Spellen > Recensies > Quarriors!

Quarriors!

Erwin - 2011


De internationale zegetocht van Dominion heeft geleid tot een stortvloed aan deck building spellen. De naam van het centrale spelmechanisme geeft aan waar het in deze spellen om gaat: met speelkaarten bouw je een goed functionerend speeldeck. Ik ben een groot liefhebber van het genre en voeg bijna elke nazaat blind aan mijn collectie toe. Ik was aangenaam verrast toen Wizkids begin dit jaar een 'dice building' spelsysteem aankondigde. Ik wilde wel eens zien hoe dit spelprincipe zich zou gedragen met dobbelstenen in plaats van speelkaarten. Het kostte me wat moeite om in Europa een exemplaar op de kop te tikken, maar via een Britse webshop kon ik een paar weken geleden toch een blikje dobbelstenen bemachtigen. Ik presenteer hier mijn eerste induk.

Het blikje Quarriors! bestaat uit 130 dobbelstenen, 4 stoffen zakjes, 53 speelkaarten, een regelboekje, een scorebordje en 4 scorestenen. Aan het begin van het spel bouw je het speelveld op. Dit bestaat uit 3 basiskaarten, 3 spreukkaarten en 7 creatuurkaarten. Bij elke spreuk- en creatuurkaart worden 5 bijbehorende dobbelstenen gelegd; hetzelfde geldt voor de basiskaart 'portal'. Iedere speler begint het spel met 12 startstenen: 8 'basic quidity' en 4 'assistenten'. Quidity is het speelgeld waarmee je dobbelstenen koopt of hun activering betaalt. De assistenten bevatten een mix van quidity, een zwak creatuur en een mogelijkheid om een dobbelsteen over te gooien. Overigens bestaan ook de betere spreuken en creaturen uit een mix van quidity, creatuur en/of andere symbolen. Zelfs de mooiste steen kan op een knullige kant landen. Je bewaart jouw ‘deck’ in jouw stoffen zakje.

Het is de bedoeling om als eerste het voorgeschreven aantal winstpunten te behalen. Deze punten verdien je met name met jouw creaturen. Als jouw creatuur een volledige speelronde heeft overleefd, dan scoor je aan het begin van jouw volgende beurt de op deze creatuurkaart afgebeelde winstpunten. Je kunt ook nog punten verdienen met sommige toverspreuken.

De actieve speler begint zijn beurt dus met de score van zijn actieve creaturen, die vervolgens op de aflegstapel belanden. Voor elke scorende creatuur mag je één dobbelsteen van jouw aflegstapel verwijderen. Hiermee kun je jouw deck ontdoen van ongewenste stenen. Vergeet dit nuttige schoonmaakmiddel niet!

Na het scoren trek je 6 dobbelstenen uit jouw zak, die je vervolgens moet gooien. Eventuele spreuken mag je bewaren tot je ze wilt gebruiken. Als je creaturen hebt gegooid, mag je ze voor de afgebeelde prijs activeren.

Jouw geactiveerde creaturen vallen vervolgens de volgende speler aan. Die speler moet de aanvalskracht van jouw creaturen opvangen met de verdedigingskracht van één of meer eigen creaturen. Als jij voldoende slagkracht hebt, kun je zo een of meer verdedigende creaturen om zeep helpen. Jouw aanvallers lopen hierbij geen enkel risico, er wordt alleen maar uitgedeeld! Op dezelfde wijze probeer je de verdedigers van de overige spelers over de kling te jagen. Heb je alle spelers aangevallen, dan wachten jouw creaturen vol spanning op het begin van jouw volgende beurt. Want dan bezorgen ze jou punten..... mits ze de aanvallen van de andere spelers overleven.

Na het knokken mag je jouw resterende quidity gebruiken om één nieuwe dobbelsteen van een van de kaarten uit het speelveld te kopen. Hiermee voeg je nieuwe creaturen en spreuken aan jouw deck toe. Ik ben gecharmeerd van de portalstenen. Hiermee mag je extra stenen trekken en dobbelen, waardoor je meer slagkracht en/of quidity in de strijd kunt werpen. Ik ben ook niet vies van stevige creaturen en/of nuttige spreuken. Bij de creaturen moet je niet alleen kijken naar aanval en verdediging, sommige speciale vaardigheden zijn ook zeer interessant.

Dit dobbelfestijn gaat door tot een speler het vereiste aantal punten heeft verdiend. Als voor die tijd vier creatuurkaarten zijn leeggekocht, eindigt het spel meteen. De speler met de meeste punten is dan de winnaar.

Ten slotte

De bedenkers van Quarriors! hebben hun best gedaan om met de dobbelstenen een sfeervol en functionerend deck building spel te maken. Ik verlang van een deck building spel dat ik een fatsoenlijk deck kan samenstellen, wat in de loop van het spel lekker gaat draaien. Uiteraard accepteer ik daarbij dat de gewenste kaarten niet altijd op het juiste moment en/of in de juiste combinatie opduiken. Een gelukselement hoort er wat mij betreft gewoon bij. Bij Quarriors! heeft de geluksfactor een extra dimensie. Trek je eindelijk de gewenste stenen uit jouw zak, dan dobbel je vervolgens zo belabberd dat jouw zware jongens op de 'geldzijde' landen. Als dit te vaak gebeurt, verdien je nauwelijks punten en hobbel je kansloos achter jouw medespelers aan. Dan wordt het speelplezier aangetast door frustratie. Ik heb nog niet genoeg potjes gespeeld om dit frustratiegevaar goed in te schatten. Mijn eerste ervaringen op dit punt geven aanleiding tot zorg. Aan de andere kant, bij een dobbelspelletje hoort nou eenmaal een stevige geluksfactor. Misschien moet ik dit gewoon maar accepteren en niet te veel zaniken.

Quarriors! is op Spiel 2011 te koop, ook in een Duitstalige versie. Als alles naar wens verloopt, is de eerste uitbreiding daar ook verkrijgbaar.

Titel: Quarriors!
Auteur: Mike Elliott & Eric Lang
Uitgever: Wizkids
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 20-30 minuten
Prijs: ong. € 35
 


Spellen > Recensies >
Quarriors!


Top