Spellen > Recensies > Rattus Africanus

Rattus Africanus

Erwin - 2011


De Nederlandse uitgever White Goblin Games lanceert op de internationale spellenbeurs Spiel 2011 maar liefst zes nieuwe titels. In de weken voor de beurs vind je op deze website previews van deze nieuwe spellen. Deze spelbeschrijvingen zijn nog niet gebaseerd op daadwerkelijke speelervaring, maar wel op een grondige bestudering van de spelregels. Rattus Africanus is de laatste titel in deze serie. Dit is de tweede grote uitbreiding van het bordspel Rattus.

In dit vlotte en toegankelijke bordspel trekt een pestepidemie anno 1347 een verwoestend spoor door Europa en Noord-Afrika. De spelers proberen hun bevolking, vertegenwoordigd door houten blokjes, in leven te houden, terwijl ratten met hun vlooien mensen besmetten. De Zwarte Dood trekt door het land en bevordert houten blokjes naar het hiernamaals. Aangezien het de bedoeling is om aan het einde van het spel de meeste blokjes op het bord te bezitten, moet je hier dus iets aan doen. Dit lukt je niet in je eentje, daarvoor roep je de hulp in van een bont gezelschap aan middeleeuwse karakters.

De meeste opvallende toevoeging van Rattus Africanus is het extra speelbord met vijf Noord-Afrikaanse regio’s. Dit bord gebruik je wanneer je met vijf of zes spelers een potje wilt pesten. Uiteraard zijn de bevolkingsblokjes voor deze spelers meegeleverd.

Daarnaast introduceert Rattus Africanus een nieuwe karakterklasse, de Islam. De nieuwe klasse staat uiteraard niet op de oude rattenfiches, die daarom volledig zijn vervangen. De nieuwe karakters komen niet met lege handen, ze introduceren nieuw spelmateriaal. Met de Astronoom verzamel je regiokaarten. Deze kaarten kun je tijdens het spel eenmalig gebruiken om een karakter tegen de pest te beschermen. Aan het einde kun je er één extra winstpunt mee verdienen. De Ontdekkingsreiziger gebruikt regiokaarten om ergens een extra blokje te plaatsen. De Sultan strooit met diplomaatschijfjes, die aan het einde van het spel 4 en 2 punten opleveren voor de twee beste diplomaten op het bord. De Handelsreiziger verplaatst een karavaan over het bord, die meerderheden in twee regio’s beloont met een extra blokje. De bestaande karakters uit de ridderklasse worden op het vergrote speelbord enigszins aangepast. Zij mogen de zwarte pion één regio verder verplaatsen.

Voor een uitgebreide beschrijving van het spelverloop verwijs ik je naar mijn recensie van Rattus.

Ten slotte

Deze preview is gebaseerd op een studie van de spelregels. Ik heb deze uitbreiding nog niet gespeeld of het materiaal in de vingers gehad. Het basisspel werkte al prima met een volle bezetting, met het nieuwe bord en het extra materiaal voor een vijfde of zesde speler kun je het speelplezier met nog meer mensen delen. Dit is volgens mij de toegevoegde waarde van deze uitbreiding. De nieuwe karakters lijken mij ‘spikkeltjes’ op een ijsje dat op zich al goed smaakte.

Titel: Rattus Africanus
Auteur: Ĺse & Henrik Berg
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: ong. 15-30 minuten
Prijs: ong. € 27,-


Spellen > Recensies >
Rattus Africanus


Top