Spellen > Recensies > Oltremare

Oltremare

Erwin Broens - maart 2005


Oltremare is het tweede spel van de kleine Italiaanse uitgever Mind the Move. Van het luchtige loopspelletje Fantasy Pub raakte ik in 2003 niet echt opgewonden. Het tweede spel Oltremare is andere koek. Deze combinatie van verzamelen, plannen en handelen heeft bij mij de juiste snaar geraakt. Oltremare is verpakt in een piepklein doosje, dat tot de rand is gevuld met speelkaarten, een bord en de nodige fiches. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk geld te verdienen, met name door het verzamelen van sets gelijksoortige goederenkaarten. Er zijn zeven verschillende goederensoorten. Afhankelijk van de soort zijn er 8-20 kaarten in omloop.

Een speelronde bestaat uit een aantal fasen.

In de eerste fase moet je kaarten inleveren, als je meer kaarten bezit dan het voor deze ronde toegestane aantal. Deze handlimiet wordt bepaald door de bovenste kaart van jouw eigen ladingstapel. Dit is de stapel waarop jij in de vierde fase goederenkaarten open aflegt. Naast de ladingstapel beschik je ook nog over een piratenstapel, waarop je af en toe kaarten gedekt moet afleggen (waaronder de kaarten waarmee je zojuist jouw limiet hebt overschreden).

In de tweede fase mag je kaarten ruilen en/of kopen. Je koopt de kaarten van de algemene goederenvoorraad of van jouw piratenstapel. Kaarten kopen is een dure grap, omdat je ze in feite met winstpunten moet betalen. Je kunt ook kaarten ruilen met jouw medespelers. Als een andere speler met jou handelt, verdient hij een prestigepunt. Met deze prestigepunten kan men bij de tussen- en de eindtelling extra geld (lees: winstpunten) verdienen.

In de derde fase moet je goederenkaarten vanuit jouw hand uitspelen. Het aantal uit te spelen kaarten wordt bepaald door de symbolen onderop de bovenste kaart van jouw ladingstapel. De op de uitgespeelde kaarten afgebeelde pictogrammen bepalen welke acties je moet uitvoeren: geld (winstpunten) ontvangen, kaarten van de goederenvoorraad gedekt op jouw piratenstapel leggen, extra goederenkaarten trekken of jouw schip een aantal havens verplaatsen. Bij meerdere kaarten met hetzelfde pictogram wordt het aantal “actiepunten” progressief verhoogd. Dit is leuk als je de “schatkist” kunt vullen, maar ronduit vervelend als je een grote piratenvloot op tafel legt. De schepen bewegen over een klein speelbord, een kaart van de Middellandse Zee met havens en vaarroutes. In een haven kun je een nieuw havenfiche ontvangen, die een leuke bonus oplevert (bijv. korting bij de aankoop van kaarten of beveiliging tegen piraten).

In de vierde fase leg je de zojuist uitgespeelde kaarten open op jouw ladingstapel. De volgorde is belangrijk, omdat setjes gelijksoortige kaarten veel geld (winstpunten) opleveren en de bovenste kaart van jouw lading de handlimiet en actieruimte in jouw volgende beurt bepaalt. Je mag de volgorde van de afgelegde kaarten later niet meer veranderen.

Als de algemene voorraad goederenkaarten is verbruikt, is het spel voorbij. Dan bepaalt iedere speler hoeveel geld c.q. winstpunten zijn eigen lading goederenkaarten oplevert. Je krijgt verder bonuspunten voor de meeste havenfiches en de meeste prestigepunten. De kaarten in jouw piratenstapel leveren minpunten op.

Ten slotte

Het spelsysteem van Oltremare, setjes gelijksoortige kaarten verzamelen en veel handelen, doet een beetje denken aan Bohnanza. Aan deze bekende basis zijn allerlei leuke extraatjes toegevoegd. De meervoudige functie van de goederenkaarten (handlimiet, actiemogelijkheden en winstpunten) vereist dat je jouw kaarthand met verstand beheert. Ook bij het rondreizen op het speelbord kan enige planning geen kwaad. Met de juiste havenbonus op het juiste moment kun je namelijk goede zaken doen. Oltremare komt pas echt tot leven als de spelers bereid zijn om met elkaar te handelen. De handelsgeest wordt gestimuleerd door de prestigepunten, waardoor ook de meest passieve zoutzakken onder ons worden geprikkeld tot enige activiteit op de goederenbeurs. Aangezien je bij een ruilhandel alleen maar eerlijk hoeft te zijn over de goederensoort, krijg je ook nog eens de kans om af en toe lekker te bluffen c.q. te liegen. Deze mix van verzamelen, plannen en handelen levert per saldo een kostelijk spel op!

Titel: Oltremare
Auteur: Emanuele Ornella
Uitgever: Mind the Move
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 18


Spellen > Recensies >
Oltremare


Top