Spellen > Recensies > Roma

Roma

Det - sept 2005


Roma (Revolte in Rom) is één van de vier tweepersoons spelletjes die Queen Games dit jaar heeft uitgegeven. Zoals de titel al doet vermoeden, speelt het spel zich af in Rome, tijdens een groot oproer. In dit spel proberen de spelers, die het uiteraard niet met elkaar eens zijn, het oppergezag naar zich toe te trekken. Hiervoor hebben ze allerlei belangrijke personen en gebouwen tot hun beschikking. Maar hoe gaan ze deze op het juiste moment slim inzetten? En minstens net zo belangrijk... is er genoeg geld om ze te betalen? En is het lot je een beetje gunstig gezind? Dat zal blijken tijdens het spel...

Het speelmateriaal bestaat uit speelkaarten, zeven dobbelstenen (drie per persoon en een neutrale), winstpunten, geld en acht grote ronde schijven. De acht schijven worden in een rij tussen de spelers neergelegd. De schijven 1 t/m 6 liggen op volgorde naast elkaar. Naast de 1 ligt de schijf met een afbeelding van speelkaarten en naast de 6 ligt de schijf met een afbeelding van speelgeld. Gedurende het spel liggen er kaarten voor de spelers, die gekoppeld zijn aan één van de schijven 1 t/m 6. Per schijf één kaart per speler. De spelers beginnen overigens met slechts vier kaarten. Daarvan moeten zij er ook nog eens twee aan elkaar geven. Deze vier kaarten mogen de spelers aan hun eigen kant koppelen aan de schijven. Hierdoor zijn er bij beide spelers nog twee schijven waarbij op dat moment nog geen kaart ligt. Verder ontvangen de spelers 10 winstpunten en hun drie dobbelstenen. Daarna kan het spel beginnen.

Als een speler aan de beurt is, kijkt hij eerst hoeveel lege plekken hij voor zich heeft. In het begin zijn dat er dus twee. Hij moet net zoveel winstpunten inleveren als hij aan onbezette schijven heeft. Vervolgens gooit hij zijn drie dobbelstenen. Deze dobbelstenen moet hij verdelen over de acht schijven. Als hij ze op de schijven 1 t/m 6 wil leggen, dan moet de dobbelsteenworp overeenkomen met het nummer van de schijf. Een 4 mag bijvoorbeeld alleen op de schijf met een 4 worden gelegd. Hij mag ook dobbelstenen op de schijven met de kaarten of met het geld leggen. Dat mag ieder getal zijn dat hij heeft gegooid. Op alle schijven mogen meerdere dobbelstenen liggen.

Na deze verdeling mag de speler acties uitvoeren. De dobbelstenen op de schijven 1 t/m 6 activeren de kaarten die aan deze schijven zijn gelegd. Een kaart kan dus ook alleen maar zijn actie doen, als er in die beurt een dobbelsteen aan is toegekend. De andere kaarten doen deze beurt niets. De dobbelstenen op de schijf met het geld leveren geld op en wel net zoveel als het getal aangeeft. Dus hoe hoger, hoe meer geld de speler krijgt. De dobbelstenen op de schijf met de kaarten leveren kaarten op. Per dobbelsteen, die daarop is gelegd, pakt de speler het overeenkomende aantal kaarten. Daarvan mag hij er slechts één uitkiezen en in de hand houden, de overige kaarten legt hij op de aflegstapel. Ook bij een hoge dobbelsteenworp krijgt hij dus maar één kaart, alleen is de keuze groter.

De acties mogen in een willekeurige volgorde worden uitgevoerd. Tussentijds mag een speler tevens kaarten uitspelen. Dat doet hij door een kaart te koppelen aan een schijf. Hij betaalt de afgebeelde prijs met geld. Ligt er al een andere kaart, dan gaat die eerst naar de aflegstapel. Zo blijft er per speler telkens maar één kaart bij elke schijf liggen. Hij mag ook zojuist verkregen kaarten meteen uitspelen. Als hij deze dan ook nog van tevoren had geactiveerd met zijn dobbelstenen, voert hij ook meteen zijn actie uit.

Op deze manier proberen de spelers met hun kaarten zoveel mogelijk winstpunten te verdienen. Geld is aan het einde niets waard, maar het is in ruime mate nodig om kaarten te kunnen uitspelen. Het spel is afgelopen zodra alle winstpunten op zijn. De speler met de meeste punten wint. Ook is het spel voorbij als één van de spelers geen winstpunten meer heeft. Dan wint de ander automatisch.

Het meest essentiële in dit spel zijn speelkaarten. Er zijn groene (gebouwen) en gele (personen) kaarten. Op de kaarten staat duidelijk aangegeven wat ze doen. Sommige kaarten leveren winstpunten op. Met andere kaarten kun je kaarten bij je tegenstander aanvallen of deze in ieder geval lekker klieren door bijv. winstpunten af te pakken. Het voert te ver om alle kaarten te behandelen, maar een aantal wil ik er toch wel even uitlichten.

Het Forum is een gebouwkaart die veel punten kan opleveren. Deze wordt geactiveerd op de normale manier. Je legt er echter een andere dobbelsteen bij (hoeft niet hetzelfde getal als de schijf te zijn). Deze extra dobbelsteen bepaalt hoeveel winstpunten het Forum jou deze beurt oplevert. Bij voorkeur leg je er dus een 6 bij... Door een aangrenzende Basilika of Tempel levert het Forum zelfs nog meer punten op.

Daarnaast zijn er ook aanvalskaarten. Als deze worden geactiveerd, vallen ze een kaart van de tegenstander aan. Op iedere kaart staat de verdedigingswaarde aangegeven. Als de aanvaller met de neutrale dobbelsteen dat getal of hoger gooit, dan is de kaart verslagen en gaat naar de aflegstapel. Hierdoor heeft de andere speler weer een extra onbezette plek, hetgeen hem aan het begin van zijn beurt een winstpunt kost. Bovendien kan hij deze kaart dus niet meer activeren. Er zijn kaarten die de aanvaller helpen, maar een Toren helpt juist weer de verdediger.

Andere leuke acties zijn bijv. dat je gratis kaarten mag uitspelen, één van je dobbelstenen met 1 punt mag verhogen of verlagen, de tegenstander kaarten terug in de hand mag laten nemen, of een schijf voor hem blokkeert voor één beurt, waardoor hij een eigen goede kaart niet kan activeren. Een hele sterke is ook de Handelaar. Dan mag je telkens voor twee geld één winstpunt van jouw tegenspeler wegkopen. Oei wat gemeen!

Kortom, er zijn legio mogelijkheden om lekker irritant bezig te zijn voor de ander, terwijl je er zelf beter van kan worden.

Ten slotte

Werkelijk een zeer geslaagd spelletje van Queen Games! De speeltijd is prima en varieert van 15-45 minuten. Veel speelplezier en mooi speelmateriaal voor een prima prijs. De dobbelstenen zijn uiteraard wel een geluksfactor, maar je kunt ze op verschillende manieren inzetten, waardoor het eigenlijk best meevalt. Bovendien moet je er gewoon voor zorgen dat je goede kaarten hebt liggen, zodat je altijd wel iets leuks activeert. Er leiden immers vele wegen naar Rome... Ook in dit spel is het een kwestie van keuzes maken. Kan je met een dobbelsteen net een ijzersterke actie doen, zit je op dat moment uiteraard ook net in geldnood, dus daar zou je hem ook voor kunnen inzetten. En eigenlijk wil je ook nog wel betere kaarten... moeilijk, moeilijk... Het is een echte aanrader, ik heb er zelf ook alleen nog maar positieve reacties over gehoord. Het enige nadeel was de Duitse tekst op de speelkaarten, maar dit is verholpen in de internationale editie. In deze editie zijn de kaarten namelijk voorzien van pictogrammen, waarvan je de betekenis in de Nederlandstalige regels kunt opzoeken. Als je moeite hebt met Duits, is dit een handige oplossing. Als Duits geen problemen oplevert, schelen de teksten op de Duitse kaarten je enig zoekwerk.

Titel: Roma
Auteur: Stefan Feld
Uitgever: Queen Games
Aantal spelers: 2
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 15,-


Spellen > Recensies >
Roma


Top