Spellen > Recensies > Shark

Shark

Erwin Broens - januari 2002


Ravensburger heeft de afgelopen jaren een aantal boeiende nieuwe gezelschapsspellen uitgebracht. De komende tijd staat ons ongetwijfeld nog meer nieuws te wachten. In de tussentijd hebben ze een oud beestje van stal gehaald en worden we getrakteerd op een nieuwe versie van Shark. Dit spel was ook in Nederland al eerder op de markt, in uitvoeringen van Ravensburger en Flying Turtle.

Spelmateriaal

In de nieuwe versie bevat het spelbord vijf zones met 28 resp. 32 vakjes, waarop de gekleurde pionnen van vier verschillende bedrijven worden geplaatst (rood, geel, groen en blauw). Op het bord vind je verder velden waarop de onverkochte aandelen van deze bedrijven worden bewaard. Ten slotte bevat het bord een koerstabel waarop de waardes van de verschillende aandelen worden bijgehouden. In de doos vind je de pionnen, aandelenkaartjes, het nodige speelgeld en twee aparte dobbelstenen. Deze editie bevat ook een aantal zwarte pionnen waarmee je een nieuwe variant kunt spelen.


foto © Ravensburger

Spelverloop

Shark is een toegankelijk economisch bordspel waarbij je veel geld probeert te verdienen met de handel in aandelen. Iedere speler begint het spel met ťťn aandeel, maar beschikt nog niet over geld. Dat geld kun je op verschillende manieren verdienen. Tijdens het spel krijg je een premie voor het plaatsen van pionnen, ontvang je dividend bij koersstijgingen en kun je aandelen verkopen. Aan het einde krijg je ook nog de koerswaarde van je aandelen uitgekeerd. Tussen de bedrijven door kun je ook geld verliezen.

In je beurt moet je de twee dobbelstenen gooien. De kleurensteen bepaalt welke kleur je op het bord moet plaatsen, de andere steen bepaalt in welke zone je deze pion moet plaatsen. Voor en na het dobbelen mag je aandelen kopen en verkopen.

Tijdens je beurt mag je onbeperkt aandelen verkopen. Je krijgt dan per aandeel de actuele koerswaarde uitbetaald. Verkopen doe je overigens alleen als je dringend geld nodig hebt of een van de ketens in die kleur wordt bedreigd. Tijdens je beurt mag je maximaal vijf aandelen kopen.

De dobbelstenen bepalen in welke zone je welke pion mag plaatsen. Als je met de kleurensteen wit of zwart gooit, mag je een kleur kiezen. Als je een losse pion plaatst, krijg je een premie van 1.000 (dit staat overigens niet duidelijk in de Nederlandse regels, maar wel in de Duits- en Engelstalige regeltekst) en wordt de koers van dat aandeel niet beÔnvloed. Alleen bij de eerste pion van een kleur stijgt de koerswaarde van nul naar 1.000. Gelijkgekleurde pionnen vormen een keten als ze horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen. Als je een keten van gelijkgekleurde pionnen vormt of vergroot, stijgt de koers van het desbetreffende aandeel. De koerswaarde van een aandeel is gelijk aan het aantal pionnen in de verschillende ketens van die kleur (een kleur met een keten van 2 en een keten van 3 heeft een koerswaarde van 5). Je plaatsingspremie is dan gelijk aan de nieuwe koerswaarde. Dit kan oplopen tot 15.000. Deze koersstijging is ook leuk voor de aandeelhouders. Iedere aandeelhouder ontvangt namelijk dividend ter grootte van de koerswinst per aandeel.

Je mag een pion alleen dan naast een pion van een andere kleur plaatsen als de keten waartoe de te plaatsen pion behoort groter is. In dat geval worden de pionnen van de kleinere keten van het bord genomen (deze verlaten het spel) en zijn de desbetreffende aandeelhouders de pineut. Door het verdwijnen van de keten keldert de koers van het desbetreffende aandeel. Met uitzondering van de veroorzaker moeten alle aandeelhouders per aandeel het koersverlies aan de bank terugbetalen. Dit kan flink in de papieren lopen. Als iemand onvoldoende cash heeft om het verlies te betalen, "mag" hij aandelen liquideren tegen 50% van de actuele koerswaarde.


koersverlies in aantocht

Deze versie van Shark bevat een variant met vijf zwarte pionnen. Je mag zo'n pion plaatsen als je met de kleurensteen zwart hebt gegooid. Als premie ontvang je de koerswaarde van het op dat moment duurste aandeel. Je moet de zwarte pionnen geÔsoleerd op het spelbord plaatsen. Een zwarte pion kan later wel worden ingelijfd door een keten. De pion wordt dan niet van het bord gehaald, maar wordt behandeld als een normale pion van de inlijvende kleur.

Het spel eindigt zodra de koers van een onderneming 15.000 bereikt, alle pionnen van een kleur zijn verbruikt of alle aandelen zijn verkocht. Dan worden alle aandelen geliquideerd en wint degene met het meeste geld.

Ten slotte

Aan het begin is het spel levendig en onvoorspelbaar. De spelers zijn noodgedwongen zeer actief op de aandelenmarkt. Ze hebben dan weinig geld, de aandelen zijn goedkoop en ze proberen met allerlei transacties het kapitaal te vergroten. In deze fase wisselt de aantrekkingskracht van de verschillende bedrijven sterk. Je moet flexibel spelen om zo snel mogelijk een fatsoenlijk kapitaal voor investeringen te verzamelen.

Op een gegeven moment wordt het spel statisch. Het wordt dan duidelijk wat de beste kleuren zijn en de spelers proberen hun positie langzamerhand te versterken. Dan zijn de gewilde aandelen uitverkocht. In deze fase probeer je veel geld te verdienen met hoge premies door het uitbreiden van kleuren met een hoge koerswaarde. Nog belangrijker is het om andere ketens van het bord te knikkeren en je medespelers met forse koersverliezen op te zadelen. Dit is een leuk interactief aspect, waarmee ook achterblijvers nog een kans op de winst maken. Helaas mist deze versie van Shark een regel die juist dit aspect nog interessanter maakt. In de huidige versie kan een grote keten onbedreigd groeien en lopen de grootaandeelhouders nauwelijks risico. In de oude versies van Shark bracht de volgende regel op dit punt meer spelplezier:

"Groepen die groter worden dan 7 pionnen hebben geen invloed meer op de koers. Daardoor wordt bij het vergroten van een groep van 7 ook geen nieuwe koerswaarde en koerswinst uitbetaald. Alleen door het opzetten van nieuwe groepen kan de koers verder omhoog gebracht worden, met alle financiŽle gevolgen van dien. Maar ook nu geldt dat het plaatsen van een enkele, geÔsoleerde pion geen invloed heeft op de koers. Hij levert de speler slechts 1.000 voor het plaatsen."

Met deze variant kun je jouw medespelers grote financiŽle schade toebrengen. Als je bijvoorbeeld twee losse gele groepen van elk 6 pionnen verbindt, keldert de koers van 12 naar 7 (immers ťťn groep kan nooit meer dan 7 punten aan de koerswaarde bijdragen). Je medespelers mogen dan voor elk geel aandeel 5.000 terugbetalen! Bovendien dwingt deze variant spreiding van ketens af, waardoor het risico van een "aanval" door een andere kleur ook nog eens wordt vergroot.

Met deze gemene en interactieve regel wordt Shark naar mijn mening interessanter. De tweede speelhelft wordt dynamischer door de verhoogde dreiging van koersverlies. Op deze manier speel ik graag een potje Shark. Dan is het ook voor ondergetekende een prima en mooi uitgevoerd aandelenspel met een redelijke geluksfactor.

Titel: Shark
Auteur: Jean Vanaise
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: 60 - 90 minuten
Prijs: ong. Ä 30,- 


Spellen > Recensies >
Shark


Top