Spellen > Recensies > Rattenvanger

De Rattenvanger

Erwin - 2010


De Rattenvanger is de Nederlandse titel van Pied Piper, een uitbreiding van het bordspel Rattus. In dit vlotte en toegankelijke spel trekt een pestepidemie anno 1347 een verwoestend spoor door Europa. De spelers proberen hun bevolking, in de vorm van houten blokjes, in leven te houden, terwijl ratten met hun vlooien mensen besmetten. De Zwarte Dood trekt door het land en kost de nodige houten blokjes het leven. Aangezien het de bedoeling is om aan het einde van het spel de meeste blokjes op het bord te bezitten, moet je hier dus iets aan doen. Dit lukt je niet in je eentje, daarvoor roep je de hulp van middeleeuwse karakters in.

In het basisspel zaten zes karakters, deze uitbreiding voegt daaraan 12 nieuwe karakters toe. Het aantal karakterklassen blijft gelijk, zodat je in elke klasse over drie kaarten beschikt. Om het speelbaar te houden, gebruik je elk spel maar zes van deze karakters. Je kunt ze op verschillende manieren kiezen. De auteurs hebben zelfs enkele scenario's bedacht, waarin de karaktermix verschillende speelstijlen oplevert. Sommige nieuwe karakters introduceren nieuwe speelstukken (beschermende muren, levensreddende toverdranken, nonnen en bisschoppen). Aan de spelregels van Rattus is verder niet geknaagd.

Om het geheugen op te frissen, geef ik een korte beschrijving van het spelverloop. Het speelbord toont een eenvoudige kaart van Europa met 12 gebieden. Aan het begin ligt in elk gebied één rattenfiche. In de loop van het spel vermeerderen deze ratten zich snel. De ratten vertegenwoordigen de pest, die de blokjes van de spelers van het bord probeert te vagen. Iedere speler begint met twee blokjes in twee gebieden. In jouw beurt mag je eerst één van de zes karaktertegels pakken, van een medespeler of uit de voorraad. Daarna plaats je 1-3 eigen blokjes in een willekeurig gebied met 1-3 ratten. Vervolgens verplaats je de figuur van de Zwarte Dood vanuit zijn huidige gebied naar een aangrenzend gebied en leg je 1-2 nieuwe rattenfiches in de naburige gebieden (de limiet is 3 ratten per gebied). In het gebied met de Zwarte Dood worden de rattenfiches één voor één omgedraaid en afgewikkeld. Het cijfer op de rat bepaalt of in dat gebied blokjes worden verwijderd, de symbolen op de rat bepalen vervolgens welke blokjes worden verwijderd. Als je veel karakters bezit, zul je hun symbolen vaak tegenkomen op de rattenfiches en moet je dus veel blokjes van het bord halen. Iets om rekening mee te houden!

Gelukkig verlagen de karakters niet alleen de levensverwachting van jouw blokjes, je kunt er ook zeer nuttige dingen mee doen. De effecten van de meeste nieuwe karakters zijn variaties op de effecten uit het basisspel. Ook hier verdient de agrarische klasse de eretitel superboeren, omdat ze voor extra blokjes op het speelbord zorgen. De burgerij bevat nu ook een karakter dat je extra blokjes op het bord bezorgt. Het koningshuis komt met nieuwe effecten. De Keizer beschermt grenzen tegen ongewenste gasten, de Koningin beloont spreiding over een groot gebied met maar liefst twee extra blokjes. De nogal slappe heks uit het basisspel krijgt nu krachtige ondersteuning van een tovenaar, die met zijn toverdrank blokjes in leven kan houden. De nieuwe religieuze karakters proberen met hun bisschoppen en nonnen ratten buiten de deur te houden. Uiteraard zit ook de naamgever van deze uitbreiding in de doos. Hij wandelt fluitend met een blokje naar een ander gebied en lokt rattenfiches mee.

Ten slotte

Ook deze preview is uitsluitend gebaseerd op een studie van de spelregels. Ik heb het fysieke spelmateriaal nog niet gezien, laat staan dat ik het spel met het nieuwe materiaal heb gespeeld.

Ik heb een vreemde relatie met uitbreidingen. De nieuwsgierige verzamelaar in mij heeft de neiging om ze allemaal in huis te halen, de speler in mij heeft meestal genoeg aan een goed getrimd basisspel. Per saldo beschik ik over dozen vol uitbreidingen, die ik nog nooit heb gespeeld en vermoedelijk ook nooit zal spelen.

Deze Rattenvanger gaat de stapel ongespeelde uitbreidingen niet halen. Ik vind Rattus namelijk een flitsend en leuk pestspelletje, dat als het ware vraagt om extra karakters. Door de korte speelduur is het geen enkel probleem om naar hartenlust allerlei combinaties van karakters te proberen. Dit zal ongetwijfeld veel speelplezier opleveren, want er zitten genoeg leuke nieuwe karakters in de uitbreiding.

Titel: De Rattenvanger / Pied Piper
Auteur: Åse & Henrik Berg
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 15-30 minuten
Prijs: ong. € 20,-


Spellen > Recensies >
Rattenvanger


Top