Spellen > Recensies > Principato

Principato

Erwin - 2011


Principato is een nieuw bordspel van de Duitse uitgever Eggert Spiele, waarvan plotseling ook een Nederlandstalige editie opdook. De Nederlandse uitgave van dit spel kreeg van White Goblin Games geen plek op de overvolle Spiel releaselijst, maar moet het doen met een lancering op Nederlandse spellenbeurzen. Daar is niets mis mee, ook deze beurzen kunnen een primeurtje gebruiken. Begin september ligt het spel in de winkels. Dit is voor mij een aanleiding om ook Principato via een 'eerste indruk' voor te stellen.

Iedere speler heeft een eigen bordje met een abstracte weergave van een stad. Hierop plaats je de tijdens het spel bemachtigde tegels. Dit zijn gebouwtegels (akkers/boerderijen en banken/pallazo’s), militaire tegels (katapulten en condottierres/milities) en cultuurtegels (monumenten, boeken en schilderijen). Deze tegels doen o.a. dienst als bewaarplaats voor drie soorten houten blokjes: voedsel, geld en gunsten. Als je weinig tegels hebt, kun je weinig blokjes opslaan en later weinig punten verdienen. Op jouw stadsbordje is ook nog een kerk afgebeeld, waar je gunstblokjes kunt bewaren. Je krijgt aan het begin van het spel enkele tegels, blokjes en twee doelkaarten. Laatstgenoemden bepalen met welke zaken je aan het einde extra winstpunten kunt verdienen. Je begint het spel verder met twee actiekaarten, de motor van het spelsysteem. De resterende actiekaarten vind je terug in drie stapels, die corresponderen met de duur van het spel. Afhankelijk van het aantal spelers worden 5-7 actiekaarten in een open aanbod op tafel gelegd.

Het spel duurt drie jaren. Elk jaar eindigt wanneer de trekstapel met actiekaarten is uitgeput en het open aanbod niet kan worden aangevuld. Het einde van een jaar wordt gevierd met een militaire waardering, waarbij winstpunten worden toegekend. In de stapels actiekaarten zitten ook nog twee kaarten die een tussentijdse militaire waardering activeren.

Tijdens jouw beurt mag je twee acties uitvoeren, in de gewenste volgorde en combinatie. De acties: je mag één van beide actiekaarten uit jouw eigen voorraad activeren, één van jouw actiekaarten ruilen tegen een actiekaart uit het open aanbod of één gunstblokje nemen. Aan het einde van jouw beurt verwijder je de linker actiekaart van het open aanbod uit het spel. Trek vervolgens een nieuwe kaart en leg deze rechts aan.

Met de actiekaarten kun je geld- of voedselblokjes verzamelen, die je vervolgens nodig hebt om nieuwe tegels te bemachtigen. Gebouw-, cultuur- en katapulttegels moet je namelijk betalen met blokjes. Sommige gebouwtegels heb je ook nodig om voldoende blokjes te kunnen bewaren. De condottiere- en militietegels zijn gratis, maar die moet je bij de puntentellingen alsnog voorzien van blokjes. Sommige actiekaarten zijn voorzien van een ruilsymbool. Dit betekent dat je de kaart na gebruik verplicht moet ruilen tegen een kaart uit het aanbod.

Aan het einde van een jaar (en soms ook tussentijds) volgt een militaire waardering. Dan mogen de spelers de voedselblokjes op hun boerderijen en de geldblokjes op hun banken verplaatsen naar hun militie- respectievelijk condotterrietegels. Daarna bepalen de spelers hun militaire kracht. Elke met een blokje bezette militie en condottierre is 1 krachtpunt waard, elke onbezette 1 strafpunt. Je krijgt ook nog 1 krachtpunt voor elke katapult. De speler met de meeste krachtpunten krijgt de meeste winstpunten. Afhankelijk van het speleraantal zijn er ook nog punten voor de tweede en de derde plek. Deze punten worden uitgekeerd met biljetten. Na de krachtmeting gaan alle blokjes op de milities en de condottierres naar de voorraad en mag je desgewenst militie- en condottierretegels afleggen.

Aan het einde van het spel tel je de winstpunten op jouw biljetten, cultuurtegels en jouw doelkaarten bij elkaar op. Met name de cultuurtegels leveren dan een wezenlijke bijdrage aan jouw score, zeker wanner jij de beste tegels voor de neuzen van jouw medespelers hebt weggekocht. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

Ik heb het spel inmiddels in huis en heb mijn eerste potje gespeeld. Ik geef hierbij mijn eerste voorzichtige indruk. Principato is een toegankelijk tactisch spel. Je verzamelt blokjes, koopt tegels om nog meer blokjes te bemachtigen en te bewaren, om ze vervolgens via de militaire tegels en de aanschaf van cultuurtegels om te zetten in winstpunten. De doelkaartjes overgieten het geheel met een strategisch sausje, omdat je hiermee gericht aan jouw bonuspunten kunt werken.

De actiekaarten zijn de motor van het spelsysteem. Hiermee probeer je een soepel draaiende blokjes- en tegelfabriek op te zetten. Het is af en toe een hele uitdaging om de juiste combinatie van actiekaarten te bemachtigen. Vooral wanneer de medespelers hun best doen om de voor jou leuke acties via de 'lopende band' uit het spel te knikkeren. Dit actiesysteem bevalt me goed.

De aanvoer van nieuwe actiekaarten is uiteraard afhankelijk van het lot. Soms moet je even wachten tot het volgende exemplaar van een cruciale kaart opduikt. Het is niet verstandig om jouw spel volledig te baseren op het bemachtigen van de juiste actie op het juiste moment.

Uit deze spelbeschrijving kun je opmaken dat het thema nogal losjes op het spelsysteem ligt. Er is toch één thematisch hoogtepunt dat ik hier expliciet wil noemen. De stapel actiekaarten bevat meerdere belastinginspecteurs. Deze spelen een belangrijke rol bij het op gang brengen van jouw economie. Ik stop nu met schrijven, mijn gemoed schiet vol.

Titel: Principato
Auteur: Touko Tahkokallio
Uitgever: White Goblin Games/Eggert Spiele
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 25


Spellen > Recensies >
Principato


Top