Spellen > Recensies > Piratenbaai

Piratenbaai

Det - juni 2007


De Piratenbaai is een eilandengroep waar van alles te halen valt. Daar komen veel piraten op af en dat lokt de nodige gevechten uit. Als piraat probeer je zoveel mogelijk roem te verdienen door deze gevechten te winnen en schatten te verzamelen. Vergeet daarbij niet om jouw schip goed te onderhouden, anders ga je roemloos ten onder.

Iedere speler krijgt een piratenschip waarmee hij de Piratenbaai onveilig gaat maken. Het schip heeft vier verschillende secties, die in de loop van het spel allemaal belangrijk zijn. Het gaat daarbij om: zeilen, bemanning, kanonnen en de romp. Je kunt deze secties opwaarderen, maar dat kost geld en dat moet je zien te verzamelen op de diverse eilandjes in de Piratenbaai. Het schip met de grootste zeilen, is het snelst. Dit schip mag daarom telkens beginnen in onderlinge gevechten. De bemanning en de kanonnen bepalen hoe sterk een schip is in een gevecht, oftewel, met hoeveel dobbelstenen je het gevecht aangaat. Tot slot geeft de romp aan hoeveel schatten je kunt vervoeren.

Het spel bestaat uit 12 ronden (maanden). Aan het begin van elke ronde wordt er bij vijf eilanden een kaart opengedraaid. Hierop staat wat er op dat eiland te halen valt. Het gaat hierbij steeds om roem (= winstpunten), geld, schatten en/of actiekaarten. Een zwarte (neutrale) piraat wordt een eiland verder verplaatst. Het is dus zichtbaar waar je deze geduchte tegenstander kunt ontmoeten. De spelers kiezen in het geheim op een draaischijf naar welk eiland ze willen varen. Als iedereen op de plek van bestemming is, wordt eiland voor eiland afgewerkt.

Staat een speler als enige bij een eiland, dan krijgt hij alles wat er te halen valt. Staan er meer spelers en/of de zwarte piraat, dan wordt er eerst gevochten. Het vechten gebeurt door middel van dobbelstenen. Eerst moet de zwarte piraat worden verslagen, pas daarna de andere spelers. Degene met de grootste zeilen begint. De waardes van de bemanning en de kanonnen bepaalt met hoeveel dobbelstenen er gegooid mag worden. Hierbij geldt de laagste waarde van de twee. Eventueel kunnen de spelers hun positie tijdens het gevecht versterken door actiekaartjes. De aanvaller geeft aan op welke sectie van het schip hij vuurt. Zodra bij een speler een sectie is verslagen, ligt hij uit het gevecht. De verliezers en de laffe vluchters worden naar een speciaal eilandje gestuurd, om daar de schade deels te herstellen. De spelers die op dat moment nog over zijn in het gevecht krijgen een roempunt. Zodra er nog maar één schip over is, kan deze winnaar de buit binnenhalen.

Daarnaast heeft ieder eiland zijn eigen verbeteringsmogelijkheid voor je schip. Op elk eiland staat een sectie van het schip afgebeeld. Tegen betaling kan je er die sectie opwaarderen. Er is ook een eiland waar je actiekaartjes kunt kopen. De actiekaartjes helpen in een gevecht, maken je schip sterker, leveren winstpunten op of sturen de Royal Navy op iemand af.

Het enige eiland waar de spelers onderling niet vechten, is het schateiland. Hier kunnen de spelers hun verzamelde buit omzetten in winstpunten. Staat daar een zwarte piraat, dan wordt er wel gevochten. Het draait uiteindelijk allemaal om de winstpunten. Goud en schatten die aan het eind nog niet zijn omgezet in winstpunten, gaan verloren. Degene met de meeste roempunten aan het einde van het spel is het meest berucht en wint het spel.

Ten slotte

Piratenbaai is een leuk spel dat neigt naar een familiespel. Je kunt je kansen redelijk inschatten en dat geldt ook voor de keuzes die anderen gaan maken. Toch kiezen andere spelers dan precies weer een ander eiland om naartoe te varen, dan jij eerst dacht. Dat maakt het een leuk "ik-denk-dat-jij-denkt"-spel. Toch zit er ook een behoorlijke portie geluk in, me name bij de gevechten. Je kunt je kansen vergroten door te zorgen dat je schip goed is uitgerust, maar een dobbelsteen blijft een dobbelsteen en je kunt daarmee echt geluk of pech hebben. Daarnaast kunnen de actiekaartjes je flink op weg helpen, of tegenwerken als ze door anderen worden gespeeld. Zelf vind ik het niet storend voor dit genre spel. Per slot van rekening gaat het hier niet om een strategisch spel en gemiddeld gezien heeft iedereen wel eens geluk en pech. Soms sta je voor moeilijke keuzes. Valt er op een bepaald eiland flink veel te halen, dan wil iedereen daar wel naar toe. Dat wordt dus vechten. Of soms is een bepaalde sectie van je schip wel erg zwak en voel je je haast verplicht om naar het eiland te varen waar je dat deel weer kunt opwaarderen. Kortom: zie het als een wat steviger familiespel, dan kan je er veel plezier mee hebben.

Erwin: de geluksfactor is dominant, dankzij het blind kiezen van de eilanden, de uiteenlopende kracht van de actiekaartjes en de grilligheid van de soms langdurige dobbelduels. Als zo'n cocktail van gelukselementen jou niet stoort, is Piratenbaai een sfeervol en alleraardigst bordspel. Heb je veel moeite met een hoofdrol voor het duo 'mazzel en pech'? Vaar dan maar naar een ander eiland!

Titel: Piratenbaai
Auteur: Paul Randles & Daniel Stahl
Uitgever: Days of Wonder
Aantal spelers: 3 - 5 
Speelduur: ong. 60-90 minuten
Prijs: ong. € 40,-


Spellen > Recensies >
Piratenbaai


Top