Spellen > Recensies > Samurai

Samurai

Erwin Broens - 1998


Hoe presenteert een middelgrote Duitse uitgever een nieuw spel dat op de beurs in Essen moet verschijnen? Mogelijkheid een is een totaal stilzwijgen, gevolgd door een plotselinge presentatie op de beurs en aansluitend aangenaam verraste spelers (El Grande in 1995). Mogelijkheid twee is het anderhalf jaar voor de daadwerkelijke verschijning lekken van informatie. Dat genereerde nieuwsgierige spelers die het spel al in 1996 verwachtten, maar pas in 1997 daadwerkelijk konden genieten (Euphrat & Tigris in 1997). Mogelijkheid drie is een mix van nummers een en twee: begin pas in september informatie te lekken, net genoeg om de honger op te wekken, maar laat vooral de details achterwege (Samurai in 1998).

Een toefje Euphrat

Samurai is het nieuwe legspel van Reiner Knizia en als zodanig de opvolger van Euphrat & Tigris. Ook in dit spel plaats je elke beurt stukken op het bord met het doel punten te verdienen, ben je bezig met de ontwikkeling van je eigen strategie en de bewaking van die van je medespelers en moet je vooral zien te onthouden in welke categorieën je medespelers punten hebben verzameld. Er zijn ook verschillen met Euphrat & Tigris. Samurai is veel overzichtelijker, misschien zelfs wel eleganter, maar heeft vooral een veel kortere speelduur.

Sushi en co.

Samurai is in de kern een abstract legspel, waarop men zoals gebruikelijk een inwisselbare achtergrond heeft geplakt. De achtergrond is in dit geval het Japan van een paar honderd jaar geleden. Die achtergrond heeft eigenlijk niets met het spelverloop te maken, maar heeft wel geresulteerd in een prachtige uitvoering. Het vierdelige spelbord toont de Japanse hoofdeilanden met steden en dorpen en is verdeeld in zeskantige vakjes. Sommige speelstukken zijn onder meer voorzien van Japanse tekens en kunnen zo op de menulijst van een Sushibar. Iedere speler heeft verder een scherm, mooi opgemaakt als een Japans kamerscherm, waarachter hij zijn speelstukken bewaart.

Rijstvelden en Boeddha's

samur02.jpg (6658 bytes)Aan het begin van het spel vullen de spelers de steden en dorpen met plexiglas speelfiguren: Helmen, Boeddha's en Rijstvelden. In elk dorp komt één figuur, in elke stad twee figuren. De spelers krijgen vervolgens een set van 20 fiches, welke zijn voorzien van symbolen en cijfers. Sommige symbolen zijn gelijk aan de plexiglas speelfiguren, andere symbolen zijn neutraal en dienen als joker. Iedere speler kiest vijf fiches waarmee hij het spel wil beginnen. De overige vijftien worden omgedraaid en geschud. Deze worden in de loop van het spel blind getrokken als vervanging van gespeelde fiches. De fiches worden in de loop van het spel op het bord geplaatst. Met deze fiches oefenen de spelers invloed uit op de speelfiguren in de steden en dorpen. De grootte van de invloed wordt bepaald door de cijfers op de fiches. Zodra een stad of dorp is omsingeld door fiches gaan de speelfiguren naar de speler(s) met de meeste invloed in de betreffende categorieën. De gewonnen speelfiguren bewaar je achter je scherm, dit zijn de overwinningspunten waar het allemaal om draait.

Concentratie en interactie

Het spelverloop lijkt vrij simpel en droog, maar door een aantal factoren krijgt het toch voldoende pit. Allereerst is de plaatsing van fiches niet zo saai als het lijkt. Kies je voor een vreedzame opbouw uit de buurt van de andere spelers? Dan verbruik je veel fiches voordat je het eerste dorp hebt omsingeld! Ga je het duel aan met een andere speler? Dan kun je wellicht met één goedgeplaatst fiche een speelfiguur inpikken, maar loop je het risico dat je naast het net vist. Dit risico kun je beperken door het spelen van speciale fiches, schepen en ruiters, waarvan je er meerdere in één beurt mag spelen. Ook het scoresysteem geeft het spel een aardige opkikker. Om te kunnen winnen moet je allereerst de meerderheid in een van de drie categorieën (Helmen, Boeddha's of Rijstvelden) bezitten. Deze punten mag je vervolgens aan de kant schuiven, het aantal speelfiguren in de overige twee categorieën bepaalt je hoeveelheid overwinningspunten. Dit scoresysteem is een aardige variant op Euphrat & Tigris: je moet je op één categorie concentreren, maar vooral de rest niet vergeten. Als je de meerderheid in twee categorieën weet te behalen, heb je het spel overigens meteen gewonnen!

Een abstract legspel als Samurai kent in het algemeen weinig interactie tussen de spelers. De spelers zouden zich kunnen beperken tot langdurig denken, tellen en onthouden wie welke figuren heeft ingepikt. Gelukkig zitten er een paar verrassingen in het spel, waarmee je de zorgvuldige planning van een ander kunt dwarsbomen. De leukste surprise is het speciale fiche waarmee je twee speelfiguren kunt omwisselen. De meeste fiches met de hoge invloedspunten (het cijfer op het fiche) kunnen slechts één van de drie categorieën beïnvloeden. Een fiche met 4 invloed op de Helmen heeft geen enkele invloed op een Rijstveld. Als jij vlak voor de insluiting van een dorp de Helm omruilt voor een Rijstveld en zelf een fiche met bijv. vier rijstpunten neerlegt, kun je de plannen van een medespeler frustreren. De door die medespeler geïnvesteerde punten zijn dan verloren.

samur03.jpg (7180 bytes)

Beoordeling

Samurai is een ijzersterk spel. De regels zijn duidelijk en toegankelijk, het spelverloop is vlot en elegant, het materiaal is prachtig en de speelduur is aangenaam kort. Het systeem bevat net dat beetje extra, noem het voor mijn part de kers op de taart, dat het abstracte denkwerk voorziet van sfeer en een toefje chaos. Het zal mij niet verbazen als Samurai de Auswahlliste van het Spiel des Jahres 1999 haalt. Zonder vooruit te willen lopen op al het moois dat Neurenberg '99 zal brengen, zal dit spel zeker een van de kanshebbers zijn. Ten opzichte van Euphrat & Tigris scoort het spel beter op de onderdelen toegankelijkheid en speelduur (en dat is bij de commercieel ingestelde jury wel zo handig).

Deze recensie is overigens gebaseerd op de Duitse uitgave van Hans im Glück, die tijdens Spiel '98 is uitgebracht. In november '98 heeft 999 Games een Nederlandse versie uitgegeven.

Titel: Samurai
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Hans im Glück / 999 Games
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 45 minuten
Prijs: ong. 30


Spellen > Recensies >
Samurai


Top