Spellen > Recensies > Ostia

Ostia

Erwin Broens - juni 2006


Dit veilingspel voor 3-5 spelers speelt zich af in en rond de graanhaven van het oude Rome. Ostia was de Romeinse poort naar de Middellandse Zee. Door het uitspelen van goederenkaarten proberen de spelers geld en winstpunten te verdienen. Geld heb je nodig om nieuwe goederen en pakhuizen te kopen, de winstpunten zijn handig als je van plan bent het spel te winnen.

Iedere speler begint het spel met één goederenkaart en één pakhuis. Deze goederenkaart bevindt zich in de "pakhuissectie" van jouw kaarthand. Deze kaart wordt door een scheepskaart van jouw overige handkaarten gescheiden. Aan het begin van een ronde krijgt iedereen vijf nieuwe kaarten. Een van deze kaarten gaat ook naar de "pakhuissectie", de overige vier kaarten worden geveild. Iedere speler biedt om de beurt twee setjes met twee goederenkaarten aan. De aangeboden combinatie bepaalt het minimumbod. De overige spelers doen een bod, de aanbieder beslist wie de kaarten mag kopen. Als een medespeler de kaarten koopt, krijgt de aanbieder de helft van het bod en gaat de andere helft naar de bank. Als de aanbieder de kaarten zelf koopt, gaat het volledige bod naar de bank. Als de medespelers niet bieden, moet je de set voor de helft van de minimumprijs zelf kopen. Gekochte kaarten voeg je toe aan de “pakhuissectie” van jouw kaarthand.

Nadat iedereen twee setjes goederenkaarten heeft aangeboden, moeten de spelers de kaarten in hun “pakhuissectie” gedekt uitspelen. Je kunt een of meer kaarten aanbieden aan de Senaat. Dit levert 1-3 winstpunten op voor de drie spelers met de meeste invloedpunten. Deze invloedpunten hangen af van de Senaatkaart van de huidige ronde; de goederen zijn 0-5 invloedpunten per kaart waard. Daarnaast kun je jouw goederenkaarten ook verkopen op het Forum. Dit levert maximaal 15 denaren per kaart op. De opbrengst daalt fors als deze ronde meerdere exemplaren van dezelfde goederensoort in het Forum worden aangeboden. Ten slotte mag je 1-4 kaarten stallen in jouw pakhuizen. Een pakhuis kost 10 denaren en wordt aangegeven door een houten huisje op jouw speelbord. Hiermee kun je voorkomen dat je kaarten moet inleveren (je mag elke ronde namelijk maar drie goederensoorten aan de Senaat en/of het Forum aanbieden). Bovendien kun je met het sparen van de juiste goederen anticiperen op de Senaatkaart van de volgende ronde (die reeds bekend is).

Vervolgens start een nieuwe ronde met vijf nieuwe handkaarten en een nieuwe Senaatkaart. Ook nu gaat een van de kaarten naar jouw "pakhuissectie", samen met de kaarten die je de vorige ronde in jouw pakhuizen hebt bewaard. Aan het einde van de vijfde ronde telt iedereen zijn winstpunten. Je krijgt dan bonuspunten voor pakhuizen met unieke goederensoorten en voor het meeste speelgeld. De speler met de meeste punten wint.

Ten slotte

De Romeinse achtergrond vind je niet echt terug in het spelsysteem. Ostia is namelijk een redelijk abstract veilingspel. Het thema is wel verwerkt in de plaatjes en helaas ook in de regeltekst. De regelschrijver vond het blijkbaar nodig om zo nu en dan sfeervolle volzinnen te produceren, waardoor het lezen van de regels onnodig wordt bemoeilijkt. Als je tijdens het lezen even doorbijt, heb je de spelregels overigens zo onder de knie.

Ostia draait om veilingen, het verzamelen van de juiste kaarten en de gedekte inzet van deze kaarten. Het spel barst van de korte veilingen. Spelers die niet of minder van veilingen houden, klagen hierover. Mij bevalt dit spelelement prima, vooral omdat ikzelf kan bepalen welke concurrent de kaarten krijgt. Veilingen leiden tot strijd om de mooie kaarten en dwingen je ook om jouw geldvoorraad op peil te houden. Ook deze aspecten bevallen me goed. De geheime verdeling van kaarten over Senaat en Forum leidt soms tot een potje blufpoker. Hier heb ik niet zoveel moeite mee, maar ik realiseer me dat dit af en toe frustratie kan opleveren.

Het spelmateriaal leidt tot gemengde gevoelens. Doos, borden en speelstukken hebben een goede kwaliteit, al heb ik mijn twijfels over de toegevoegde waarde van de kostprijsverhogende borden. De kwaliteit van de speelkaarten en vooral van het speelgeld is bedroevend. PS Games & Co. moeten zich hiervoor schamen.

Titel: Ostia
Auteur: Stefan Risthaus
Uitgever: PS Games
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 25,-Spellen > Recensies >
Ostia


Top