Spellen > Recensies > Ninjato

Ninjato

Erwin - 2011


De Nederlandse uitgever White Goblin Games heeft zijn catalogus dit jaar uitgebreid met fors aantal nieuwe titels. Als ik het goed heb bijgehouden, staat de teller momenteel op 15. Op en rond Spiel 2011 was het helemaal een dolle boel, met maar liefst zeven nieuwe spellen. In de loop van november volgde een nabrander, die nog niet prominent op de ludieke radar is verschenen. Het lijkt er zelfs een beetje op dat Ninjato via de achterdeur naar onze speeltafels probeert te sluipen. Omdat dit spel draait om rondsluipende en stelende ninja’s sluit deze wijze van kennismaking goed aan op de setting. Wat mij betreft wordt het tijd dat dit spel uit de schaduw stapt. Ik geef Ninjato met deze recensie graag een duwtje naar meer bekendheid.

Op het smaakvol vormgegeven speelbord vind je een vijftal huizen en een handvol andere locaties. Aan het begin van het spel liggen in elk huis drie schatten, die worden bewaakt door één zichtbare poortwachter en zijn twee vooralsnog onbekende collega’s. Deze huizen worden gecontroleerd door een drietal clans, rood, groen of blauw. Tijdens het spel verandert de macht van de clans doorlopend. De spelers proberen de schatten te roven, om daarmee winstpunten te verdienen. Je kunt schatten inleveren om gezantkaarten te kopen. Een gezant geeft jou invloed op de clan van dezelfde kleur. Deze invloed is tijdens de puntentellingen goed voor winstpunten of een gratis geruchtkaart. Deze geruchtkaarten kun je ook rechtstreeks kopen. Ze leveren aan het einde van het spel veel punten op als je de juiste zaken hebt verzameld.

Het spel duurt zeven ronden. Iedere speler beschikt elke ronde over drie oversized werpsterren, die ze beurtelings een voor een inzetten om op een van de locaties op het speelbord een actie te kiezen en uit te voeren. De spelers beginnen het spel met vier dojokaarten.

In de Dojo kun je minimaal twee nieuwe dojokaarten trekken. Deze kaarten heb je nodig om een huis binnen te vallen of om een vaardigheid te leren. Deze dojokaarten hebben een waarde van 1-5. Een ‘3’ kun je als tweede kaart spelen om een andere dojokaart met 1 punt te verhogen of te verlagen. De bij de Dojo gespeelde werpsterren bepalen in omgekeerde volgorde ook nog eens de speelvolgorde van de volgende ronde.

Een vaardigheidstegel bemachtig je bij de Sensei tegen inlevering van de juiste dojokaart. Als je een bepaalde vaardigheid beheerst, zijn verwante vaardigheden zelfs gratis. De vaardigheden komen goed van pas bij het beroven van de huizen, bijvoorbeeld door het verhogen of verlagen van jouw gevechtskracht.

Voor een beroving markeer je een huis met jouw werpster en moet je de zichtbare wachter verslaan. Je legt jouw ster op één van twee technieken: sluipen of kracht. Met sluipen versla je de wachter met een dojokaart die lager is dan zijn gevechtsscore, bij kracht versla je hem met een hogere dojokaart. Als je de eerste wachter hebt verslagen, kun je vertrekken met de laagste schat of doorvechten (banzai). In het laatste geval wordt de bovenste wachterkaart van de stapel getrokken. Deze moet je met dezelfde gevechtstechniek verslaan (tenzij je de vaardigheid bezit waarmee je van techniek kunt wisselen). Sommige wachterkaarten activeren een alarm. Dan komt er weliswaar een schat bij, maar vanaf nu wordt de beste schat bewaakt door een elitewachter. Dit is een zware jongen, die vaak alleen met vaardigheidstegels is te verslaan. Als jouw rooftocht wordt afgebroken door een mislukt gevecht, moet je het huis met slechts één schat verlaten.

Met een beetje mazzel kun je wel doorgaan tot je alle wachters hebt verslagen en hun schatten hebt gestolen. Zo’n geslaagde rooftocht activeert een zeer belangrijke spelregel. Een leeggeroofd huis wisselt namelijk van clan en blijft tot het einde van de ronde leeg. Hiertoe vervang je de huidige clantegel door een gekozen tegel van een andere clan. Deze tegels tonen 2-8 winstpunten in de kleur van de clan.

Met de geroofde schatten kun je gezant- en geruchtkaarten kopen. Daartoe leg je een werpster bij de desbetreffende locatie. Deze kaarten zijn niet alleen bij de tussentellingen resp. de eindtelling goed voor punten, ook de ingeleverde schatten leveren meteen winstpunten op. De waarde is afhankelijk van de soort; goud is inwisselbaar als een joker.

Na de derde, vijfde en zevende ronde wordt het spel onderbroken voor een tussentelling. Dan wordt per clan bepaald wie de meeste en de op één na meeste gezantkaarten bezit. Sommige gezanten tellen dubbel met de juiste vaardigheidstegel. Een gelijke stand wordt gebroken door de oudste gezant van deze clan. De speler met de meeste invloed mag kiezen uit de volgende bonussen: de waarde van de actieve clantegels in winstpunten of een gratis geruchtkaart. De tweede plek krijgt de niet gekozen bonus.

Na zeven ronden sluipen en knokken is het spel voorbij. Dan krijg je nog een handvol troostpunten voor niet zinvol bestede schatfiches. Ook de verslagen elitewachters zijn goed voor punten. Als je het goed hebt gedaan krijg je ten slotte een wagonlading winstpunten voor jouw geruchtkaarten. Houd dit tijdens het spel goed in de gaten, deze punten kunnen fors oplopen. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Ik had voor de verschijning weinig over dit spel gehoord, ook daarna bleef het stil rond Ninjato. Wat mij betreft wordt deze stilte meteen verbroken, want Ninjato is een ontzettend leuk spel. Met een handvol acties moet je de juiste dingen verzamelen voordat de grijpgrage tengels van jouw medespelers toeslaan, moet je de schatten zo efficiënt mogelijk omzetten in punten en moet je het scorepotentieel van de clans manipuleren. Daarbij krijg je voldoende kans om de medespelers subtiel te hinderen. Het beïnvloeden van het spelverloop wordt nog eens opgeleukt met een geslaagd ‘push-your-luck’ gevechtssysteem. Andere spellen vragen voor zoveel speelplezier een forse investering in speeltijd, Ninjato klaart deze ludieke klus in een uur! Ik heb me tot nu toe geen seconde verveeld. Warm aanbevolen!

Ik heb het spel een handvol keren gespeeld met drie en vier spelers. Met twee spelers heb ik Ninjato niet getest, maar ik zou niet weten waarom het spel ook dan niet naar behoren zou werken.

Titel: Ninjato
Auteurs: Dan Schnake & Adam West
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 37


Spellen > Recensies >
Ninjato


Top