Spellen > Recensies > Palazzo

Palazzo

Erwin Broens - okt 2005


Palazzo is een veiling- annex bouwspel voor 2-4 spelers. De spelers kruipen in de huid van Italiaanse bouwmeesters en proberen elkaar met de mooiste paleizen af te troeven. Ze bouwen in de loop van het spel meerdere paleizen, waarvoor ze etages en geld nodig hebben. Het speelveld bestaat uit vijf kleine speelbordjes: een centrale opslagplaats en vier steengroeven. Aan het begin wordt op elk bordje één etagetegel gelegd. Op zo’n tegel zijn drie zaken afgebeeld: het etagenummer, het bouwmateriaal en een aantal vensters. De laatste twee spelen een rol bij de puntentelling. De overige etagetegels worden per stapel (I, II en III) geschud en klaargelegd. Je begint het spel met de eerste stapel. Iedere speler krijgt vier geldkaarten, de overige geldkaarten worden als gedekte stapel klaargelegd. Er zijn drie geldsoorten, waarvan de biljetten 3-7 florijnen waard zijn. Er is ook nog een neutrale geldsoort met de waarde 2.

De actieve speler heeft de keuze uit drie acties.

1. Geld nemen
Als je geld pakt, trek je een aantal geldkaartjes van de stapel (spelers +1). Jij kiest twee van deze kaartjes en je medespelers krijgen er ieder één. Dit geld heb je nodig om tegels te kopen. Het spel begint meestal met een paar beurten geld verzamelen.

2. Veilen/kopen
Als je etagetegels wilt veilen/kopen, trek je twee etagetegels van de huidige stapel. De ene leg je op de centrale opslagplaats, de andere op een steengroeve. Als je wilt kopen, neem je 1 of 2 tegels van de opslagplaats. De kostprijs per tegel is 10 florijnen minus het aantal tegels op de opslagplaats. Als je wilt veilen, bepaalt de speelfiguur van de bouwopzichter op welke steengroeve dit gebeurt. Als daar vier of meer tegels liggen, krijgt iedereen in volgorde één tegel en verdwijnt de rest uit het spel. Drie of minder etagetegels worden in één klap geveild. De actieve speler doet een “gratis” bod van 3 florijnen, waarna het opbieden kan beginnen. De tegels gaan uiteindelijk naar de hoogste bieder.

Bij het kopen van de opslagplaats en het bieden in een veiling geldt een belangrijke beperking: je mag maar met één geldsoort en/of jokers betalen (denk aan Alhambra). Je mag een setje van drie kaarten met dezelfde waarde en verschillende kleuren ook als een joker gebruiken. Zo’n setje telt als 15 florijnen, ongeacht de afgebeelde waarde.

Als je etagetegels hebt gekocht of in een veiling hebt gewonnen, moet je deze tegels vervolgens in jouw paleizen verwerken of ze ongebruikt uit het spel nemen. Een paleis bestaat uit maximaal vijf etages. Deze etages moeten in oplopende volgorde worden gebouwd, waarbij “gaten” zijn toegestaan. Het is verboden om hetzelfde etagenummer meerdere malen in één paleis te bouwen.

3. Verbouwen
Voor één geldkaart mag je een eerder geplaatse etagetegel verbouwen. Je mag een losse tegel op de juiste plek in een paleis schuiven, of een etagetegel uit een paleis halen, of een losse tegel uit het spel nemen.

In de derde stapel etagetegels zitten vijf speciale tegels; het spel is voorbij zodra het vijfde exemplaar wordt getrokken. Dan leveren paleizen met drie of meer etages pluspunten op, voor losse etages krijg je 5 strafpunten. Het aantal vensters bepaalt de hoeveelheid punten. Een paleis met vier etages levert 3 bonuspunten op, een paleis met vijf etages 6 bonuspunten. Deze bonuspunten krijg je nogmaals als een paleis uit één soort bouwmateriaal is opgebouwd.

Ten slotte

Voor ervaren liefhebbers van de stevige spellen van Knizia en/of Alea is Palazzo ongetwijfeld een tikje te licht. Bovendien zal de geluksfactor bij het trekken van de tegels hen mogelijk minder goed bevallen. Voor veelspelers is Palazzo een aardig tussendoortje, maar ook niet veel meer dan dat. Gelegenheidsspelers worden getrakteerd op een vlot en leuk veilingspelletje, met een toegankelijk spelsysteem en een vlotte speelduur. Fans van Alhambra krijgen als bonus ook nog eens een bekend geldsysteem aangereikt. Als ik een veilingspel van Knizia en Alea wil spelen, trek ik Ra uit de kast. Palazzo speelt op zich lekker weg, maar na een paar potjes had ik het wel gezien.

Titel: Palazzo
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Alea
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 18,-


Spellen > Recensies >
Palazzo


Top