Spellen > Recensies > Score 10

Score 10

Erwin Broens - september 2002


Pumpkin Games is een Nederlandse uitgever die zich vooral richt op de ontwikkeling van reclamespellen en bijbehorende internettoepassingen. Een van hun projecten is een spelconcept met bierviltjes. Hiervoor ontwerpen ze met name vlotte en toegankelijke spelletjes. Pumpkin Games ontwikkelt niet alleen spellen voor de zakelijke markt, via hun website kun je het spelmateriaal van een aantal spellen gratis downloaden. Met wat knip- en plakwerk zet je vervolgens zelf het spel in elkaar. Het eerste spel uit het viltjesproject is Score 10, een voetbalspel voor twee spelers.

Iedere speler beschikt over een eigen team met 10 veldspelers en één doelman. Op elke speler zijn een aantal gekleurde ballen afgebeeld. Deze ballen heb je nodig om de voetbal te passen of deze van een tegenstander af te pakken. Dit materiaal kun je downloaden van de Score 10 website. Je moet zelf nog even zorgen voor een zeszijdige dobbelsteen en een muntje dat wordt gebruikt als voetbal.

Je begint je beurt met een dobbelsteenworp. Het resultaat bepaalt hoeveel actiepunten je deze beurt kunt besteden. Deze punten heb je nodig voor het draaien van je spelers, het passen en het afpakken van de voetbal.

Om de voetbal naar een medespeler te passen, moet je de viltjes zo draaien dat ze elkaar raken met ballen van dezelfde kleur. Als de spelers op deze manier "kleurcontact" maken, mag je de voetbal naar de andere speler verplaatsen. Elke draai van een viltje kost één actiepunt. Ook het verplaatsen van de voetbal kost één punt.

Als een speler van je tegenstander de bal heeft, kun je deze afpakken. Dan moet je met minimaal twee verschillende eigen spelers de speler van je tegenstander in de tang nemen. Als jouw beide spelers "kleurcontact" maken met deze tegenspeler, pak je de bal van hem af. Ook dit kost je één actiepunt.

Ondanks het redelijk abstracte spelsysteem hebben we het nog steeds over voetbal. Het is dus de bedoeling om doelpunten te maken. Maak "kleurcontact" tussen een van jouw aanvallers en de doelman van je tegenstander, zorg dat je één actiepunt overhoudt en knal de bal in het virtuele doel. Als je dit als eerste tien keer voor elkaar krijgt, heb je het spel gewonnen.

Ten slotte

Score 10 is een eenvoudig spel met een stevige geluksfactor, maar vraagt van de spelers ook een toefje inzicht. Door deze combinatie is het een smakelijk tussendoortje, met een aangenaam vlot spelverloop. Het spel kost je niets meer dan een beetje materiaal en wat knip- en plakwerk. Wat houd je tegen om het te downloaden en het te spelen? Als je in een creatieve bui bent, krijg je ook nog de kans om zelf nieuwe spelers te bedenken en deze aan de ontwerpers aan te bieden.

Titel: Score 10
Auteur: Patrick Zuidhof
Uitgever: Pumpkin Games
Aantal spelers: 2
Speelduur: 15-30 minuten
Prijs: gratis


Spellen > Recensies >
Score 10


Top