Spellen > Recensies > Rupsenrace

Rupsenrace

Erwin - dec 2008


Dit vlotte racespel is ontworpen door de in 2004 overleden spelauteur Alex Randolph. Onder de naam Knudde Kamelen was dit spel al eerder in Nederland verkrijgbaar. Die uitvoering van het spel werd omstreeks 1995 uitgegeven door MB. 999 Games heeft de kamelenkaravaan vervangen door rupsen en presenteerde in het najaar van 2008 de heruitgave Rupsenrace. Deze versie van het spel is uitgebracht ter nagedachtenis aan Alex Randolph. In de spelregels vind je een foto, een mooi citaat en een sympathieke herinnering aan een belangrijke spelauteur.

De titel verraadt het al, er ligt een racespel op tafel. Iedere speler heeft een rups in zijn eigen kleur, die uit zeven losse houten schijfjes bestaat. De rupsen starten het spel tussen de twee houten startpaaltjes. Je probeert jouw rups als eerste over de finish te krijgen. Deze finish is een kartonnen bordje van 11 x 3 centimeter, dat met twee houten staafjes kan worden verplaatst. Het speelveld is een door jou gekozen ondergrond. Iedere speler heeft een eigen setje biedkaartjes (4, 5, 6, 7 en X).

Een speelronde bestaat uit twee stappen: bieden en bewegen. De spelers kiezen eerst een gedekte biedkaart, die ze daarna moeten omdraaien. Spelers met dezelfde kaart moeten deze ronde overslaan, de andere spelers verplaatsen hun rupsen. De voor deze beweging gebruikte biedkaarten zijn ze overigens wel één ronde kwijt.

De laagste bieder beweegt als eerste en heeft net zoveel bewegingspunten als zijn biedkaart waard is. De speler van de X-biedkaart mag een vrij cijfer kiezen en bovendien de finishlijn verplaatsen. Je beweegt door telkens het achterste schijfje van jouw rups naar voren te halen (of andersom). Het verplaatsen van één schijfje kost één bewegingspunt. Het is mogelijk om tijdens de race andere rupsen te hinderen, waarbij je uiteraard niet moet vergeten om zelf voldoende meters te maken.

Je wint het spel door met jouw rups als eerste de finishlijn te raken. Met een goed geplande X-kaart kan dit je eerder lukken dan je medespelers lief is.

Ten slotte

Je wilt als eerste bewegen, omdat het gevaar van een blokkade dreigt; je wilt een hoge kaart spelen, omdat je meters wilt maken; je wilt een X-kaart spelen om de finish te verplaatsen; je wilt geen beurten overslaan. Tja, dat zijn veel wensen voor een klein spelletje. Deze overdaad maakt het zo spannend, leuk en de moeite waard, dat het gelukselement van blind bieden mij niet heeft gestoord. Een prima tussendoortje!

Titel: Rupsenrace/Worm Up!
Auteur: Alex Randolph
Uitgever: 999 Games/Abacus
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: 15 minuten
Prijs: ong. € 12


Spellen > Recensies >
Rupsenrace


Top