Spellen > Recensies > Santiago

Santiago

Jeroen van der Valk - sept. 2004


De vloed aan nieuwe spellen van de laatste jaren lijkt immer aan te houden, en zelfs nog meer aan te zwellen. Om in die zee van bordspellen iets nieuws, iets verfrissends te ontdekken wordt steeds moeilijker. Ziedaar Santiago, van nieuwkomers Claudia Hely en Roman Pelek. Fris en nieuw, maar thematisch gegrond in koloniale tijden, waardoor het spel een welhaast politiek incorrect tintje krijgt. Spelers zijn plantage-eigenaren, en moeten als zodanig de winst van hun plantages maximaliseren. Dat doen ze door plantagevelden aan te leggen aan soortgelijke plantagevelden. Deze zijn beschikbaar in vijf soorten gewassen. Naarmate een plantage uit meer velden bestaat, wordt de plantage meer waard voor de spelers die er telers hebben staan.

Santiago is een bijzonder interactief spel, en dat maakt het zo verfrissend in het tijdperk van elke speler een eigen spelbord. Het verkrijgen van plantagevelden (afgebeeld op tegels), alsmede het aanleggen van bewatering tussen de velden, verloopt met biedingen. Met deze biedingen zitten de spelers elkaar behoorlijk dwars, of helpen ze elkaar juist omdat op dat moment een gemeenschappelijk doel bestaat, bijvoorbeeld het aanleggen van een kanaal (de bewatering, weergegeven met blauwe houten staafjes) langs plantagevelden waar verschillende spelers eigenaar van zijn. De spelers krijgen een beperkte hoeveelheid geld, 10 escudo’s (de muntsoort van het Kaapverdische eiland Santiago), wat aan het einde van elke ronde aangevuld wordt met 3 escudo’s, in de vorm van ontwikkelingshulp (!).

De andere mogelijke bron van inkomsten is door in een ronde de kanaalopzichter te zijn. Deze rol gaat naar de speler die in de biedronde voor de plantagevelden het laagst heeft geboden en daarmee als laatste de keuze heeft gehad uit een van de beschikbare plantagevelden (vier of vijf per ronde, afhankelijk van het aantal spelers). De hoogste bieder mag als eerste een plantageveld kiezen en aanleggen, dan de op één na hoogste bieder, enzovoorts. De plantages dienen echter wel bewaterd te worden, anders drogen ze uit. De kanaalopzichter bepaalt namelijk waar het algemeen aan te leggen kanaal komt, en kan zich in deze laten omkopen door de medespelers. De kanaalopzichter kan voor het kanaal ook een andere locatie dan de voorgestelde locatie(s) gebruiken, maar moet dan in eigen zak tasten. Als de kanaalopzichter het voorstel voor een locatie van de medespeler(s) accepteert, ontvangt hij het geld van deze speler(s).

Zo ontstaat een kleurrijk spelbord met plantagevelden en kanalen (de componenten zijn uitstekend, hoewel een overdaad aan ongebruikt speelgeld is bijgeleverd). Op elk plantageveld van de speler die het veld heeft bemachtigd, liggen ook nog één of twee houten blokjes die de telers voorstellen. Hiermee wordt aan het einde van het spel de waarde van een plantage bepaald. Telers verdwijnen stuk voor stuk bij uitdroging van het veld (als er dus geen kanaal naast ligt), totdat uiteindelijk van het veld niks dan een dorre vlakte over is (de tegel wordt omgedraaid). Als extraatje kan besloten worden aan het begin van het spel drie palmbomen te plaatsen, die aan het spel zelf niet veel toevoegen, maar qua uiterlijk een extra dimensie aan het al speelse geheel geven. De waardes van de plantages worden aan het einde van het spel (als de plantagetegels op zijn) voor elke speler berekend en opgeteld en in Escudo’s uitgekeerd. De speler met het meeste geld is de winnaar.

Ten slotte

Het spel van bieden, bluffen, sarren en stangen is zo geslaagd geïmplementeerd, dat geen speler onberoerd blijft bij het spelen van Santiago. Een uur tot anderhalf uur puur spelplezier, een hoop gelach en af en toe knarsende tanden (want Santiago is wel van de Duitse school als het gaat om het leveren van tactische keuzes). En het is die combinatie van frisse interactiviteit en tactische diepgang die Santiago tot iets bijzonders maakt.

Titel: Santiago
Auteurs: Claudia Hely & Roman Pelek
Uitgever: Amigo
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 20,-


Spellen > Recensies >
Santiago


Top