Spellen > Recensies > Richelieu

Richelieu

Erwin Broens - oktober 2003


Dit kaartspel voor twee spelers is een bewerking van het Kardinaal & Koning kaartspel, dat eind 2001 door Spiele aus Timbuktu is uitgegeven. In eerste instantie zou het spel niet in Nederland worden uitgebracht, omdat 999 Games de rechten op het oorspronkelijke kaartspel bezit. Blijkbaar is er in de loop van het voorjaar iets gewijzigd, want in juli 2003 werden de Nederlandse spelers alsnog getrakteerd op de internationale versie van Richelieu, inclusief Nederlandstalige regels. Richelieu is het derde spel in de reeks "fun for 2".

48 speelkaarten, met het wapen van negen verschillende Franse provincies, worden in vier rijen van 12 kaarten tussen de spelers gelegd. Op veel kaarten vind je nog een tweede wapen of een symbool, dat de militaire (zwaard), politieke (toren) of religieuze (kruis) macht in die provicie voorstelt. Op acht van deze kaarten worden gedekte fiches gelegd. Sommige fiches bevatten de bekende wapens of symbolen. Er zijn in totaal 14 fiches, de ongebruikte gaan ongezien terug in de doos. Tijdens het spel proberen de spelers de meerderheid in zoveel mogelijk categorieën (wapens en symbolen) te veroveren. Hiermee verdienen ze aan het einde van het spel winstpunten.

In jouw beurt moet je één of twee kaarten van het speelveld nemen en voor je neerleggen. Je mag alleen kaarten van de buitenkant van de rijen nemen. Als je twee kaarten pakt, moeten ze dezelfde kleur hebben en mogen ze in totaal niet meer dan twee wapens bevatten. Als je een kaart met een fiche kiest, bekijk je het fiche en leg je het gedekt voor je neer. Fiches met wapens of symbolen worden bij de puntentelling meegeteld, met andere fiches kun je verbruikte eigendomsfiches terughalen. Iedere speler beschikt over drie eigendomsfiches. Aan het einde van je beurt mag je zo'n fiche op een kaart in het speelveld leggen of naar een andere kaart verplaatsen. Als jouw tegenstander deze kaart wil nemen, moet hij een van zijn eigendomsfiches uit het spel verwijderen. Jij krijgt jouw fiche gewoon weer terug. Je moet jouw eigendomsfiches niet te snel verbruiken, anders neemt de tegenstander je in de tang.

Als alle kaarten zijn genomen, volgt de puntentelling. Per provincie wordt vastgesteld wie de meeste wapens heeft verzameld (op kaarten en fiches). Degene met de meeste wapens krijgt het aantal wapens in winstpunten. Bij een gelijk aantal wapens krijgt geen enkele speler punten. Als je geen kaarten van een provincie bezit, krijg je voor deze provincie vijf minpunten. Vervolgens doe je hetzelfde met de drie soorten symbolen. Ook dan krijg je vijf minpunten als je een symbool mist.

Ten slotte

Richelieu behoort met Crazy Chicken en Bakerstreet tot de reeks "fun for 2", een serie spellen voor twee spelers. In tegenstelling tot beide andere titels is Richelieu geen luchtig tussendoortje. Dit is een pittig spel, waarbij concentratie en strategische planning de hoofdrol spelen. Aan het begin hebben beide spelers het volledige speelveld in beeld en moeten ze vanaf de eerste beurt vooruitdenken. Je bent niet alleen met jouw eigen verzamelwoede bezig, maar je probeert ook de mogelijkheden van jouw tegenstander te beperken. Dit denkwerk kost tijd. Met trage spelers kan de speelduur daarom fors oplopen. Laat je hierdoor niet afschrikken, want Richelieu is een schitterend spel. Het biedt een krachtige combinatie van toegankelijkheid, duidelijke regels en diepgang.

Titel: Richelieu
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 14,-


Spellen > Recensies >
Richelieu


Top