Spellen > Recensies > Pandemie

Pandemie

Erwin - juni 2009


In het laatste weekend van mei kwam QWG Games eindelijk met de Nederlandstalige editie van het coöperatieve bordspel Pandemie. Dit spel stond vorig jaar enige tijd serieus op de radar van 999 Games, maar de keuzeheren van deze uitgever vonden het blijkbaar toch niet interessant genoeg. Zo landde dit ‘afdankertje’ afgelopen najaar op het bord van QWG Games. Is Pandemie wel een ‘afdankertje’? Welnee, dit is een internationale spellenhit, die nota bene de nominatielijst van het Duitse Spiel des Jahres wist te halen. Ik denk dat 999 Games hiermee heeft geblunderd en dat QWG Games zich in de handen mag wrijven met het binnenhalen van deze vangst.

Het zal niemand zijn ontgaan dat Pandemie in het voorjaar van 2009 een actueel thema heeft. De Mexicaanse griep heeft onlangs de twijfelachtige status van pandemie bereikt. Voor een uitgever lijkt me dit een publicitaire worsteling. Aan de ene kant wil je inhaken op de publicitaire waarde van het begrip pandemie, aan de andere kant wil je niet gevoelloos lijken voor de ellende die zo’n ziekte kan veroorzaken. QWG Games lijkt elegant uit de eerste ronde van deze worstelpartij te zijn gekomen. Ze hebben het spel sterk gelanceerd met een geslaagde releasedag (dit leek een kopie van de lancering van Agricola) en ze hebben de maatschappelijke realiteit stijlvol omarmd met een donatie aan Stop Aids Now!.

Tijd voor een overstap naar de speeltafel. Het speelbord van Pandemie toont een wereldkaart met 48 steden en de tussenliggende verbindingen. Deze speelwereld kent vier gevaarlijke ziektes (in de vorm van houten blokjes), die zich in een rap tempo over de aardbol verspreiden. Aan het begin van het spel zijn reeds in 9 steden infectiehaarden van 1-3 blokjes aanwezig. In de loop van het spel worden dit er steeds meer. De spelers moeten goed samenwerken en de speciale vaardigheden van hun rollen optimaal inzetten om deze ziektes te bestrijden. Er zijn vijf verschillende rollen, iedere speler krijgt er één. De coördinator mag pionnen van medespelers bewegen en kan pionnen snel bij elkaar brengen, de opzichter mag gratis onderzoekstations bouwen, de wetenschapper ontdekt gemakkelijker een medicijn, de arts verwijdert ziekteblokjes in een hoger tempo (vooral nadat een medicijn is ontdekt) en de onderzoeker kan gemakkelijker kaarten aan medespelers weggeven.

De actieve speler mag vier actiepunten besteden aan bewegen, ziekteblokjes verwijderen, een onderzoekstation bouwen, een medicijn uitvinden of een actiekaart weggeven aan een medespeler. Sommige acties kosten niet alleen actiepunten, maar vragen ook om een specifieke actiekaart en/of aanwezigheid in de juiste stad. Het is de bedoeling om met deze acties zo snel mogelijk setjes actiekaarten van dezelfde kleur te verzamelen. Als je vijf van deze kaarten bezit (vier als je de wetenschapper bent), ontdek je in een stad met een onderzoekstation het medicijn waarmee je de ziekte in deze kleur kunt genezen. Het is een hele toer om deze setjes te verzamelen voordat de ziekteblokjes het bord overspoelen. Efficiency en een goede samenwerking zijn hier de toverwoorden. Als je eenmaal een medicijn hebt ontdekt, kun je de blokjes in deze kleur overigens veel gemakkelijker opruimen.

Na jouw acties trek je twee nieuwe actiekaarten. Daarna moet je ook nog een aantal besmettingkaarten trekken en in elke getrokken stad een ziekteblokje plaatsen. Als je hierdoor een vierde blokje van dezelfde kleur in een stad moet plaatsen, ontstaat daar een uitbraak van de desbetreffende ziekte. Bij zo'n uitbraak moet je een blokje in elke aangrenzende stad plaatsen, wat tot een kettingreactie kan leiden. Als de spelers onvoldoende blokjes opruimen, overspoelen de ziektes vanzelf het speelbord. Als in de stapel actiekaarten een epidemiekaart opduikt, wordt de aflegstapel met besmettingkaarten geschud en bovenop (!) de trekstapel gelegd. De gevaarlijke locaties zijn dus razendsnel weer aan de beurt.

De spelers winnen het spel als ze de medicijnen voor de vier ziektes hebben ontdekt. Ze verliezen bij de achtste uitbraak, uitputting van een kleur ziekteblokjes of uitputting van de stapel actiekaarten.

Ten slotte

Ik heb inmiddels tientallen potjes gespeeld en ben dol op dit spel. Ik ben helemaal geen liefhebber van coöperatieve spellen, maar deze spannende en stressvolle explosie van ziektekiemen is hier razend populair. Zoveel lol en spanning had ik vooraf niet verwacht. Waar komt dit speelplezier vandaan? Het spelsysteem is een tikje grillig en zorgt ervoor dat de druk fors wordt opgevoerd. Het is doorlopend nagelbijten geblazen, gevolgd door alweer een spectaculaire nederlaag. Om een kans te maken moet je geluk hebben, goed samenwerken en plannen en optimaliseren. Daarmee zijn we aangekomen bij de valkuil van deze spelsoort. Zorg ervoor dat er geen overdreven dominante regelneef aan tafel zit. Je weet wel, zo’n baasje die het nodig vindt om de acties van de medespelers voor te kauwen en/of uit te voeren. Zulke spelers zijn niet geschikt voor coöperatieve spellen. Als hij toch meespeelt, plak dan een pleister op zijn grote waffel! Dit sluit niet alleen leuk aan op het medische thema, maar verhoogt ook nog eens het speelplezier van de andere spelers.

QWG Games heeft ruim de tijd genomen voor deze release. Dit was aan de ene kant irritant, omdat via winkeliers een verschijningsdatum in het eerste kwartaal was beloofd. Aan de andere kant heeft de lange productietijd wel een mooie uitvoering opgeleverd. Helaas staat er wel een storende fout op een gebeurteniskaart: bij ‘taaie bevolking’ hoor je een besmettingkaart van de aflegstapel uit het spel te verwijderen, niet de bovenste kaart van de trekstapel. De Nederlandse vertaling van QWG Games lijkt op het eerste gezicht geen andere rariteiten te bevatten.

Titel: Pandemie
Auteur: Matt Leacock
Uitgever: Z-Man Games / QWG Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 35


Spellen > Recensies >
Pandemie


Top