Spellen > Recensies > Perry Rhodan

Perry Rhodan

Erwin - sept 2007


In „Perry Rhodan – die kosmische Hanse“ vliegen twee spelers met hun ruimteschepen door een zonnestelsel met zes planeten en verdienen ze geld met het vervoeren van goederen en passagiers. Ontwerper Heinrich Glumpler heeft zich laten inspireren door het klassieke Avalon Hill bordspel Merchant of Venus. Dit leidde vorig jaar tot een prototype van een Merchant of Venus kaartspel, dat in 2007 is omgebouwd tot dit tweepersoonsspel. Het spel speelt zich af in het universum van Perry Rhodan, een in Duitsland populaire SF-reeks.

De zes planeten worden in een rij op tafel gelegd. Daarnaast ligt een zon met een scorespoor, waarop de rijkdom van de spelers wordt vastgelegd. Voor elke planeet worden vijf willekeurige goederenkaarten neergelegd. Iedere speler krijgt een eigen ruimteschip en een set met 30 bonuskaarten. Deze set bevat nieuwe technologieën, die je tegen betaling kunt toepassen en waarvan je de rest van het spel kunt profiteren. Jouw set bevat ook gratis interventiekaarten, die een eenmalige bonus opleveren. Je begint het spel met vijf van deze bonuskaarten op de hand.

De spelers zijn om de beurt aan zet. De actieve speler mag een vlucht en maximaal twee planeetacties (inladen, uitladen, nieuwe technologie verwerven) uitvoeren. Aanvullend mag je maximaal twee interventiekaarten uitspelen. De reikwijdte van de vlucht wordt door een dobbelsteen bepaald. In het klassieke Merchant of Venus was de “1” een bron van frustratie voor menig ruimtereiziger. In dit spel mag je nogmaals dobbelen als je een “1” gooit en daarna de eerdere “1” bij de nieuwe worp optellen. Het is des te leuker als je meerdere keren een “1” gooit. Het uiteindelijke resultaat bepaalt de bewegingspunten, die je verbruikt door te landen, op te stijgen en te vliegen.

Als jouw schip op een planeet landt, kun je daar goederenkaarten inladen. Aan het begin van het spel beschikt jouw schip over slechts één laadruim, later kun je er meer bemachtigen. In één laadruim kun je meerdere goederen laden, zolang deze goederen dezelfde doelplaneet hebben. Deze goederen vervoer je naar de afgebeelde planeet, waar ze 2-3 geldeenheden per stuk opleveren. De goederenkaarten worden vervolgens omgedraaid en bij de doelplaneet gelegd en tonen dan nieuwe goederen en doelplaneten.

Met name in de beginfase is het verstandig om de inkomsten te gebruiken voor de aanschaf van nuttige technologieën. Deze technologieën zijn weliswaar duur, maar ze leveren in het algemeen ook voldoende profijt op. Als je bijvoorbeeld “hyperjumps” kunt uitvoeren, ben je niet afhankelijk van de dobbelsteen; met een extra laadruim kun je meerdere handelsreizen tegelijk plannen; met een ruimtestation bespaar je tijd voor landen en opstijgen; met een fusiemotor krijg je meer bewegingspunten en met een extra bevoorradingsstation mag je elke beurt een tweede bonuskaart trekken.

De interventiekaarten zijn gratis en hebben een eenmalig effect. Met een handelsagent kun je extra planeetacties uitvoeren; passagiers betalen een forse vergoeding voor een vlucht naar de gewenste bestemming; met de naverbrander kun je een tweede vlucht uitvoeren; met andere interventiekaarten kun je de positie van ruimteschepen verwisselen, goederen stelen enzovoort.

Je probeert met jouw handelsvluchten zoveel geld te verdienen, dat jij als eerste het eindveld op het scorespoor bereikt. Als dit je lukt, heb je meteen gewonnen.

Ten slotte

Deze preview is niet gebaseerd op daadwerkelijke speelervaring, maar op informatie van de auteur en de uitgebreide perstekst van Kosmos. Dit spel draait overduidelijk om een efficiënte vluchtplanning, slimme en tijdige investeringen in nieuwe technologie en zo nu en dan een goed geplaatste interventie. Het lijkt erop dat de auteur de essentie van de klassieker Merchant of Venus in dit tweepersoonsspel heeft verwerkt en enkele nieuwe dingetjes heeft toegevoegd. Dit spel staat zeer hoog op mijn verlanglijstje voor Spiel.

Titel: Perry Rhodan – die kosmische Hanse
Auteur: Heinrich Glumpler
Uitgever: Kosmos
Aantal spelers: 2
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 16


Spellen > Recensies >
Perry Rhodan


Top