Spellen > Recensies > Rozenkoning

Rozenkoning

Erwin Broens - augustus 2001


De Duitse uitgever Kosmos startte een paar jaar geleden een nieuwe reeks spellen voor twee spelers. Blijkbaar ontdekten ze een gat in de markt, want deze spellen gaan in grote hoeveelheden over de toonbank. Daarbij kon het geen kwaad dat een van de eerste spellen in de reeks een nazaat van het populaire Kolonisten van Catan was. Ook 999 Games heeft de tweepersoonsspellen ontdekt en brengt in 2001 meerdere Nederlandse vertalingen op de markt. Naast het onnozele De Beer is Los, hebben ze met Rozenkoning gelukkig ook een interessante titel uitgekozen.

Spelverloop

Rozenkoning is een strategisch annex tactisch bordspel in de traditie van Kahuna: bouw een sterke positie op door een combinatie van denkwerk, planning en geluk bij het trekken van kaartjes. Op een aanvankelijk leeg bord van 9 * 9 velden worden in de loop van het spel houten schijfjes geplaatst. De ene speler gebruikt de rode zijde, de andere speler de witte. Het is de bedoeling om groepen schijfjes in je eigen kleur te vormen. Aan het einde van het spel levert elke groep zijn kwadraat in winstpunten op. Hierdoor verdien je enorm veel punten met grote groepen.

Het zetten van de schijfjes wordt bepaald door speelkaarten. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler vijf speelkaarten, die hij open voor zich op tafel legt. Elke kaart toont één van acht mogelijke richtingen en een Romeins cijfer dat het aantal stappen bepaalt. Na het spelen van een kaart beweeg je de zetsteen, een geel kroontje dat het spel in het midden begint. Dan plaats je een schijfje in jouw kleur op het veld waar de zetsteen eindigt. Het is niet toegestaan om een kaart te spelen waardoor de zetsteen het spelbord zou verlaten. Hetzelfde geldt voor een kaart waarmee de zetsteen op een eigen steen eindigt.

Een spelerbeurt bestaat uit het spelen van een kaart en het plaatsen van een schijf. Als je minder dan vijf kaarten bezit, mag je in plaats daarvan ook een nieuwe kaart trekken en aan je openliggende kaartvoorraad toevoegen. Zodra je vijf kaarten bezit, geldt een zetplicht. Als je dan geen legale zet kunt uitvoeren, moet je een of meer beurten overslaan.

Iedere speler bezit ook vier overnamekaartjes, waarmee je een schijfje van je tegenstander mag overnemen. Een overnamekaartje speel je samen met een normale speelkaart. Het is dan toegestaan om de zetsteen naar een veld met een "vijandelijk" schijfje te bewegen, die je vervolgens omdraait. Als je overnamekaartjes op zijn, is dit niet meer mogelijk.

Het spel eindigt zodra de laatste schijf is geplaatst of zodra geen van beide spelers een legale zet kan uitvoeren. Vervolgens wint degene met de meeste punten.

Ten slotte

Rozenkoning is net als Kahuna een leuk denkspelletje met een redelijke geluksfactor. Door de openliggende kaarten kun je steeds in de gaten houden welke mogelijkheden je tegenstander heeft. Daardoor kun je meestal een aantal zetten vooruitdenken en je opponent eventueel in een ongunstige positie brengen. Het is natuurlijk prachtig als hij met een voorraad van vijf kaarten op een plek eindigt waar hij de eerste beurten geen kaart kan spelen (bijv. naast de rand van het bord). Dan moet hij noodgedwongen een paar beurten overslaan. In de tussentijd kun jij je voorraad aanvullen tot vijf kaartjes en werken aan het vergroten van je belangrijkste groep.

De overnamekaartjes spelen een belangrijke rol. Met deze kaarten kun je een grote groep van je tegenstander splitsen of een hinderlijke blokkade tussen twee eigen groepen verwijderen. Zet deze kaartjes niet te snel en vooral niet te lichtvaardig in. Als jij ze alle vier te snel hebt gebruikt, geef je de tegenstander de kans om het spelverloop drastisch te beïnvloeden. Met listig positiespel kun je de tegenstander soms dwingen om zijn overnamekaartjes te gebruiken op losse schijfjes die niet tot een groep behoren. Als hij vijf speelkaarten bezit, is hij immers verplicht om een zet te doen. Hieruit blijkt dat het ook niet verstandig is al je overnamekaartjes tot het einde te bewaren. Voor je het weet, kom je zelf klem te zitten.

Omdat het zetten van stukken wordt gestuurd door speelkaarten, speelt het geluk uiteraard ook een rol. Het is soms best frustrerend als je aan de rand van het bord staat en vervolgens uitsluitend kaartjes trekt die naar de verkeerde kant wijzen. Maar uiteindelijk landt de zetsteen toch weer op een plek die je de mogelijkheid biedt om het spelverloop te beïnvloeden. De geluksfactor is niet overheersend en zeker niet hinderlijk aanwezig.

Titel: Rozenkoning
Auteur: Dirk Henn
Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 - 40 minuten
Prijs: ong. € 18 (Duitsland: € 14)


Spellen > Recensies >
Rozenkoning


Top