Spellen > Recensies > LotR - het kaartspel

The Lord of the Rings -
het kaartspel

Erwin Broens - november 2001


Een populair boek wordt verfilmd, honderdduizenden fans wachten op de premire in december en ondertussen beginnen de radertjes van de marketing- en merchandisingmachines op volle toeren te draaien. Komende winter kan niemand om The Lord of the Rings heen. Ook de spelende medemens krijgt de volle laag, nieuwe Tolkienspellen rollen in een rap tempo van de lopende band. Niet al die spellen zijn even interessant, maar gelukkig heeft Ravensburger een kostelijk kaartspel van Knizia op de markt gebracht.

Spelmateriaal

Lord of the Rings - het kaartspel is bedoeld voor 2-4 spelers. Iedere speler krijgt een eigen set speelkaarten, 22 in totaal. 21 kaarten hebben een waarde van 0-5 punten, de laatste kaart is een Nazgl waarmee je een medespeler kunt kwellen. In de loop van het spel leg je deze kaarten af rond zogenaamde plaatskaarten, waarvan er 10 beschikbaar zijn. Deze plaatskaarten tonen locaties uit Midden-aarde, van Balingshoek tot Amon Hen. Het spelmateriaal bestaat verder uit zes ringfiches, waarmee je kaarten kunt beschermen en het spelverloop kunt benvloeden, een aantal fiches met winstpunten en een regelboekje. De speel- en plaatskaarten tonen foto's uit de komende speelfilm. Niet alle foto's komen even goed voor de dag, maar het geheel laat een sfeervolle indruk achter. Dit geldt helaas niet voor de ringfiches. Omdat ze teksten in twee talen bevatten, komen ze noodgedwongen nogal "kaal" over.

Spelverloop

Het spel begint met de plaatskaart van Balingshoek. Later komen de nieuwe plaatskaarten in de voorgeschreven volgorde in het spel. In de loop van het spel leggen de spelers hun eigen speelkaarten af rond de actuele plaatskaart. De waarde van je speelkaarten bepaalt hoeveel invloed je op deze plaatskaart uitoefent. Invloed kan je later winstpunten opleveren.

Iedere speler begint het spel met de zes bovenste kaarten van zijn eigen stapel. Als je aan de beurt bent, moet je minimaal n speelkaart bij de actuele plaatskaart aanleggen. De waarde van je kaart bepaalt hoeveel invloed je op de plaatskaart uitoefent. Onder bepaalde voorwaarden mag je ook meerdere kaarten tegelijk spelen. Zo is het bijvoorbeeld toegestaan om meerdere kaarten met de waarde 1 te spelen. Bij de "lichte" plaatsen mag je alleen op vrije velden afleggen. Bij de "donkere" plaatsen kun je een medespeler dwarszitten door een van zijn kaarten af te dekken met een hogere kaart van jezelf. Met je Nazgl-kaart kun je een kaart van een medespeler uit het spel knikkeren (noot). Hobbitkaarten met een ringsymbool zijn tegen dergelijke pesterijen beschermd, je overige kaarten niet. Aan het einde van je beurt vul je je hand aan tot zes kaarten.

Rond elke plaatskaart is ruimte voor 10 speelkaarten. Zodra iemand de tiende kaart aanlegt, is dit virtuele speelveld vol en wordt de score bepaald. De speler met de meeste invloed krijgt het hoogste aantal winstpunten dat op de plaatskaart is afgebeeld. Als je met vier spelers speelt, zijn er meestal ook punten voor de tweede en derde plek. De laatste speler krijgt in ieder geval niets; bij Moria moet hij zelfs punten inleveren. Bij bepaalde plaatskaarten kun je ook nog een ringfiche verdienen. Een ring kun je later samen met een speelkaart uitspelen. Deze speelkaart is dan beschermd tegen een overname of een Nazgl-kaart. De meeste ringen hebben een speciale eigenschap, waarmee je de spelregels ten gunste van jezelf kunt ombuigen.

De speler die de tiende kaart heeft aangelegd, beslist vervolgens waar de volgende plaatskaart op tafel wordt gelegd. Deze nieuwe plaatskaart moet met n zijde tegen tenminste n eerder afgelegde speelkaart liggen. Uiteraard kies je een plek naast een of meer van je eigen waardevolle speelkaarten. Dit keuzerecht is een belangrijk strategisch aspect, waarmee je in latere rondes je voordeel kunt doen.

Het spel is afgelopen als niemand meer speelkaarten bezit of als na een puntentelling nog maar n speler kaarten bezit. Degene met de meeste winstpunten is de Hobbit van de dag.

Ten slotte

In de Ban van de Ring is een vermakelijk en geslaagd kaartspel. Het spelidee, invloedkaarten uitspelen en punten scoren, is uiteraard niet onlosmakelijk verbonden met Midden-aarde. Maar door het bezoeken van verschillende plaatsen en het gebruik van foto's uit de speelfilm, legt dit spel toch voldoende sfeer op tafel. Het keuzerecht van de speler die de tiende kaart speelt en de speciale eigenschappen van de ringen voegen strategische elementen toe. Het draait niet alleen maar om kaartgeluk in je huidige beurt, je kunt wel degelijk plannen maken voor toekomstige beurten. Met sommige ringen kun je in latere beurten leuke fratsen uithalen. Er kleeft n nadeel aan dit spel. Als je het op een te smalle tafel speelt en de nieuwe plaatskaarten te veel aan dezelfde kant worden gelegd, komt de tafelrand zeer snel naderbij. Ravensburger had kleinere speelkaarten moeten gebruiken. Hoe dan ook, in vergelijking met de andere recente Tolkienspellen gooit dit kaartspel wat mij betreft hoge ogen. Als je een leuk Tolkienspel zoekt, is dit gunstig geprijsde kaartspel een goede keus.

Noot: als je een Nazgl-kaart speelt op een kaart die een andere kaart bedekt, dan worden deze beide kaarten en de Nazgl-kaart uit het spel genomen. De regels zijn op dit punt niet geheel duidelijk, maar deze uitleg is bevestigd door de ontwerper (terug).

Titel: Lord of the Rings - het kaartspel
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. 16


Spellen > Recensies >
LotR - het kaartspel


Top