Spellen > Recensies > Sint Petersburg

Sint Petersburg

Erwin Broens - sept. 2004


Sint Petersburg is een bouw annex verzamelspel voor 2-4 spelers. De spelers bouwen paleizen en andere indrukwekkende bouwwerken in de gelijknamige Russische stad. Een ronde bestaat uit vier spelfases, waarin de spelers kaarten in vier verschillende soorten verzamelen. Aan het begin van elke fase liggen er acht open kaarten op het spelbord. Beginnend met de startspeler, mag iedereen om de beurt één kaart van de openliggende rij nemen. Als je een kaart koopt, betaal je de afgebeelde prijs, eventueel onder aftrek van kortingen, en leg je de kaart open voor je op tafel. In plaats van kopen, mag je een kaart ook in de hand nemen. Als je deze kaart in een later stadium uitspeelt, moet je alsnog de kostprijs betalen. Je hebt overigens maar ruimte voor drie handkaarten. Je moet ze niet te lang bewaren, want aan het einde van het spel krijg je voor elke handkaart vijf strafpunten.

De groene ambachtslieden leveren aan het einde van hun fase geld op, de blauwe gebouwen genereren winstpunten aan het einde van elke bouwfase en de rode edellieden geven je in hun fase een mix van geld en punten. In de vierde fase kun je speciale ruilkaarten bemachtigen, waarmee je de eerder uitgespeelde ambachtslieden, gebouwen of edellieden kunt opwaarderen. Deze ruilkaarten leveren in het algemeen extra punten en/of geld op. In de ruilkaartenfase zelf worden overigens geen winstpunten of geld uitgekeerd. Als je in deze fase al jouw geld over de balk smijt, sta je in de volgende ambachtsliedenfase dus met lege handen. Dit is vooral aan het begin van het spel niet verstandig. Aan het begin van elke fase wordt de rij openliggende kaarten aangevuld met de bij deze fase behorende kaartsoort. Aan het einde van een volledige ronde verdwijnen sommige kaarten uit het spel en worden andere kaarten goedkoper.

Geld is schaars, dus vragen de bouwactiviteiten om een goede planning. Het is in ieder geval van groot belang om in de beginfase van het spel voldoende ambachtslieden te kopen, aangezien vooral deze kaarten de essentiële geldstroom aan de praat krijgen. 

Het spel eindigt na de ronde waarin de laatste kaart van een van de vier soorten op het bord wordt gelegd. Dan volgt een slottelling, waarbij extra winstpunten voor geld en uitgespeelde edellieden worden toegekend. Aangezien de laatstgenoemde categorie extreem veel punten kan opleveren, is het zaak voldoende verschillende edellieden te verzamelen.

Ten slotte

De eerste paar potjes zijn vooral leuk door het leerproces: welke kaarten zijn er, wat kun je ermee? Als je dit onder de knie hebt, ga je vanzelf de subtiele kanten van dit spel waarderen. Dan reserveer je voldoende geld om op het juiste moment toe te slaan, maak je handig gebruik van kortingen, houd je genoeg ruimte over om de door jouw medespelers begeerde kaarten tijdig weg te kapen en ben je steeds op zoek naar de juiste balans tussen de verschillende kaartsoorten. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de constante wisseling van de startspeler van elke fase. Als jij in de volgende fase de eerste keus hebt, kan het bijvoorbeeld geen kwaad om in de huidige fase kaarten te laten liggen. Dan hebben immers alleen jouw medespelers last van het beperkte aanbod aan nieuwe kaarten. Uiteraard speelt ook het geluk een rol, er worden immers regelmatig kaarten van dichte stapels getrokken. Als het "schudduiveltje" niet tot jouw vriendenkring behoort, moet je af en toe met een mager aanbod zien te leven. Het geluk lacht je toe als je aan het begin van het spel een sterrenwacht weet te bemachtigen. Met deze kaart kun je namelijk elke ronde één extra kaart van een van de vier stapels trekken. Dit is een mooie methode om snel een productieve geldmachine op te zetten. Deze geluksfactor heeft mij niet gestoord. Sint Petersburg is wat mij betreft een prima gezelschapsspel, met een aangename speelduur en een prettig prijskaartje. De laatste opmerking geldt overigens alleen voor de Duitse editie, in Nederland is dit spel aan de prijzige kant.

Sint Petersburg is in het jaarlijkse spellenprijzencircus goed voor de dag gekomen. Het spel was genomineerd voor het Spiel des Jahres en wist de verkiezingen van de Deutsche Spiele Preis en de International Gamers Awards van 2004 zelfs te winnen.

Titel: Sint Petersburg
Auteur: Bernd Brunnhofer
Uitgever: Hans im Glück / 999 Games
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 20 (D) / € 30 (NL)

Bijzonderheden:
Deutscher Spiele Preis '04
International Gamers Awards '04Spellen > Recensies >
Sint Petersburg


Top