Spellen > Recensies > Puerto Rico kaartspel

Puerto Rico kaartspel

Erwin Broens - aug 2004


In het voorjaar van 2003 verscheen de Nederlandstalige editie van het bordspel Puerto Rico. Dat dit prachtige bordspel ook bij de Nederlandse spellenliefhebbers in de smaak is gevallen, bleek onder meer uit de overmacht waarmee het spel de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs 2003 wist te winnen. Een jaartje later verscheen een kaartspel, dat gedeeltelijk is gebaseerd op het spelsysteem van het bekroonde bordspel. In Duitsland heet dit kaartspel San Juan, in Nederland leggen we de relatie open en bloot op tafel en noemen we het gewoon “Puerto Rico het kaartspel”.

Het Puerto Rico kaartspel is een bouwspel voor 2-4 spelers. De speelkaarten zijn multifunctioneel, je gebruikt ze als gebouwen, goederen of speelgeld. De uit het bordspel bekende burgermeester is verdwenen, het kaartspel bevat namelijk geen kolonisten. Ook de kapitein is werkeloos, omdat de goederen uitsluitend worden verkocht. Het spel bevat vijf soorten productiegebouwen en een grote hoeveelheid paarse gebouwen. De productiegebouwen produceren goederen, die na verkoop nieuwe handkaarten opleveren. De meeste paarse gebouwen bieden je tijdens het spel interessante extra mogelijkheden. Zo kun je een privilege verdubbelen, goedkoper bouwen, extra produceren of verkopen enzovoort. Het spel wordt gespeeld in ronden, waarin de spelers uit vijf verschillende rollen en de bijbehorende actiemogelijkheden kunnen kiezen. Aan het einde van elke ronde schuift het startspelerfiche door naar de volgende speler, de gouverneur. Deze speler heeft de eerste keus in de volgende ronde.

Iedere speler start het spel met een indigoververij en vier handkaarten. Vervolgens kies je elke beurt een rol met het bijbehorende privilege. Als je de goudzoeker kiest, krijg je een extra kaart en ontvangen jouw medespelers helemaal niets. Als je voor de bouwmeester kiest, activeer je een bouwfase. Dan mag iedereen een gebouw uitspelen, tegen betaling van het vereiste aantal kaarten uit de hand. Uiteraard betaal jij één kaart minder. Neem je de opzichter, dan laat iedere speler één van zijn uitgespeelde productiegebouwen één handelsgoed produceren (indigo, suiker, tabak, koffie of zilver). Als privilege mag jij een tweede productiegebouw laten produceren. Een geproduceerd goed bewaar je in de vorm van een omgedraaide kaart onder het desbetreffende gebouw. In elk productiegebouw kun je maar één goed opslaan. Via de handelaar worden deze goederen uiteindelijk verkocht. Dan mag iedere speler één goed verkopen, de handelaar twee. De waarde van de verschillende goederensoorten wordt pas bekend nadat de handelaar is gekozen. Verkochte goederen leveren nieuwe handkaarten op. De laatste rol is de raadsheer. Hiermee mag de actieve speler vijf kaarten trekken, waarvan hij er één mag houden. De overige spelers mogen uit twee kaarten kiezen.

Het spel eindigt na de bouwfase waarin een speler zijn twaalfde gebouw heeft uitgespeeld. Dan ontvang je de op jouw gebouwen afgebeelde winstpunten. Als je tijdens het spel een kapel hebt gebouwd, leveren de onder dit gebouw afgelegde kaarten extra punten op. Met de "grote" paarse gebouwen kun je ten slotte nog een lading bonuspunten verdienen. Deze punten noteer je op het bijgevoegde scoreblokje. De speler met de meeste punten is uiteraard de winnaar.

Ten slotte

Dit kaartspel is vlotter, toegankelijker en eenvoudiger dan het Puerto Rico bordspel, maar bezit zeker voldoende charme en diepgang om ook "veelspelers" te vermaken. Het spel bevat zeer veel paarse gebouwen met bijzondere eigenschappen. Door het geschikt combineren van deze eigenschappen zijn verschillende strategieën mogelijk. Uiteraard ben je deels afhankelijk van geluk bij het trekken van nieuwe kaarten, maar een gemiddelde kaarthand biedt je meestal voldoende keuzemogelijkheden. Ten opzichte van de “grote broer” is dit kaartspel minder interactief. Het is immers niet meer mogelijk om fiches voor de neuzen van medespelers weg te kapen. De interactie vind je terug in de rolkeuze. Vergeet bij het kiezen van de rollen niet om te letten op de gevolgen voor jouw medespelers. Per saldo is dit een prima kaartspel, dat zowel met twee, drie als vier spelers goed voor de dag komt.

Titel: Puerto Rico het kaartspel
Auteur: Andreas Seyfarth
Uitgever: Alea / Ravensburger
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 20,-Spellen > Recensies >
Puerto Rico kaartspel


Top