Spellen > Recensies > Raubritter

Raubritter

Erwin Broens - dec 2005


De Duitse spelauteur Rüdiger Dorn is onder meer bekend van zijn uitmuntende onderhandelingsspel Die Händler von Genua. Liefhebbers van dit spel herinneren zich ongetwijfeld de rondlopende handelaar. Deze stapel van vijf houten schijfjes liet bij zijn tocht door de stad steeds een deeltje achter. Deze methode van bewegen is blijkbaar ook geschikt voor de roofridders, die in het spel Raubritter stad en land onveilig maken.

Raubritter is een tactisch legspel voor 2-4 spelers. Iedere speler beschikt over een eigen stapel met 24 landtegels, die door de letters op de achterzijde op een evenwichtige manier zijn verdeeld. Daarnaast heeft iedere speler 30 houten fiches, zijn ridders. De tegels bevatten vier verschillende terreinsoorten: gras, bos, bergen of water. Op de meeste gras- en bostegels is verder een burcht, dorp of stad afgebeeld. Iedere speler begint het spel met één burcht en een willekeurige andere A-tegel in zijn hand. De twee overige A-tegels worden gebruikt voor de startopstelling.

De actieve speler moet 1-3 tegels aanleggen. Na het aanleggen van elke tegel trek je meteen een nieuwe. Als je een burcht aanlegt, mag je max. vijf ridderfiches op deze burcht plaatsen. Vervolgens bewegen deze ridders in een rechte lijn naar de naburige tegels, waarbij er steeds een of meer ridders worden achtergelaten. De watertegel is niet begaanbaar. Op een berg moet je drie ridders achterlaten, op een bos twee ridders en op grasland één ridder. Het is toegestaan om meer ridders achter te laten. Aangezien een tegel niet meer dan vier ridders mag bevatten, kun je hiermee bepaalde wandelroutes blokkeren. Als er al andere ridders op de door jouw roofzuchtige horde bezochte tegels liggen, worden jouw nieuwe ridders hier bovenop gezet.

De grootte van het speelveld is afhankelijk van het aantal spelers (7X7, 9X9 of 10X10). Als je hier handig gebruik van maakt, kun je jouw eigen gebieden afschermen. Als alle tegels zijn aangelegd, volgt de puntentelling. De eigenaar van de bovenste ridder krijgt de winstpunten van een tegel: 1 voor een burcht, 2 voor een dorp en 3 voor een stad.

Ten slotte

Deze beschrijving klinkt luchtig en simpel, maar Raubritter biedt je meer dan een combinatie van deze twee woorden. Raubritter is namelijk een lekker gemeen tactisch spelletje, waarbij je elkaar constant het leven zuur probeert te maken. Niet alleen door het binnenvallen van dorpen en steden van tegenstanders, maar ook door het blokkeren van aantrekkelijke routes. De keuze tussen aanval en verdediging, tussen agressie en geduld, is vaak moeilijk en maakt het spel dus interessant. Het trekken van gedekte tegels levert een geluksfactor op, maar door de evenwichtige samenstelling van de stapel valt dit mee. Ik heb dit spel getest met twee, drie en vier spelers en met alle spelersaantallen komt het goed voor de dag. Met twee spelers komt de tactiek overigens beter tot zijn recht. Raubritter is tot op heden mijn favoriet uit de "kleine reeks" van Queen Games.

De internationale editie heet Robber Knights en bevat ook Nederlandstalige spelregels. Deze regels kun je downloaden op de website van de uitgever.

Titel: Raubritter
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: Queen Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 15,-


Spellen > Recensies >
Raubritter


Top