Spellen > Recensies > De Ontembare Stad

De Ontembare Stad

Erwin Broens - juli 2005


De Ontembare Stad is een bordspel voor 2-5 spelers. Het ronde speelbord bevat een afbeelding van een stad, die wordt omringd door tientallen velden. Deze velden worden in de loop van het spel door de ridders van de spelers bezet en vervolgens bebouwd met gebouwkaartjes in vier verschillende kleuren. De gebouwen leveren winstpunten op. Op elk veld is afgebeeld hoeveel geld het je kost om het te bezetten. Het uitspelen van de gebouwkaartjes kost ook geld. Aan het begin van het spel mag iedere speler gratis drie gebieden bezetten, met een totale kostprijs van 10. Verder ontvang je een paar gebouwkaartjes en een startkapitaal van vijf munten.

Elke ronde trekt de actieve speler een kaartje van de stapel. Als dit een gebeurteniskaartje is, ondergaan alle spelers een positieve of negatieve gebeurtenis. Vervolgens trekt de actieve speler een vervangende kaart, tot hij een gebouw van de stapel plukt. De kleur van dit gebouw bepaalt welke gebouwensoort deze beurt geld oplevert. Als er een paars stadsgebouw wordt getrokken, moeten de spelers eerst belasting betalen. Dan mag iedereen maar vijf munten overhouden. Iedere speler kiest vervolgens één van zijn uitgespeelde gebouwen in de getrokken kleur en ontvangt de op dit gebouw afgebeelde opbrengst in munten. In de meeste gebieden wordt deze opbrengst verhoogd door een gebiedsbonus. Vervolgens neemt de actieve speler het getrokken gebouwkaartje in de hand.

In jouw beurt mag je twee gebieden claimen en twee gebouwen stichten. Uiteraard moet je de vereiste kosten aan de bank betalen. Sommige gebouwkaartjes mag je niet op elk willekeurig veld plaatsen. Bepaalde gebouwen moeten bijv. verplicht op een weg worden geplaatst, anderen mogen beslist niet op een rivier liggen (waaronder – vreemd genoeg - het aquaduct). Als je een enkel gebied van een medespeler insluit, neem je dit gebied en een eventueel aanwezig gebouw over. Tijdens jouw beurt mag je verder gebouwkaartjes of invloedkaartjes kopen. Met de invloedkaartjes kun je allerlei rottigheid uithalen, waaronder de overname van een gebied van een medespeler, of jezelf een leuke bonus bezorgen. De sterke invloedkaarten zijn zeer belangrijk. Speel ze dus op het juiste moment uit.

Aan het einde van jouw beurt ontvang je winstpunten voor de in deze beurt gestichte en overgenomen gebouwen. Als jij de meeste gebouwen van een bepaalde kleur bezit (minimaal 3), krijg je een bonuskaart die extra winstpunten oplevert (in de stijl van de “grootste riddermacht” uit Catan). Zo’n bonuskaart verhoogt tevens de opbrengst van jouw gebouwen in deze kleur. De winstpunten worden op een scorespoor geregistreerd. Sommige velden op dit scorespoor leveren je een gratis invloedkaartje op. Gezien de forse kostprijs van deze kaartjes, kan het geen kwaad hiermee rekening te houden. Zodra iemand het vereiste aantal punten heeft bereikt, is de winnaar bekend. Het is overigens eerlijker om de ronde af te maken, zodat iedereen een gelijk aantal beurten heeft gespeeld.

Ten slotte

Met De Ontembare Stad heeft de nieuwe uitgever The Game Master een meer dan geslaagde stap in spelletjesland gezet. Dit familiespel is wat speelgevoel, complexiteit en speelduur betreft een geschikte keuze voor de tienduizenden spelers, die sinds Catan de speeltafel hebben ontdekt. Het geluk speelt soms een grote rol, met name omdat belastingheffing en gebeurteniskaartjes de mooie plannen met enige regelmaat weten te ontregelen. Het spel biedt verder voldoende interactie en spanning, door de soms gemene invloedkaartjes, de mogelijkheid om gebieden over te nemen en door de strijd om de bonuspunten. De regels zijn wat mij betreft duidelijk genoeg, het materiaal ziet er goed uit en het spelverloop is toegankelijk en vlot. De Ontembare stad is een aanrader voor spelers die niet vies zijn van een portie geluk of pech. 

Deze recensie is gebaseerd op de “strategische variant”. Als je een beetje speelervaring hebt, zou ik meteen met deze regels beginnen.

Titel: De Ontembare stad
Auteur: Hans van Tol
Uitgever: The Game Master
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 60-75 minuten
Prijs: ong. € 35


Spellen > Recensies >
De Ontembare Stad


Top