Spellen > Recensies > Norenberc

Norenberc

Erwin - 2010


Na de recente reeks spellen van Noorse auteurs wekte de titel Norenberc bij mij aanvankelijk ook een Scandinavische indruk. Sinds de bestudering van de spelregels weet ik beter. Norenberc is de middeleeuwse benaming van de Duitse stad Nürnberg. Tegenwoordig kennen we Nürnberg als gastheer van ‘s werelds grootste speelgoedbeurs, de Spielwarenmesse. In de vijftiende eeuw was deze stad een belangrijk handelscentrum in Beieren. Het thema handel staat ook in dit bordspel centraal. Het speelveld bestaat uit 3-6 gildehuizen, waar de spelers goederen verhandelen en invloed op de belangrijkste burgers en handwerkers uitoefenen.

Het speelveld wordt variabel opgebouwd, afhankelijk van het speleraantal. Op elk gildehuis worden speelstukken met het eigen handelsgoed gelegd (bier, brood, schoen, papier, doek of hoed). Ieder gilde heeft ook nog een stapeltje schilden, die bij de puntentelling een rol spelen. Op ieder gildehuis liggen verder enkele handwerkers. Dit zijn de huidige en toekomstige gildemeesters van dit gilde. De rechter handwerker is de huidige gildemeester, in de volgende ronde maakt zijn buurman promotie. In het gastenverblijf van ieder gilde logeren enkele gasten, een combinatie van burgers en/of handwerkers.


Twee gildehuizen, een spelerkluis, handwerkers en andere speelstukken

Iedere speler begin het spel met 25 daalders, één actiekaart per gilde, één handelsgoed van ieder deelnemend gilde en een viertal handelsagenten. Laatstgenoemden bepalen hoeveel acties je elke ronde kunt uitvoeren, met de actiekaarten kies je de gildehuizen.

Norenberc wordt gespeeld in vier ronden. Elke ronde bestaat uit een of meer beurten. Elke beurt kent drie fasen: planning, acties en het einde van de beurt.

In de planningfase speelt iedere speler een aantal gedekte actiekaarten. Hiermee bepaal je in welke gildehuizen je deze beurt wilt ageren. Per gildehuis kun je één actie uitvoeren. Je kunt alle actiekaarten in één beurt uitspelen, maar je kunt ook de kat uit de boom kijken.

In de actiefase worden de gildehuizen in volgorde afgehandeld. Als je de actiekaart van het actieve gilde hebt gespeeld, moet je deze nu opendraaien. Daarna moeten de daar actieve spelers één agent inzetten en één van de volgende acties uitvoeren.

  • Je kunt een willekeurige hoeveelheid handelsgoederen aan dit gilde verkopen. Een gilde koopt alleen zijn eigen goederen. De opbrengst hangt af van de op de huidige gildemeester afgebeelde prijs. Verkopen doe je bij voorkeur bij een hoge prijs.
  • Je kunt maximaal drie goederen van dit gilde kopen. Ook de inkoopprijs hangt af van de huidige gildemeester.
  • Een gast inhuren. Je neemt een gast uit een van de kamers en betaalt de afgebeelde prijs in handelsgoederen aan het gilde. Hierdoor kunnen branchevreemde goederen in het gildepakhuis landen, die je later wellicht voor een prikkie kunt inkopen. Als extraatje krijg je net zoveel daalders als hier deze ronde agenten zijn ingezet. Een tweede extraatje is het recht om startspeler te worden. De gasten zijn tegels met burgers of handwerkers. Sommige handwerkers leveren een extra agent op (= een extra actie). Burgers zijn goed voor eenmalige of permanente extraatjes of voor winstpunten.
  • Passen.

Als alle gildehuizen zijn afgehandeld, is de beurt voorbij. Dan voeren de spelers met actieve agenten opnieuw een beurt uit. De ronde is pas voorbij zodra alle agenten zijn ingezet.

Aan het einde van de ronde beloont ieder gilde de speler met de meeste handelsgoederen van dit gilde. Tegen betaling van één goed krijg je de tegel met de huidige gildemeester en één gildeschild. Een van de gilden is ook nog eens goed voor het zogenaamde prestigeschild. De gewonnen tegels en schilden spelen een rol bij de puntentelling. De spelers nemen hun agenten terug en krijgen een bescheiden zakcentje van de bank. Daarna krijgt ieder gilde een nieuwe gildemeester en nieuwe gasten. Een ander gilde wordt uitgeroepen tot prestigegilde van de volgende ronde.

Na vier ronden eindigt het spel met een puntentelling. Dan krijg je punten voor handwerkers. De eerste, tweede en derde plaats per gilde zijn 5, 3 en 1 punt(en) waard. Als de cijfers op jouw handwerkers 30 of meer opleveren, krijg je 2 punten. Als je een handwerker van ieder gilde bezit, krijg je 5 punten. Het meeste geld levert ook 5 punten op. Sommige burgers leveren bonuspunten op, zoals de ook in dit spel weer sympathieke belastingophaler. De laatste, maar zeker niet minste, bron van punten zijn de schilden. Voor drie verschillende krijg je 2 punten, voor zeven verschillende maar liefst 20 punten. Ik hoor je denken, ‘zeven verschillende, hoe doe ik dat?’. Elk prestigeschild telt als een uniek schild. Hetzelfde geldt voor de burgertegel van de graveur. Uiteraard wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Deze preview is gebaseerd op een studie van de spelregels. Ik heb het spel niet gespeeld of gezien. Ik kan je dus niet vertellen hoe Norenberc in de praktijk functioneert. Ik beperk me tot enkele opmerkingen over zaken die mij interessant en/of belangrijk lijken.

Handel vind je in het spelsysteem zeker terug. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk handelsgoederen voor zo min mogelijk geld in te slaan. Deze goederen heb je namelijk nodig om gasten in te huren en schilden te verdienen, de belangrijkste routes naar de winstpunten. Volgens mij is het verstandig om jouw voorraad actieve agenten zo snel mogelijk uit te breiden, omdat jouw actiepotentieel hierdoor wordt vergroot. Omdat het aantal gildehuizen afhangt van het aantal spelers, verwacht ik ook bij minder spelers voldoende schaarste en strijd om de lucratieve acties.

Norenberc lijkt mij op het eerste gezicht een klassieke Duitse veelspelertitel. Thematisch een tikkie afgezaagd (handel in de middeleeuwen hebben we veel vaker gezien), maar onder de kap ronkt een aantrekkelijke motor. Ik moet het spel spelen om te weten of dit een degelijke middenklasser of een flitsende sportwagen betreft. Ik verheug me bij voorbaat op dat eerste testpotje.

Meer informatie: spelregels.

Titel: Norenberc
Auteur: Andreas Steding
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 90 minuten
Prijs: ong. € 45,-


Spellen > Recensies >
Norenberc


Top