodra deze kaart wordt getrokken tijdens het openen van een markt, wordt deze markt direct weer gesloten. Vanaf nu komen er ook geen nieuwe markten meer bij. De overgebleven twee markten worden nog gewoon van bedienden voorzien. Het spel eindigt zodra deze laatste twee markten ook zijn gesloten.

De spelers tellen nu de prestigepunten van hun geschenkkaarten. Het aantal prestigepunten van een geschenkkaart is afhankelijk van het aantal spelers dat deze geschenksoort bezit. Hoe meer spelers, hoe minder het geschenk waard is. Ook leveren koninklijke zegels nog drie punten op en voor elke twee geldstukken krijgen de spelers nog één punt. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

Nefertiti is een luchtig veilingspelletje waarbij de spelers proberen om setjes met geschenken te verzamelen. Doordat iedere markt zijn eigen sluitingscriterium heeft, zit er variatie in het bieden. Soms is het verstandig om geen kaarten te pakken, maar geld. Spelers mogen met meerdere bedienden in dezelfde markt gaan staan. De hoogste bediende kan dan één of twee kaarten kopen. De volgende bediende kan dan in plaats van kaarten geld pakken. Het is goed uitkienen om met je geld uit te komen. Ook willen spelers graag monopolies verzamelen. De andere spelers werken dit weer tegen door snel een geschenkkaart voor een ander weg te kapen. Hierin zit hem de interactie en de tactiek. Het speelt vlot weg en de regels zijn goed duidelijk met een uitstekend overzichtsblad van de actiekaarten en de sluitingscriteria. Een topper vind ik het spel niet, daarvoor is het te weinig vernieuwend. Als spelletje voor even tussendoor is het wel geslaagd.

Erwin: ik vind Nefertiti een leuk veilingspel en geef het een hogere waardering dan het predicaat ‘voor even tussendoor’. Door het gesloten geldsysteem moet je goed inspelen op de schaarste. Doe je dit niet handig, dan bezorg je een medespeler een stapel geld en heb je een tijd last van hem. De variatie in veilingen maakt het alleen maar interessanter. De mooie uitvoering, vlotte speelduur en prettige winkelprijs maken het feest compleet. Nefertiti is een prima familiespel.

Titel: Nefertiti
Auteurs: Montiage, Bariot & Cauet
Uitgever: Matagot (distributie: Boosterbox)
Aantal spelers: 3 - 4
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 25,-

 Spellen > Recensies >
Nefertiti


Top