Spellen > Recensies > Revolution

Revolution

Jeroen van der Valk - jan 2005


Revolution: The Dutch Revolt 1568-1648 (1e indruk)

Stanley Kubrick, filmmaker. Weinig geproduceerd, jaren tussen de ene productie en de ander, gespannen fans die met ingehouden adem op het volgende product wachtten. En (bijna) elke film van zijn hand is een meesterwerk. Francis Tresham, spelontwerper. Weinig geproduceerd, jaren tussen de ene... enzovoorts. En Tresham laat zijn fans langer wachten dan Kubrick ooit deed. 15 jaren, welgeteld, op een bordspel dat gestoeld is op een van de roerigste periodes van onze eigen vaderlandse geschiedenis. En wat voor een bordspel, een klassieker in de dop, groots, breed, diep. Een echte Tresham dus, in de lijn van 1829 en Civilization. Bijna als een hommage aan zichzelf hanteert Tresham in Revolution de conflict resolutie mechaniek van Civilization. Revolution wordt gespeeld over vijf hoofdronden en een opstartronde. Klink weinig, maar elke ronde kost ongeveer een uur speeltijd, verdeeld over twintig fases. Het spel barst van de interactie, van de spanning en van ongelofelijke strategische diepgang.

Elke speler speelt een van de vijf facties tijdens de Tachtigjarige oorlog (terminologie zoals in het spel gehanteerd): Catholics, Habsburgs, Nobility, Burghers en Reformers. Elke factie heeft eigen doelen, waarmee extra overwinningspunten behaald kunnen worden, naast de algemeen beschikbare overwinningspunten voor de controle over de afgebeelde steden en provincies van de Nederlanden van die tijd. Typisch daarbij is dat de overwinningspunten van elke ronde niet bij elkaar opgeteld worden, maar steeds weer naar nul gezet worden. Spelers weten van elkaar waar ze staan, maar ze moeten, uiteraard vanuit een opgebouwde positie, die voorsprong maar zien vast te houden, of de achterstand zien in te halen. De spanning blijft constant en neemt alleen maar toe tegen het einde van het spel, als voorlopers tot struikelen gebracht worden en achterlopers handig kunnen profiteren van hun relatieve anonimiteit.

Revolution barst van de prachtige spelmechanieken, zoals de zogenaamde Allegiance of Citizens, waarmee met geld invloed in steden gekocht kan worden. Steden zijn bezet door speelstukken van de verschillende facties, maar kunnen verwijderd of vervangen worden als de gekochte invloed voldoende is. Nog zoiets, die speelstukken, voor elke factie een andere kleur. Op de voorkant een afbeelding van een man, die invloed in de vorm van mensen in het land moet voorstellen en dus op de steden en provincies geplaatst worden. Op de achterkant de afbeelding van een munt, waarmee naast eerder genoemde invloed ook legers gekocht kunnen worden. Maar elke speler bezit maar een beperkte hoeveelheid speelstukken, en keuzes tussen het gebruik van de stukken als geld of als bezetting op de kaart moeten veelvuldig gemaakt worden. Keuzes, steeds maar weer keuzes, hoe de beperkte middelen in te zetten, in welke stad, in welke provincie, of in een van de Support boxes om later slim in te zetten of invloed te verkrijgen waar de factie die nog niet heeft.

In de loop van het spel worden ingenomen posities steeds vaster, steden en provincies wisselen minder vaak van handen. Toch is de spanning er niet minder om, in de laatste ronde kan bij onoplettendheid een achterloper met de winst weglopen. Alle eer komt ook aan Phalanx toe, die een prachtig bordspel geproduceerd hebben. Al lijken de speelstukken op het eerste gezicht op elkaar, ze zijn tijdens het spelen met gemak uit elkaar te houden. Het bord is prachtig uitgevoerd, alle onderdelen stralen sfeer uit. De regels zijn duidelijk en goed geschreven.

Tresham is nooit voor de terloopse gezelschapsspeler geweest, en Revolution past wat dat betreft naadloos in het rijtje 1829 en Civilization. Of het net zon klassieker wordt valt te bezien, maar Revolution lijkt de juiste kenmerken te bezitten.

Meer weten? Op de website van de uitgever kun je de Nederlandstalige spelregels downloaden.

Titel: Revolution
Auteurs: Francis Tresham
Uitgever: Phalanx Games
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: ong. 300 minuten
Prijs: ong. 50


Spellen > Recensies >
Revolution


Top