Spellen > Recensies > Ra

Ra

Erwin Broens - jan 2000


Ra is een nieuw bordspel van de bekende spelauteur Reiner Knizia (denk aan Eufraat & Tigris, Samurai etc.). Dat betekent: goed werkende spelmechanismen, aparte scoresystemen en een thema dat niet noodzakelijk iets met het spelverloop heeft te maken. Oftewel, het lijkt een bordspel over het oude Egypte, maar is in feite niets anders dan een uitstekend veilingspel.

Het spel wordt gespeeld in drie spelronden, die elk eindigen met een telling van winstpunten. Tijdens een spelronde trekken de spelers fiches in allerlei soorten en leggen deze op het spelbord. Deze fiches worden regelmatig geveild. Aan het einde van een ronde krijg je winstpunten voor je fiches en soms minpunten voor de categorieën waarin je geen of te weinig fiches hebt verzameld.

Het spelmateriaal

Het spelmateriaal is prachtig uitgevoerd. Het bord, de doos, de spelregels en het overige spelmateriaal ademen een klassieke Egyptische sfeer uit. Het spelbord toont twee rijen: een rij voor de veiling van beschavings- en andere fiches en een rij voor de zogenaamde Rafiches. Daarnaast bevat het bord een beknopt overzicht van het scoresysteem. Het spelregelboekje is duidelijk en overzichtelijk. Zeer prettig is de beknopte samenvatting in de kantlijn. Hierdoor krijg je snel zicht op de bedoeling en het systeem van het spel, waarna je zonder moeite door de eigenlijke regels "fietst".


Het spelmateriaal - foto © 999 Games

Het overige spelmateriaal bestaat uit:

  • 150 veilingfiches, die je moet verzamelen om winstpunten te pakken.
  • 30 Rafiches, die een veiling activeren zodra je er een trekt
  • 48 roempanelen, een "truttige" term voor winstpunten
  • 16 zonnen met de waarden 1 - 16, die je gebruikt als geld in de veiling
  • de Rasteen, die aangeeft welke speler een veiling heeft geactiveerd.

Even zeuren over de verpakking

Zo mooi als het spelmateriaal is uitgevoerd, zo onhandig is de verpakking. In dit spel moet je 180 fiches gedekt op tafel leggen; dit staat garant voor chaos. In de loop van het spel moet je op dezelfde tafel de verzamelde fiches bewaren; dit staat garant voor nog meer chaos. Ik vraag me af waarom er niemand zo snugger is geweest om een stoffen zakje bij te voegen. Zo'n zak is een prima hulpmiddel om de fiches te bewaren en helemaal geschikt om ze blind te trekken.

Daarnaast is het plastic binnenwerk van de doos niet geschikt om alle fiches netjes en overzichtelijk te kunnen bewaren. Ik heb de indruk dat ze het binnenwerk van een ander spel hebben gebruikt (er past bijna niets in de vakjes!). Hier hadden ze kunnen volstaan met (passende!) vakjes voor de zonnen, de roempanelen en de Rasteen en één groot vak voor een stoffen zakje (daar is die weer) met alle overige fiches.

Het spelverloop

Alle fiches liggen aan het begin van het spel gedekt op tafel. Als je aan de beurt bent, pak je een fiche en leg je deze op een "veilingvakje" op het spelbord. Dan is de volgende speler aan de beurt. Langzamerhand ontstaat er een rij van fiches.

Die fiches heb je in verschillende categorieën: monumentenfiches, faraofiches, Nijlfiches, enzovoorts. Per categorie heb je een of meer fiches, of combinaties, nodig om pluspunten te verdienen. In sommige categorieën krijg je minpunten als je geen of te weinig fiches bezit. Er zijn zelfs rampfiches, die andere fiches uit dezelfde categorie vernietigen (waardoor je weer opnieuw moet beginnen met het verzamelen van punten). 

Tussen de fiches zitten ook zogenaamde Rafiches. Als je zo'n Rafiche trekt, activeer je meteen een veiling. Je kunt ook vrijwillig een veiling opstarten, door "Ra" te roepen. De veiling wordt ook geactiveerd als alle "veilingvakjes" op het bord zijn gevuld.

Bij een veiling mag iedere speler één keer bieden met een van zijn biedstenen. Degene met het hoogste bod wint alle fiches in de veilingrij. Iedere speler begint met drie biedstenen, die allemaal een verschillende waarde hebben (bij drie spelers krijg je vier stenen). Door het winnen van een veiling raak je een biedsteen kwijt, maar krijg je de biedsteen van de vorige veiling terug. Dit is een wezenlijk onderdeel van het spel. Wat is er mooier dan het winnen van een veiling met een lage biedsteen en als bonus een hoge biedsteen terug te krijgen. De terugontvangen steen kun je weliswaar niet in de lopende ronde inzetten (je moet hem gedekt voor je leggen), maar in de volgende spelronde kun je daarmee een grote slag slaan.

Zodra een speler zijn laatste openliggende biedsteen heeft verbruikt, mag hij in de lopende ronde geen acties meer ondernemen. Het is dus zaak dat je niet al te snel je kruit verschiet.

Een spelronde is afgelopen zodra de laatste speler zijn laatste openliggende biedsteen heeft ingezet. Deze laatste speler kan natuurlijk tot die tijd geduldig fiches blijven trekken, in de hoop daarmee een waardevolle veiling op te bouwen. Helaas is er nog een andere manier om de ronde te beëindigen. Telkens wanneer er een Rafiche wordt getrokken, wordt deze in de "Ra-rij" op het spelbord gelegd. Zodra deze rij vol is, is de spelronde meteen afgelopen. Als je te gulzig bent, loop je het risico dat je helemaal niets ontvangt!

Aan het einde van een spelronde worden de winstpunten geteld. Vervolgens moet je de meeste fiches weer inleveren (deze verlaten het spel), zodat je de volgende ronde bijna helemaal opnieuw moet beginnen. Onder andere de monumenten blijven liggen, maar deze leveren alleen punten op na de laatste ronde. 

Beoordeling

Ra is een origineel en goed uitgewerkt veilingspel. Je moet je aan de ene kant concentreren op het binnenhalen van de voor jou scorende fiches, aan de andere kant moet je oppassen dat andere spelers niet al te makkelijk een vette buit inpikken. Het systeem dat de biedstenen steeds van eigenaar wisselen, maakt het alleen maar interessanter. Je moet niet alleen letten op het verzamelen van punten, maar ook in de gaten houden waar het "geld" waarmee je biedt in de volgende beurt terecht komt. Je wilt vanzelfsprekend voorkomen dat medespelers de volgende ronde te machtig worden. Het activeren van veilingen door "RA" te roepen is ook een belangrijk spelelement. Hiermee kun je andere spelers uit de tent lokken en ze dwingen tot actie, terwijl ze misschien liever geduldig hadden gewacht tot er een volle "vette" rij zou liggen.

Het spel heeft duidelijk de handtekening van Knizia: veel mogelijkheden, moeilijke keuzes en schaarse middelen om het een en ander te bewerkstelligen. De keuze voor een bepaalde actie ligt meestal niet lang van tevoren vast, maar wordt bepaald door het actuele aanbod van fiches, de huidige belangen van de medespelers, de (on)mogelijkheden van je biedstenen en de druk van een groeiende rij Rastenen. Het spelverloop is daardoor bruisend en interessant, je hoeft je in principe geen minuut te vervelen.

Kortom, Ra is een van de toppers in de collectie van 999 Games.

Titel: Ra
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. 30 (Duitsland: 25)


Spellen > Recensies >
Ra


Top