Spellen > Recensies > De Pedaalridders

De Pedaalridders

Erwin Broens - feb 2006


Dit kaartspel voor 2-6 spelers is de Nederlandstalige uitvoering van Der Ausreisser, een Duitse klassieker uit 1989. In dit vlotte kaartspelletje proberen de spelers als wielrenners in de gele trui de finish te bereiken. Iedere speler begint het spel met zes kaarten. Aan het begin van jouw beurt trek je een kaart van de stapel en speel je een kaart. Als je vergeet kaarten te trekken, speel je de rest van het spel met minder kaarten verder! Het grootste deel van de kaartstapel bestaat uit tempokaarten, die de racesnelheid aangeven (van 39 t/m 50 km/u).

De drager van de gele trui (de startspeler) speelt een tempokaart uit. De volgende speler heeft dan drie mogelijkheden: 1) als hij sneller fietst, neemt hij de leiding over en ontvangt hij de gele trui; 2) als hij één of twee kilometer zachter fietst, blijft hij in de windschaduw en verliest hij geen tijd; 3) als hij drie of meer kilometer zachter fietst, raakt hij achterop en ontvangt hij het verschil in strafminuten (fiches). Als je al strafminuten bezit, kun je niet meer profiteren van de windschaduw. Het is uiteraard de bedoeling om jouw strafminuten in de loop van de etappe weer kwijt te raken. Hiertoe moet je sneller fietsen dan de huidige drager van de gele trui.

Het spel bevat ook nog een aantal speciale kaarten, zoals sprint (snelheid + 2, tot maximaal 52 km/u), tegenwind (snelheid – 2) en beklimming (er is geen windschaduw en je kunt de leider niet inhalen). De laatstgenoemde kaart mag ook buiten de beurtvolgorde worden gespeeld.

Als de stapel kaarten is uitgeput, eindigt de etappe. Dan krijgt de drager van de gele trui één pluspunt en levert elke strafminuut één minpunt op. Je speelt een aantal potjes, waarna de degene met de meeste punten (c.q. minste strafpunten) wordt afgelebberd door de rondemiss.

Ten slotte

Pedaalridders is weliswaar een spel uit een grijs verleden, maar kan zich prima staande houden tussen de leuke kaartspelletjes van de huidige generatie. Uiteraard speelt geluk bij het trekken van kaarten een belangrijke rol, maar als je een redelijke hand met beleid en vooral met een goed gevoel voor timing uitspeelt, kun je met enige regelmaat voldoende invloed uitoefenen. Dit spel levert in het algemeen een dynamische race op. Er zijn rustige fases, waarin iedereen zonder schade mindere kaarten probeert te lozen. Dan gooit iemand de turbo erop en wordt er op volle snelheid gesprint, waarna de mindere goden van de weg ineens tegen een stapel strafminuten moeten aankijken. Dan moet je maar hopen dat de energievoorraad van die maniak in de gele trui snel is uitgeput. Een potje vol pech kun je gelukkig snel vergeten, want de volgende etappe biedt je een nieuwe kans op de gele trui. Aan deze klassieker heb ik sinds 1989 veel plezier beleefd. Ik kan iedereen aanraden om zelf eens een rondje te trappen. Zorg dan wel voor voldoende medespelers, want een minimale bezetting maakt deze race minder flitsend.

Titel: De Pedaalridders
Auteur: Pierre Jacquot
Uitgever: PS Games
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: 15 minuten
Prijs: ong. € 10,-Spellen > Recensies >
De Pedaalridders


Top