Spellen > Recensies > Section X

Section X

Det - maart 2008


In Section X draait het om een eiland vol gevangenen. Deze gevangenen proberen door middel van tunnels te ontsnappen. Deze tunnels ontstaan gedurende het spel. Zodra er vijf gevangenen van een speler in vrijheid zijn gebracht, wint hij het spel. Elke speler krijgt acht gevangenen in één kleur en zet deze op het centrale eiland op het bord. Door het plaatsen van tunneldelen, probeer je jouw gevangenen naar de vrije zones te brengen. Ondertussen probeer je dit bij andere spelers tegen te houden.

Als je aan de beurt bent, pak je een tunneltegel. Vervolgens mag je een tunneltegel plaatsen, verplaatsen of draaien. Of je mag twee tunneltegels omwisselen. Daarna mag je jouw gevangenen door de tunnels laten lopen, of een deur (ver)plaatsen.

Het plaatsen van een tegel mag willekeurig op het bord. Het mag een losse tegel zijn, maar je mag ook aansluiten op een tunnel van jezelf of van iemand anders. Er zijn vele soorten tegels, met stukken van één of meer tunnels erop. De andere drie actiemogelijkheden mag je alleen toepassen op tegels die geen onderdeel zijn van een tunnel van een medespeler en waarop geen gevangenen staan. Door het plaatsen van een deur claimt iemand een tunnel. Andere spelers mogen niet met hun gevangenen door deze deur lopen. Bovendien mag de speler van de deur als enige de tunnel veranderen. Andere spelers mogen hier alleen nog tunneltegels aanleggen.

Op deze manier probeer je zo snel mogelijk een route te vormen van het centrale eiland naar één van de zes vrije zones.

Jouw gevangenen mogen maximaal vijf stappen lopen, waarbij elke individuele gevangene niet meer dan twee stappen mag zetten. Op elke tegel mag slechts één gevangene staan. Er zijn ook schuilplaatsen, waar zich twee gevangenen mogen ophouden. Een schuilplaats mag wel worden verplaatst of omgewisseld met een andere tegel, maar alleen als er uitsluitend gevangenen van jezelf staan. De schuilplaats mag niet dichterbij een vrije zone komen te liggen.

Door het slim plaatsen van deuren claim je tunnels. Andere spelers kunnen alleen via omwegen langs zo'n tunnel. Je mag geen deur plaatsen in een tunnel van iemand anders. Je mag wel twee tunnels van verschillende spelers verbinden. Er wordt dan gekeken welke oorspronkelijke tunnel het langst was. De nieuwe tunnel wordt dan van die speler en de andere deur gaat eraf.

Zodra een speler drie gevangenen heeft laten ontsnappen, wordt de ontsnappingspoging ontdekt en worden de tunnels tot ontploffing gebracht door de bewakers. Alle gevangenen die zich nog in de tunnels bevinden, zijn uit het spel. Alle tunneldelen worden van het bord verwijderd. De schuilplaatsen blijven wel op het bord liggen, inclusief de gevangenen die daar in staan.

Zo begint er weer een nieuwe ronde. Zodra een speler vijf van zijn gevangenen heeft laten ontsnappen, is het spel ten einde en wint hij.

Ten slotte

Het idee van Section X is leuk. Probeer zo snel mogelijk een gunstige route te leggen en voorkom dit bij anderen, maar... daar zit 'm ook meteen de bottle neck. Wij kwamen regelmatig in een soort patstelling. Je bleef de ander maar blokkeren, maar daardoor kwam je zelf niet verder. Het spel bleef ellenlang duren. Degene die deze patstelling doorbrak, was zelf meestal het haasje. Verder zijn de regels onoverzichtelijk en blijven er vragen hangen. Daarnaast zit je steeds te kijken wat er wanneer ook al weer mag. Er zou al een tijd geleden op de site van The Game Master een FAQ komen, maar die heb ik nog steeds niet gezien. Een overzichtskaartje met de mogelijkheden zou ook handig zijn.

Chislaine van den Bulk (de vriendelijke auteur van het spel) heeft ons in een gezellige privé-sessie de spelregels nog eens duidelijk uitgelegd en ook allerlei speelmogelijkheden laten zien. Zij zat duidelijk beter in de tactiek dan wij. Ik heb gezien dat er meer mogelijkheden zijn dan je in eerste instantie denkt. Dat heeft voor mij het spel echter niet leuker gemaakt. Je kunt te veel blokkeren, zeker als je met meer mensen iemand wilt tegenhouden. Hierdoor speel je het spel dood met spelers zoals ik. Ik vind het ook nog steeds vreemd dat iemand een schuilplaats van een ander direct kan blokkeren. Deze gevangenen zijn dan gelijk al onbruikbaar.

Er is een variant dat je jouw gevangenen niet per se in de laatste fase van je beurt hoeft te laten lopen, maar dat je dat op een willekeurig tijdstip tijdens je beurt kunt doen. Daardoor zijn er nieuwe mogelijkheden, maar die heb ik niet getest.

Het spel kan leuk zijn voor mensen die tactisch scherper zijn dan ik, die steeds weer nieuwe uitwegen zien. Zij zullen het spel wellicht als een uitdaging zien, maar anders moet je het zeker niet spelen met spelers die het leuk vinden om anderen flink te dwarsbomen. Het spel wordt daardoor te langdradig en je hebt er net als ik geen plezier aan.

Erwin: ik heb zelf twee potjes met verschillende groepen gespeeld, die helaas beiden nogal taai verliepen. De spelers waren zo druk met het blokkeren van anderen, dat de vaart uit het spel verdween. Een tafel vol ervaren uitbrekers zal hier ongetwijfeld een oplossing voor bedenken, ons lukte dit toen niet.

Titel: Section X
Auteur: Chislaine van den Bulk 
Uitgever: The Game Master
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 60-90 minuten
Prijs: ong. € 30


Spellen > Recensies >
Section X


Top