Spellen > Recensies > Rattenscharf

Rattenscharf

Det - augustus 2005


Rattenscharf zit in een bont gekleurd doosje. Het is een nieuw tweepersoonsspelletje van Queen Games, gebaseerd op het Dschunke legspel van Spiele aus Timbuktu. Als speelmateriaal zitten er voornamelijk houten muntjes en plankjes in. De muntjes zijn er voor de punten en met de plankjes speel je het spel. In totaal zijn er 43 plankjes, waaronder het startplankje. Deze wordt alvast open in het midden van de tafel gelegd. De overige plankjes worden goed geschud en als een dichte stapel klaar gelegd. Op elk plankje staan groenten en ratten afgebeeld en soms ook een leeg vakje. De ene speler speelt met de groene groenten en ratten en de andere speler met de rode groenten en ratten.

De startspeler trekt één plankje en legt deze aan op tafel. Daarbij moet het nieuwe plankje aan het al liggende startplankje grenzen. Eventueel verdient hij hiermee punten. Nadat de startspeler is geweest, trekt elke speler in zijn beurt telkens twee plankjes en legt deze beide aan. Hierbij geldt steeds dat het nieuwe plankje moet grenzen aan een of meer op tafel liggende plankjes. Een plankje mag ook op andere plankjes worden gelegd. Hierbij moeten twee regels in acht worden genomen: het plankje moet over de gehele lengte worden ondersteund (hij mag nergens "zweven") en hij mag niet volledig over één en hetzelfde andere plankje worden gelegd. Hij moet dus steunen op minstens twee andere plankjes.

Door het leggen van de plankjes kunnen de spelers punten verdienen. Als er twee dezelfde groenten naast elkaar komen te liggen, dan krijgt een speler daarvoor meteen één punt (grijze munt). Dat geldt ook als de tegenstander dit veroorzaakt. Dus als de groene speler twee dezelfde rode groenten naast elkaar legt, dan krijgt de rode speler één punt. Wordt er een groepje ge-/hervormd van drie of meer dezelfde groenten, dan krijgt de speler van die kleur zelfs twee punten. Je kunt scoren met elk plankje dat je neerlegt.

Het spel is afgelopen als alle plankjes zijn gelegd. Dan volgt er nog een eindtelling. Dit houdt in dat alle groepjes groenten nogmaals worden geteld en punten opleveren. De speler met de meeste punten wint het spel.

Maar… er is meer! Want wat maakt het spel nu eigenlijk leuk? Op de plankjes zijn ook rode en groene ratten afgebeeld. Als er aan het einde van jouw beurt drie ratten van jouw kleur zichtbaar zijn, dan heb je direct verloren. Jouw tot dan toe behaalde punten doen er niet meer toe. Het is dus zaak om jouw eigen ratten zo snel mogelijk te laten verdwijnen door er een plankje overheen te leggen. Uiteraard probeer je er bij de andere speler voor te zorgen dat zijn ratten zo komen te liggen, dat het moeilijk is om deze weer af te dekken. Dit kan bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan. Als jij een rat van de tegenstander op niveau drie legt, dan moeten er daar eerst plankjes naast worden gelegd om op dat niveau te komen en dan nog eens een plankje om de rat te bedekken. Dit kost vaak veel tijd (en die heb je niet altijd!), omdat je de plankjes niet precies op elkaar mag leggen.

Het spel eindigt dus op twee manieren. Direct als er drie ratten van een speler zichtbaar zijn aan het einde van zijn eigen beurt. Diegene heeft dan verloren. Of als het laatste plankje is gelegd en de eindtelling is geweest. Dan wint degene met de meeste punten.

Ten slotte

Rattenscharf is een snel leuk spelletje voor twee spelers, dat ik echt kan aanraden. De speeltijd varieert van 15 tot 30 minuten. Je kunt veel op punten gaan spelen, maar ook leuke rattenstreken uithalen ten koste van de tegenstander. Probeer niet te lang te wachten om jouw zichtbare ratten af te dekken, want voor je het weet heb je een plaag en lig je uit het spel. Zonde van je gespaarde punten.

Het speelmateriaal is mooi en degelijk uitgevoerd. Al vraag je je soms toch af welke groenten (en dan vooral de rode) er staan afgebeeld. Jammer genoeg is er wel een fout geslopen in de eerste oplage van het spel. Er is één rode rat te veel, waardoor de rode speler een nadeel heeft. Dit is eenvoudig op te lossen, door het plankje op te zoeken waarop de rode paprika, de groene spinaziebladeren en de rode rat staan afgebeeld. Zet een dik kruis door de rode rat en behandel dat vakje als een leeg vakje. Op deze manier hebben beide spelers 9 ratten, 2 groenten die 10x voorkomen en 2 groenten die 11x voorkomen.

Uiteraard zit er een stuk geluk in, omdat je afhankelijk bent van de kaartjes die je trekt. Maar als je het vaker speelt, zul je zien dat je toch ook flink tactisch bezig kunt zijn: het slim dwarszitten van de ander, snelle oplossingen zoeken voor jouw eigen problemen en zoveel mogelijk punten zien te scoren. Daarnaast maak je telkens de afweging: ga ik al een eigen rat afdekken, of pak ik nog net even wat meer puntjes mee, met alle risico's van dien. Een tip: houd vooral het aantal ratten dat nog op tafel kan komen in de gaten.

Erwin: Rattenscharf is een leuk en luchtig legspelletje, waarbij je met listig stapelwerk nare streken kunt uithalen. Deze maand verschijnt een internationale editie (incl. Nederlandstalige regels), onder de naam Rat Hot.

Titel: Rattenscharf
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Queen Games
Aantal spelers: 2
Speelduur: ong. 15-30 minuten
Prijs: ong. € 15,-


Spellen > Recensies >
Rattenscharf


Top