Spellen > Recensies > Panic Station

Panic Station

Erwin - 2011


De Nederlandse uitgever White Goblin Games lanceert op de internationale spellenbeurs Spiel 2011 maar liefst zes nieuwe titels. In de weken voor de beurs vind je op deze website previews van deze nieuwe spellen. Deze spelbeschrijvingen zijn nog niet gebaseerd op daadwerkelijke speelervaring, maar wel op een grondige bestudering van de spelregels. Panic Station is het derde spel in deze serie. Deze mix van paranoia en samenwerking is ontworpen door David Ausloos. Dit is zijn tweede spel bij de Goblins, hij is een van de auteurs van hun kaartspelletje Get Nuts.

Panic Station speelt zich af in een legerbasis, waar de spelers een nest van buitenaardse parasieten moeten vinden en vernietigen. Dit doen ze vaak in goede samenwerking, maar dit kent zijn grenzen. Een van de spelers is namelijk de gastheer van de parasiet. Hij probeert zijn medespelers te infecteren, zonder zijn identiteit prijs te geven.

Iedere speler beschikt over twee speelstukken, een soldaat en een androïde, en de bijbehorende personagekaarten. Je bezit verder drie infectiekaarten in jouw kleur, waarmee de gastheer of een besmette speler zijn medespelers kan infecteren. Je hebt ook nog twee controlekaarten, die t.z.t. worden gebruikt bij een scan van de basis. Je krijgt aan het begin van het spel verder een benzinekaart en een willekeurige tweede zoekkaart. De overige zoekkaarten vormen een trekstapel. Er is een ook nog een stapel met exploratiekaarten. Dit zijn de kamers van de legerbasis, die in de loop van het spel worden ontdekt en bezocht. De machinekamer is de startkaart.

Een speelronde bestaat uit twee fasen: de parasietfase en de teamfase. In de parasietfase bepaalt een vierzijdige dobbelsteen in welke richting de op het speelveld aanwezige parasieten bewegen. Eindigt een parasiet in een kamer met een personage, dan deelt een grijze parasiet 1 en een zwarte parasiet 2 schadepunten uit. Dit kost het belaagde personage energie en daarmee de speler uiteindelijk actiepunten. Als een personage alle energie verliest, wordt hij uit het spel verwijderd. Daarna volgt de teamfase, waarin de spelers in volgorde de op hun personagekaarten aangegeven actiepunten besteden. Je kunt jouw actiepunten naar believen over beide personages verdelen. De acties kosten 1 actiepunt en kunnen zonder tegenbericht meerdere keren worden uitgevoerd.

Met de actie ‘exploreren’ vergroot je het speelveld. Trek de bovenste exploratiekaart en leg deze zo naast een kamer met een eigen personage dat deuren niet op een blinde muur uitkomen. Leg deze kaart met de niet onderzochte zijde naar boven.

Met de actie ‘bewegen’ verplaats je een personage naar een naburige kamer. Een gesloten deur kun je openen met een codekaart uit de stapel zoekkaarten. Als de kamer een spurtsymbool toont, mag je gratis naar een aangrenzende kamer bewegen. Als de kamer een parasietsymbool toont, moet je een parasiet in een door de dobbelsteen bepaalde naburige kamer plaatsen. Als daar nog geen kamer ligt, start de parasiet bij jouw personage en slaat hij toe.

Met de actie ‘vuur wapen’ mogen androïden met hun wapen een parasiet of een teamlid beschieten. Hiervoor heb je wel een munitiekaart uit de stapel zoekkaarten nodig. Met 1 schot elimineer je een grijze parasiet, met 2 schoten een zwarte.

Met de actie ‘doorzoek kamer’ kun je een kamer met een symbool doorzoeken. Dan draai je deze kamerkaart om naar de onderzochte zijde en trek je de bovenste kaart van de stapel zoekkaarten. In sommige kamers kan een duo met één zoekactie twee kaarten verdienen. In de opslagkamers kun je maar liefst drie zoekkaarten trekken. Als je tijdens het zoeken een parasietkaart trekt, moet je een nieuwe parasiet op het bord plaatsen (zie ‘bewegen). Wanneer je een eerder onderzochte kamer opnieuw onderzoekt, komt er ook een nieuwe parasiet in het spel.

Met de actie ‘activeer computer’ kun je één van de drie functies van een computerkamer gebruiken. Hiermee kun je een scan activeren, die aangeeft hoeveel geïnfecteerde spelers meedoen (zonder hun identiteit te verraden). Je kunt in één klap alle gesloten deuren openen. Ze blijven open tot de laatste speler van de ronde aan de beurt is geweest. Ten derde kun je een verborgen kamer ontdekken. Hiertoe leg je een nieuwe kamer op een plek naar keuze.

Met de actie ‘herstel in ziekenboeg’ kan een gewond personage in de desbetreffende kamer 2 energiepunten terugwinnen.

Met de actie ‘gebruik voorwerp’ kun je de via de zoekkaarten bemachtigde voorwerpen gebruiken. Onder de voorwerpen vind je granaten (‘leuk’ voor de personages en parasieten in de naburige kamer), een verbandtrommel (herstelt ook 2 energie), een automatisch geweer (schiet 2 kogels) en een pantser (eenmalige bescherming tegen een aanval). De jerrycan met benzine is een zeer belangrijk voorwerp. Hiermee kun je tijdens het spel infecties voorkomen en het spel beëindigen door het parasietennest te vernietigen. De zoekkaarten en jouw infectiekaarten hebben een identieke achterkant. Tijdens het spel mag je nooit minder dan vijf van deze kaarten op handen hebben.

Als jouw personage een kamer met personages van medespelers betreedt, moet je één handkaart met één van deze spelers ruilen. Ben jij de gastheer of geïnfecteerd, dan mag je i.p.v. een voorwerp een infectiekaart in jouw eigen kleur afgeven om deze medespeler te besmetten. Een achterdochtige ontvanger kan zich hiertegen verdedigen door een benzinekaart als ruilkaart te spelen. Dan mislukt de infectiepoging en ken je het geheim van deze onbetrouwbare medespeler.

Het spel is voorbij wanneer een niet-geïnfecteerde soldaat drie benzinekaarten uitspeelt in de kamer met het parasietennest. Dan winnen alle niet-geïnfecteerde spelers. De gastheer en de geïnfecteerden winnen het spel zodra alle spelers zijn geïnfecteerd of zodra de enige niet-geïnfecteerde speler onvoldoende benzinekaarten kan verzamelen om het nest te vernietigen.

Ten slotte

Deze preview is gebaseerd op het lezen van de spelregels. Ik heb het spel nog niet gespeeld of het materiaal in de vingers gehad. Panic Station lijkt mij een eenvoudige variant uit de ‘dungeon crawlers’ familie, aangevuld met een toefje coöperatie en een wagonlading list, bedrog en achterdocht. Ik ben geen grote liefhebber van het spelenderwijs doorzoeken van gangen en kamers, maar de hier gepresenteerde mix intrigeert me. Ik ben benieuwd hoe dit uitpakt en zal dit spel graag op tafel leggen.

Op Boardgamegeek geeft de auteur een toelichting op het ontstaan van dit spel.

Titel: Panic Station
Auteur: David Ausloos
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 4-6
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 20


Spellen > Recensies >
Panic Station


Top