Spellen > Recensies > Qwirkle

Qwirkle

Erwin - 2011


Qwirkle is een abstract legspel voor 2-4 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 108 stevige blokken, waarop zes verschillende vormen in zes verschillende kleuren zijn afgebeeld. Elk combinatie van vorm en kleur komt driemaal voor. Deze blokken beginnen het spel in een stoffen zak. Iedere speler trekt zes blokken en zet ze zo neer dat de medespelers de kleuren en vormen niet kunnen zien. De speler die de langste rij kan vormen begint het spel. Bij een gelijke stand mag de oudste speler beginnen. De startspeler legt de eerste rij op tafel, waaraan in de loop van het spel een bontgekleurd netwerk van blokken wordt aangelegd. Bij Qwirkle zijn twee soorten rijen toegestaan: een rij met blokken van dezelfde kleur en verschillende vormen, of een rij met blokken van dezelfde vorm en verschillende kleuren.

Als je aan de beurt bent mag je blokken aanleggen of ruilen. In het laatste geval bepaal je hoeveel blokken je kwijt wilt, trek je hetzelfde aantal nieuwe blokken uit de zak en kieper je ten slotte de ongewenste blokken terug in de zak. In het eerste geval breid je met één of meer blokken een bestaande rij uit. Daarna krijg je één punt voor elk blokje in deze rij. Als een nieuw geplaatst blokje meer rijen verlengt, krijg je ook punten voor deze andere rijen.

Als je een rij van zes blokken voltooit, krijg je naast de reguliere zes punten ook nog eens een bonus van zes punten. Deze bonuspunten zijn erg belangrijk. Geef ze niet zomaar weg en probeer ze zelf vaak binnen te tikken. De winstpunten noteer je op een vel papier. Na het aanleggen vul je jouw voorraad weer aan tot zes blokken.

Wanneer de zak geen blokken meer bevat, is het einde nabij. De eerste speler die dan zijn laatste blok(ken) aanlegt, beëindigt het spel en wordt beloond met zes bonuspunten. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Dit zeer eenvoudige en toegankelijke legspel werd eerder dit jaar gekozen tot het Spiel des Jahres van 2011. Toen had ik Qwirkle nog nooit gespeeld en vroeg ik me af waar de jury dit spel vandaan had geplukt. Na de nodige potjes begrijp ik beter wat er in juni is gebeurd. Door het eenvoudige en logische spelverloop kan iedereen met dit spel uit de voeten. Qwirkle is geschikt voor kinderen, ouders en opa’s en oma’s. Ook de gemiddelde spelliefhebber kan zich hiermee vermaken, omdat naast het geluk ook tactiek en planning een  bescheiden rol spelen. Qwirkle is wat mij betreft geen hoogvlieger voor verwende veelspelers (bijvoorbeeld door het ontbreken van een wezenlijke mogelijkheid om medespelers te blokkeren), maar als tussendoortje leg ik het met plezier op tafel. Ik vind Qwirkle het leukst met vier spelers, maar met twee spelers werkt het ook naar behoren.

Titel: Qwirkle
Auteur: Susan McKinley Ross
Uitgever: Productief BV
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 30,-

Spiel des Jahres 2011Spellen > Recensies >
Qwirkle


Top