Spellen > Recensies > Camelot

Shadows over Camelot

Henk-Johan - april 2007


Shadows over Camelot is een spel in de Koning-Arthur setting, waarbij je als een groep ridders tegen het systeem speelt en probeert queesten op te lossen, vijanden te verslaan etc. etc. Op het eerste gezicht leek het me een leuk coöperatief spel, al had ik wel mijn bedenkingen vanwege mindere ervaringen met Lord of the Rings.

Maar goed, doos open, bord eruit en het eerste dat opvalt is het goede spelmateriaal. De ridders zien er prima uit en als je houdt van verven kun je je lol weer op. Het overige spelmateriaal is kwalitatief goed en functioneel.

Doel van het spel is dat de spelers gezamenlijk winnen van ‘het kwaad’. Dit doen ze door queesten op te lossen en witte zwaarden te verdienen. De vijand zit ook niet stil, want een niet opgeloste queeste levert een zwart zwaard op. Zodra er in totaal twaalf zwaarden of meer op tafel liggen, eindigt het spel. Zijn er meer witte dan zwarte zwaarden, dan winnen de spelers. De spelers kunnen ook verliezen als het kasteel wordt binnengedrongen of als alle ridders dood zijn. Klein addertje onder het gras is dat er mogelijk één verrader in het spel zit, die subtiel de missie van de ridders moet zien te ondermijnen.

Bij de queesten is een onderscheid gemaakt tussen queesten die je eenmalig kunt doen (bijv. het zoeken naar de Heilige Graal) en queesten die je meerdere keren kunt doen, bijvoorbeeld de Picten of Saksen verslaan. Verder zijn er queesten die je met meerdere personen kunt doen of die je in je eentje moet voltooien.

Tijdens je beurt moet je eerst een ‘boosaardige’ actie uitvoeren. Daarvoor kun je een zwarte onheilskaart pakken, een indringer plaatsen bij Camelot of een levenspunt inleveren. Daarna mag een actie worden uitgevoerd, bijvoorbeeld meehelpen bij het oplossen van een queeste. Dit gaat met behulp van witte kaarten. Heb je witte kaarten te weinig dan zul je terug moeten lopen naar Camelot om je hand aan te vullen.

Ten slotte

Het spel stimuleert om te overleggen over wie wat gaat doen. Je kunt dan vlotter queesten oplossen en je krijgt mogelijk een indicatie wie de verrader is. Eenmansacties zijn meestal gedoemd te mislukken en je laadt al snel de verdenking op je een verrader te zijn. Zo wordt het een lekker interactief spel, waarbij enig verbaal geweld niet geschuwd hoeft te worden.

Ik heb het spel nu een aantal keer gedaan en over het algemeen bleef het spannend tot het eind. Het spel is een mooie mengelmoes van spelerinteractie, een visueel en speltechnisch goed uitgewerkt spel en een goede balans. Dit maakt SoC tot een topper in deze spelsoort.

Erwin: het coöperatieve spel is niet mijn favoriete genre. Ondanks deze mentale drempel heb ik van Shadows over Camelot genoten. De verrader voorziet het brave teamwork van de 'spanning', die ik graag in een spel zie opduiken.

Titel: Shadows over Camelot
Auteur: Bruno Cathala & Serge Laget
Uitgever: Days of Wonder
Aantal spelers: 3-7
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 40

Spiel des Jahres:
Sonderpreis Fantastisches Spiel 2006Spellen > Recensies >
Camelot


Top