Spellen > Recensies > Iguazu

Niagara / Iguazu

Det - nov 2004


Volgens een vriend zou ik als vrouw dit spel sowieso leuk vinden, omdat het glinstert. En inderdaad er zitten 40 edelstenen in vijf kleuren in de doos. Maar dat is niet de belangrijkste reden waarom het spel mij is bevallen. Qua uitvoering ziet het er sowieso prachtig uit. Maar daarover later meer. Niagara speelt zich uiteraard af op de Niagara rivier met de bijbehorende watervallen. De spelers varen in bootjes en proberen zo edelstenen te verzamelen, die her en der langs de oever van de rivier liggen. Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want de rivier stroomt en het is niet altijd duidelijk hoe hard. Daardoor komen de watervallen soms angstvallig dichtbij en gaan boot en buit verloren. Toch zal het de spelers zeker lukken om de benodigde edelstenen aan land te brengen. Degene die dat als eerste lukt, is de winnaar.

Spelmateriaal en voorbereiding

Bij Niagara wordt de onderkant van de doos omgekeerd op tafel gelegd. Daarnaast komt de deksel. Op deze twee vlakken komt het speelbord. Erg leuk gedaan, want daardoor stort je bij de waterval ook daadwerkelijk naar beneden. Het speelbord is driedimensionaal. Er is een rivier, die zich op een gegeven moment splitst. Aan de oevers van de rivier liggen stukken land, die wat hoger liggen. Op bepaalde plekken langs de oever liggen inhammen, waar de verschillende kleuren edelstenen worden geplaatst. Iedere speler krijgt twee bootjes en een set biedkaartjes. Het wolkje wordt op zijn plek gelegd en de startspeler krijgt een zwemband, die hij voor zich op het bord plaatst. Tot slot wordt de rivier gevuld met ronde doorzichtige schijven.

Spelverloop

De set biedkaartjes is van iedere speler gelijk. Een set bestaat uit de kaartjes 1 t/m 6 en een kaartje met een wolk. Iedere speler kiest voor zichzelf het kaartje uit dat hij wil spelen. Deze legt hij dicht voor zich neer op het speelbord. Als iedereen dat heeft gedaan, worden de gespeelde kaartjes tegelijkertijd omgedraaid. Beginnend bij de startspeler voert iedereen zijn kaartje uit. Daarna gaat de rivier stromen. De zwemband wordt vervolgens doorgeschoven en de spelers kiezen opnieuw een kaartje uit, enzovoort. Dit gaat net zolang door totdat iedereen zijn laatste kaartje heeft gespeeld. Pas daarna krijgt iedereen zijn hele set met kaartjes weer terug.

Het getal op het gespeelde kaartje geeft aan hoeveel vakjes jouw boten moeten varen. Al jouw boten in het water moeten varen. De boten op de oever mogen te water worden gelaten. Als beide boten van een speler aan de kant liggen, mag hij er slechts één inzetten. Ligt er slechts één aan de kant, dan mag hij kiezen of hij die boot wel of niet inzet.

Elke schijf die de boot aandoet, telt als één stap. Het inladen van edelstenen kost twee stappen. Dit mag echter alleen aan het begin van jouw beurt, zodat je daarna nog eventueel kunt varen. Of juist aan het eind, als je na het varen nog precies twee stappen over hebt. Stel dat je een 5 hebt gespeeld, dan mag je eerst inladen en dan nog drie stappen varen, of juist eerst drie stappen varen en vervolgens inladen. In ieder geval mag je nooit varen, inladen en weer verder varen. Op de rivier mag je per boot alleen stroomopwaarts of stroomafwaarts varen in één vaarbeurt. Je mag dus niet heen en weer.

Om de edelstenen veilig te stellen, moet je ze weer aan land brengen via het startveld. Dat ligt een eind stroomopwaarts en pas als je voldoende bewegingspunten hebt om daar op het land te komen, heb je de edelstenen echt in je bezit.

Nadat iedereen heeft gevaren, gaat de rivier stromen. De rivier stroomt door het schuiven van de doorzichtige schijven. Deze schuiven steeds stroomafwaarts. Bovenaan de rivier wordt een nieuwe schijf bijgeschoven. Hierdoor schuiven de andere schijven een plekje op, waardoor één van de laatste twee schijven naar beneden valt. Vlak voor de waterval is de rivier namelijk gesplitst en over het algemeen vallen de schijven om de beurt links en rechts naar beneden. Je kunt zo een beetje berekenen waar jouw boot het langst veilig op het water blijft.

Hoe hard de rivier stroomt, is afhankelijk van het aantal schijven dat erin wordt geschoven. Hiervoor wordt er gekeken naar de gespeelde kaartjes van deze ronde. Het laagste getal dat is gespeeld, bepaalt hoeveel schijven erbij worden geschoven. Dat varieert dus van 1 t/m 6. Daarnaast is het weer ook van invloed. Hoe harder het regent en waait, hoe sneller de rivier zal stromen. Om dit aan te geven, ligt er een wolkje op de weermeter. Deze vermeerdert of vermindert het aantal schijven dat de rivier stroomt. Dit varieert van -1 t/m +2. Dit wolkje wordt overigens telkens één vakje opgeschoven door de spelers die een wolkje hebben gespeeld. Deze spelers mogen die beurt niet varen, maar kunnen wel de stroomsnelheid mede bepalen.

Doordat de rivier steeds opschuift richting watervallen, is het lastig om de stenen stroomopwaarts aan land te brengen. Mocht je onverhoopt met de waterval naar beneden storten, dan is jouw boot verloren. Je kunt een nieuwe boot kopen tegen inlevering van een willekeurige edelsteen. Heb je nog geen stenen en ook geen boten meer, dan krijg je een gratis boot.

Ook leuk is de mogelijkheid om stenen uit andere boten te jatten. Als je met een boot stroomopwaarts vaart en eindigt op een schijf waar een andere boot ligt met een edelsteen aan boord, dan mag je die afpakken. Deze edelsteen leg je in jouw eigen boot. De andere speler kan deze steen niet meteen terugpakken. Hij moet namelijk stroomopwaarts aan komen varen en mag de steen niet aan het begin van zijn beurt uit jouw boot pakken als hij er al naast ligt.

Als het een speler, ondanks alle moeilijkheden, lukt om als eerste vier identieke edelstenen aan land te brengen, of vijf verschillende, of zeven in totaal, dan wint hij. De anderen hebben het nakijken.

Ten slotte

Niagara is een schitterend uitgevoerd spel. Het systeem met de doorzichtige schijven werkt goed. De edelsteentjes zijn prachtig en het materiaal is van een goede degelijke kwaliteit. De bootjes zijn eenvoudig, maar wel praktisch. Niet te klein en de edelsteen blijft er goed in liggen. Het idee dat je ook echt naar beneden valt, doordat het bord op de doos wordt gelegd, past echt bij dit spel. Misschien doet het (figuurlijk) nog wel meer pijn dan dat je gewoon horizontaal van het bord wordt afgeschoven. In ieder geval is de hilariteit wat groter. Het speelsysteem is lekker vlot en soms is de uitkomst van de gespeelde kaartjes een verrassing. Hierdoor kan de rivier ineens veel harder stromen dan verwacht, of juist andersom. En daar gaat dan je planning. Als je van dit soort spellen houdt, is het een absolute aanrader.

Erwin: Niagara/Iguazu is in eerste instantie een familiespel, maar door de perfecte mix van bluffen, plannen en plagen, hoort dit juweeltje in elke spellenkast thuis. In maart 2005 verschijnt de Nederlandstalige editie.

Titel: Niagara / Iguazu
Auteur: Thomas Liesching
Uitgever: Zoch / 999 Games
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 35,-

Spiel des Jahres 2005Spellen > Recensies >
Iguazu


Top