Spellen > Recensies > Rotterdam

Rotterdam

Det - juli 2008


In het Rotterdamse havengebied valt veel te beleven. Schepen varen af en aan. Daarnaast laden en lossen ze in diverse havens. Het is dan ook een druk bevaarde haven, waarbij de spelers hun schepen in de goede richting proberen te loodsen. Vaak zitten andere spelers daarbij in de weg en eindigt een schip in de verkeerde haven. In deze onderlinge strijd proberen de spelers de juiste goederen te verzamelen om zo opdrachten te vervullen. Degene die hiermee de meeste punten verzamelt, wint het spel.

Rotterdam verloopt over een verschillend aantal ronden. Aan het begin van een ronde mag elke speler een schip inzetten met een bepaalde grondstof. Deze grondstoffen hebben een bepaalde kleur en moeten worden vervoerd naar een haven in dezelfde kleur. Na het plaatsen, gaan de schepen varen. Op het speelbord staan allerlei vaarroutes door elkaar in diverse kleuren. Om de beurt moeten de spelers een kleur vaarroute noemen. Alle spelers moeten hun boten laten varen als de genoemde kleur vaarroute voor hun schip ligt. De schepen kunnen dus ook varen tijdens de beurt van een andere speler. Op sommige velden kunnen de spelers onderweg actiekaartjes bemachtigen. Deze werken in hun voordeel of kunnen andere spelers tegenwerken.


Rotterdam XXXL (Spiel 2007)

Als de schepen in de havens zijn aangekomen, worden ze gelost. Staan ze in de verkeerde kleur haven, krijgt de speler zijn schip terug en gaat de grondstof terug naar de voorraad. Is een schip echter in de juiste kleur haven geëindigd, dan wordt de grondstof omgezet in een goed uit die haven. In elke haven ligt een stapel goederenkaartjes. Elke stapel bevat twee soorten goederen. Als spelers willen, mogen ze onderling goederen ruilen.

Tot slot kan iedere speler per ronde één opdracht vervullen door de vereiste goederen in te leveren. Een opdrachtkaartje toont twee of drie goederen en levert het afgebeelde aantal punten op. 

Zodra iemand met zijn vervulde opdrachten minimaal twaalf punten heeft behaald, stopt het spel. De winstpunten zijn dan het saldo van de vervulde opdrachten, goederenkaartjes en sommige actiekaartjes. Degene met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

Rotterdam is een leuk familiespel. In het begin komen de kleuren nogal overdonderend over. De schepen, de grondstoffen en de gekleurde scheepsroutes staan los van elkaar, maar hebben veel overlappende kleuren. Als je daar eenmaal aan gewend bent, dan speelt het spel vlot weg. Je kunt elkaar goed dwarszitten, door op het juiste moment boten van andere spelers de verkeerde haven in de loodsen. Lastiger is het daardoor om je eigen boten in de goede havens te laten lossen. Actiekaartjes kunnen je daar eventueel bij helpen. Door de interactie ben je constant bezig en speel je lekker door. De acties verlopen allemaal soepeltjes en snel achter elkaar. Naast de acties die je kunt plannen, kan je ook last hebben van de aanwezige geluksfactor. Je kunt pech hebben met de goederen die je in de havens krijgt, of met de opdrachtkaarten.

Op de site van The Gamemaster staan varianten onder de naam ‘Rotterdam á la Carte’. Eén die ik zeker kan aanraden is "De veilige haven". Hierbij zijn schepen in een haven veilig voor actiekaartjes. Doordat je met deze actiekaartjes bijvoorbeeld ladingen kunt wisselen, zou een schip in de juiste haven toch nog zijn lading kunnen verliezen en het goed uit die haven mislopen. Het gevolg hiervan is dat het spel te lang kan duren, maar deze variant is daar een prima oplossing voor. Er zijn meer varianten die de geluksfactor reduceren: open opdrachtkaartjes, of het bovenste goederenkaartje in een haven is al zichtbaar.

Rotterdam zit in een kleurige doos. Het leuke is dat ik het ook heb uitgeprobeerd met mijn broer en schoonzus. Zij spelen slechts af en toe een spelletje en waren daarom prima testers voor een familiespel als dit. Zij vonden dit beiden een erg leuk spel. Over de doos waren de meningen echter verdeeld. Mijn broer zou het op basis van de doos meteen kopen, terwijl mijn schoonzus het er juist om zou laten liggen. Zo zie je maar dat smaken verschillen. Rotterdam als spel kan ik in ieder geval aanraden.

Erwin: met Rotterdam als stad heb ik - vriendelijk gezegd - helemaal niets. Ik moest dus enkele hobbels nemen voordat dit spel op mijn tafel mocht landen. Om langdurige blootstelling te vermijden, had ik een recensie-exemplaar zelfs naar Det laten sturen. Zij nam het spel natuurlijk gewoon mee naar onze speelavonden, waardoor ook ik aan de bak moest. Dat bleek geen tegenvaller, Hans van Tol heeft een elegante en pesterige havenrace ontworpen. Dit is een spel waaraan een groot publiek speelplezier kan ontlenen. Met de door Det genoemde varianten zijn geluk en tactiek voor mij voldoende in balans, waardoor ook een verwend kreng als ondergetekende het spel met plezier op tafel legt.

Titel: Rotterdam
Auteur: Hans van Tol
Uitgever: The Game Master
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60 minuten
Prijs: ong. € 30


Spellen > Recensies >
Rotterdam


Top