Spellen > Recensies > Pirates!

Pirates!

Erwin Broens - sept 2006


In dit bordspel maken 2-6 piraten het Caribische zeegebied in de 17de eeuw onveilig. Het speelbord toont een haven, 26 zeevelden en 10 vestingen. Op iedere vesting ligt een gedekte vestingtegel. Deze tegel bepaalt de verdedigingsmacht van de vesting en geeft tevens aan hoeveel schatten je daar kunt buitmaken. Iedere speler beschikt over een eigen schip en een scheepsbordje. Het schip start in de haven en beweegt in de loop van het spel over het speelbord. Jouw scheepsbordje bevat zes velden, die je vult met kanonnen, piraten of schatten. De piraten bepalen jouw beweging, de kanonnen gebruik je bij aanvallen op andere schepen of vestingen.

De actieve speler voert twee acties uit. Als eerste actie mag je jouw schip verplaatsen OF aanvallen. Als tweede actie mag je aanvallen OF jouw schip repareren (lees: aanvullen met nieuwe piraten en/of kanonnen). Het aantal piraten aan boord bepaalt hoeveel velden jouw schip maximaal mag bewegen. Jouw schip mag een vesting of een ander schip aanvallen, als je minstens één piraat én één kanon aan boord hebt. De vestingtegel toont de verdedigingswaarde van de vesting en de daar aanwezige schatten. De op de tegel afgebeelde piraten en kannonnen worden op de juiste locaties in de vesting geplaatst. Het aantal kanonnen op jouw scheepsbordje bepaalt hoeveel dobbelstenen je mag gooien. De gegooide ogen bepalen welke verdedigende locaties je hebt getroffen. De daar aanwezige kanonnen of piraten worden in de voorraad gelegd. Als de verdediger na jouw aanval nog minstens één piraat én één kanon overheeft, mag hij terugschieten. Als na de aanval en de verdediging slechts één partij minstens één piraat én één kanon bezit, is de andere partij verslagen en rooft de overwinnaar alle schatten van de verliezer. De gezamenlijke waarde van de schatten op een schip mag overigens niet meer dan 6 bedragen. Als je een flinke schat hebt veroverd, is het verstandig om zo snel mogelijk de haven te bezoeken. Een schip in de haven mag namelijk schatten uitladen, die dan voor de rest van het spel veilig zijn voor de roofzuchtige medespelers.

Het spel is direct afgelopen zodra alle schatten uit de vestingen zijn buitgemaakt. De spelers tellen dan de waarde van hun in veiligheid gebrachte schatten en de schatten op hun scheepsbordjes. Degene met de grootste totale buit is de winnaar. Het spel is ook meteen voorbij zodra een speler schatten met de in de regels aangegeven totale waarde in veiligheid heeft gebracht. In het laatste geval tellen de schatten op de schepen niet mee.

Ten slotte

Pirates! is een toegankelijk familiespel met een flink gelukselement en een eenvoudig spelsysteem. Liefhebbers van stevige spellen als Eufraat & Tigris, Amon-Ra of Taj Mahal moeten dit spel niet louter op basis van de auteursnaam aanschaffen. Tenzij zo’n liefhebber van stevige "Knizia's" toevallig ook nog een avontuurlijk ingesteld jochie uit de leeftijdsklasse zeven tot twaalf is, die verder niet vies is van een robbertje vechten en een piratenthema. De verwende Kniziafan mist in dit spel de diepgang op tactisch en/of strategisch vlak. Kapitein Roodbaard junior zal dit een zorg wezen; hij knalt er lekker op los en heeft daarbij ongetwijfeld een hoop lol.

Titel: Pirates!
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: ong. 45-60 minuten
Prijs: ong. € 35,-


Spellen > Recensies >
Pirates!


Top