Spellen > Recensies > Senator

Senator

Erwin Broens - feb 2005


Dit biedspel voor 3-5 spelers speelt zich af in de Romeinse senaat. Het spel wordt gespeeld in drie rondes. Het is de bedoeling om aan het einde van de rit de meeste agendafiches te bezitten. Elke ronde wordt een aantal agendafiches getrokken, waarop door de spelers wordt geboden. Er zijn zes soorten agendafiches: handel, oorlog, publieke werken, belasting, oproer en rijk. Daarnaast zijn er twee consulfiches in de aanbieding. Iedere speler bezit een gelijke set met zeven invloedkaarten. Deze kaarten bepalen hoeveel invloed je elke ronde kunt besteden. Je hebt één kaart met de waarde 5, drie kaarten met de waarde 2, twee kaarten met de waarde 1 en één huurmoordenaar. Het spel bevat ook nog een set gebeurteniskaarten, waardoor de spelregels tijdelijk worden gewijzigd.

De startspeler kiest een agenda- of een consulfiche van het forum en speelt een of meer invloedkaarten of past. De andere spelers moeten overbieden of passen. Het hoogste bod wint het actuele fiche en verliest de uitgespeelde kaarten voor de rest van deze ronde. De andere spelers krijgen hun invloedkaarten terug. Als iemand een moordenaar speelt, gaat het actuele fiche terug naar de voorraad en verliezen alle spelers hun gespeelde invloedkaarten.

De speler die een agendafiche heeft gewonnen, kan de speciale eigenschap van deze agenda gebruiken. Hiermee kun je bijv. medespelers dwingen een kaart in te leveren. Sommige agendafiches komen met elkaar in conflict. Als jij een agendafiche wint, kun je deze aan een medespeler geven om hem te dwingen alle conflicterende agendafiches in te leveren. Hij kan deze ellende voorkomen door een vetofiche in te leveren. De beste verdediging is het winnen van een consulfiche, omdat je daarmee jouw agendafiches permanent tegen conflicten kunt beveiligen.

Een ronde eindigt zodra er geen fiches beschikbaar zijn of alle spelers hun kaarten hebben afgelegd. Na drie rondes wint de speler die de meeste agendafiches heeft verzameld.

Ten slotte

Doos en thema wekken de indruk dat Senator een onderhandelingsspel over politiek en intrige in de Romeinse senaat is. Een eerste indruk is soms bedrieglijk, zo ook in dit geval. Senator is gewoon een eenvoudig biedspelletje, waaraan de auteur de nodige destructieve elementen heeft toegevoegd. Er is op zich niets mis met destructieve spelmechanismen, zolang ze het speelplezier niet hinderen. Helaas zijn de vele huurmoordenaars en de conflicterende agenda’s hier teveel van het “goede”. Destructie speelt de hoofdrol en overschaduwt het biedsysteem, waardoor er meestal een onbevredigend spel overblijft.

Titel: Senator
Auteur: Eric Lang
Uitgever/distributie: FFG / PS Games
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: 45 minuten
Prijs: ong. € 20,- Spellen > Recensies >
Senator


Top